Now Reading
Nuolatinis bambėjimas kenkia klausančiojo smegenims

Nuolatinis bambėjimas kenkia klausančiojo smegenims

Nuolatinis bambėjimas kenkia klausančiojo smegenims

Aleksandras Rimdžius

Pasirodo, mokslas patvirtino tai, ką pozityvi „Laikas.lt“ redakcija visada žinojo – nuolatinės neigiamos informacijos gavimas iš tiesų kenkia smegenų veiklai. Žinoma, yra priemonių, padedančių nuo to apsisaugoti.

Knygos „Trys paprasti žingsneliai: sėkmės gyvenime ir versle siekimo planas“ (Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life) autorius Trevoras Blake savo darbe pateikia neuromokslininkų atliktus smegenų veiklos tyrinėjimų pavyzdžius, tarp išvardintų dirgiklių garbingą vietą užima ilgai trunkantis niurzgėjimas.

„Smegenys savo veikla kur kas panašesnės į raumenys nei mes manėme“,- teigia T. Blake. „Jei esate priverstas ilgą laiką kęsti kažkieno bambėjo – ir jūs būsite linkę taip elgtis“.

Maža to – nuolatinės bambeklių atakos iš tiesų gali jus paversti kvailiu. Pasak tyrimo, pakanka pusvalandžio trukmės neigiamos informacijos srauto (įskaitant televizijos programų žiūrėjimo), kad pradėtų nykti neuronai smegenų hipo-kampo srityje. „Būtent ši sritis yra atsakinga už problemų sprendimą, o negatyvi veikla, tiesiogine prasme, jūsų smegenis verčia į košę“,- apibendrina T. Blake.
Pasak knygos autoriaus, yra būdu apsisaugoti nuo šios destruktyvios veiklos ar bent susilpninti potencialią žalą:

1. Atsiribokite

„Mano tėvas rūkė cigaretę po cigaretės, bandžiau jam padėti mesti šį žalingą įprotį, bet tai nėra taip paprasta. Mano vienintelė priemonė apsisaugoti nuo pasyviojo rūkymo keliamo pavojaus buvo atsiriboti“,- pasakoja T. Blake. Panašiai ir su skundimųsi – „jūsų smegenis tik padėkos nutolus nuo amžinai viskuo nepatenkinto niurzgaliaus“.

2. Paprašykite besiskundžiančiojo spręsti problemas

Ne visada pavyksta išvengti negatyviomis tiradomis besisvaidančio žmogaus kompanijos. Tokiu atveju reikėtų patarti jam taisyti jį neva liūdinančią padėtį.

„Turite priversti amžinai vaitojantį nuotaikos gadintoją prisiimti atsakomybę dėl jį kamuojančios problemos ir ieškoti sprendimo rakto“. Pats T. Blake tokių žmonių tiesiai klausia, ką gi jie ruošiasi daryti? Negavę, ko išties trokšta, dauguma tokių pasišalina, bet keletas bando kartu ieškoti kelio iš susidariusios padėties.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

3. Užsidėkite šarvus

Jei pirmieji metodai negelbsti, į pagalbą galite pasitelkti įvairias mentalines metodikas. Pavyzdžiui, savo karjeros saulėlydyje Ispanų golfo žaidėjas Seve Ballesteros dvikovoje prieš jo priešininką entuziastingai palaikiusią ir jį nuolat iš vėžių išvesti bandančia žiūrovų minia įsivaizdavo, kad jį nuo priešiškai nusiteikusiųjų saugo iš dangaus nusileidžiantis stiklinis varpas.

Panaši psichologinio atsitraukimo taktika tinka ir šiuo atveju. Tereikia įsivaizduoti, kad rankoje turi burtų lazdelę, kuria pamojus atsiduri saugioje ir jaukioje aplinkoje: „Man tai būdavo baltojo smėlio juostomis išraižytas paplūdimys arklio kanopos formos privačioje saloje. Kol žmonės aplink mane eidavo iš proto – aš šypsodavausi ir linksėdavau galvą. Savo įsivaizduojamoje teritorijoje jaučiausi visiškai saugus“,- teigia autorius. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top