Bomba šaldiklyje: kaip ir kodėl sprogsta gazuoto gėrimo skardinės?

Technologijos.lt

Prieš keletą dienų Kinijoje smarkiai nukentėjo šaldiklyje palaikytą skardinę su gazuotu gėrimu atidaryti mėginęs berniukas. Palei veidą netikėtai sprogusi skardinė berniuką sužalojo taip, kad chirurgai veidą susiuvo 38 siūlėmis. Šokiruota berniuko mama Kinijos socialiniame tinkle įspėjo visus tėvus apie šaldytų gazuoto gėrimo skardinių pavojų. Kas gresia užsimanius atšaldyti skardinę gazuoto gėrimo?

Kaip pasakojo nukentėjusio berniuko mama, jis rugpjūčio 25 d. vakarą iš šaldiklio išsiėmė nepradarytą gazuoto limonado skardinę. Skardinės atidarymo akimirką skardinis indas sprogo: viršutinės skardinės dalies aliumininės skeveldros susmigo vaikui tiesiai į veidą. Skubiai nuvežtą į ligoninę berniuką medikai operavo: veidą susiuvo 31 siūle, dar 7 siūlės padarytos berniuko burnos ertmėje. Kas nutiko?

Pasirodo, mėginimai staigiai atšaldyti skardinę gazuoto gėrimo gana dažnai baigiasi aliuminio skeveldrų pliūpsniu ir lipniu gėrimu aptaškytomis visomis virtuvės ar kambario sienomis. Kartais, kaip ir šiuo atveju – rimtomis traumomis. Vyrauja įsitikinimas, neva tokie sprogimai įvyksta todėl, kad šąlantis ir į ledą stingstantis vanduo gazuotame gėrime plečiasi ir susprogdina skardinę. Tačiau tai – ne visa tiesa. Jei skardinėje būtų buvęs paprasčiausias vanduo, berniukas nebūtų nukentėjęs.

„Sprogioji medžiaga šiuo atveju yra anglies dvideginio dujos, – pasakoja Virdžinijos universiteto fizikas Luisas Blumfildas (Louis Bloomfield). – Kai vandeniui šąlant ir kristalizuojantis tos dujos išstumiamos iš vandens struktūros, anglies dvideginiui skardinėje pasidaro pernelyg ankšta ir jis į skardinės sieneles akumuliuoja kone raketinės galios slėgį.“

Kitaip tariant, šąlančio vandens plėtimasis skardinėje sprogimu gresia ne todėl, kad sieneles plėstų pats vanduo, o todėl, kad besiplečiantis vanduo pavojingai suslegia anglies dvideginio dujas (gazuoto gėrimo burbuliukus). Šie griaunamosios energijos įgauna kur kas daugiau nei slegiamas ledas.

Ką daryti, jei vanduo skardinėje jau sušalo ir sukūrė sprogiąsias anglies dvideginio „kišenes“, kurios bet kurią akimirką gali ištaškyti skardinę į druzgus? Ir kodėl kinų berniuką sužalojusi skardinė nesprogo pati – dar būdama šaldiklyje?

„Buvo pasiekta skardinės sienelių įtempimo riba, – pasakoja mokslininkas. – Kai joms teko atlaikyti papildomą „stresą“ – berniuko mėginimą atidaryti skardinę – sienelės nebeatlaikė ir sprogo: anglies dvideginio dujos rado silpniausią vietą sienelėse ir pro ją išsiveržė visa galia. Su brokuotomis skardinėmis taip nutinka dar šaldiklių viduje. O štai šio berniuko paimta skardinė buvo kokybiškai pagaminta ir laikėsi ypatingai ilgai. Ko gero, ji būtų laikiusis amžinai, jei niekas jos būtų neėmęs.“

Nors L. Blumfildas leidžia suprasti, jog berniukui tiesiog „smarkiai nepasisekė“, pasimokyti iš šio skaudaus atvejo ne tik galima, bet ir reikia: šaldyti gazuotus gėrimus šaldiklyje yra pavojinga sveikatai. Jei jau taip mirtinai norisi ledinio gėrimo, šaldikliuose galima šaldyti… pomidorų sultis – gal jos ir be burbuliukų, tačiau ištrauktos iš šaldiklio nesprogs tiesiai į veidą.


gėrimai, laikas.lt, maistas, skardinė, skardinė sprogsta šaldytuve, technologijos, technologijos.lt

Naujausi komentarai
123
2012-09-05, 21:22
Marija. You are genius sir.
Serbentas
2012-09-04, 12:40
Čia tas pats kas pėdkelnes lyginti...
Įdomu ką jie per fizikos pamokas veikdavo... :)
2012-09-04, 10:39
beje, stiklinių butelių ten irgi geriau nedėti, esu susprogdinus 3 butelius šampano kameroj :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai