Now Reading
Santuoka trise – normalu?

Santuoka trise – normalu?

Santuoka trise – normalu?

Laikas.lt
Parengta pagal Guardian.co.uk

„Ar trijų žmonių santuoka yra normalu? Ar ją turėtų leisti įstatymai? O kaip moralė ir tradicijos?“, – tokie ir panašūs klausimai šiuo metu svarstomi Brazilijoje po to, kai čia santuoką įteisino viena įsimylėjėlių trijulė.

„Jeigu trys, keturi ar septyniolika asmenų nori vienas su kitu susituokti, kodėl jiems nesuteikus to paties legalios šeimos statuso kaip ir porai?“, – kalbėjo šią neįprastą santuoką įteisinęs notaras. Tradicijų šalininkai nėra sužavėti ir šiuo klausimu turi savo požiūrį: teisininkė Regina Beatriz Tavares da Silva, dirbanti „Šeimos teisių komisijoje“, trijų žmonių santuoką vadina „absurdiška ir visiškai nelegalia“.

Kalbant apie absurdą, reikėtų pasvarstyti ir apie tradicinę santuoką. Sakykime, Didžiojoje Britanijoje kiek daugiau nei pusė gyventojų prisiekė mylėti kitą žmogų iki mirties. Arba iki tol, kol jie išsiskirs. Taip, dažnai oficialiai įteisinti dviejų asmenų santykiai nepasižymi monogamija – daugelyje tokių šeimų egzistuoja ir tas trečiasis, tik tai nėra oficialu.

Kai kam tikrai pavyksta gražiai gyventi tradicinėje monogamiškoje santuokoje. Visgi, net sėkmingiausios santuokos dažnai būna kažkuo unikalius ir netgi labai keistos.  Visi turime kolektyvistinį įsivaizdavimą, kas yra sėkminga ir graži sąjunga, tačiau realybė ta, jog dauguma laimingai vedusių porų neatitinka šios masinės fantazijos. Valdžia gali padiktuoti, kad santuokoje turi būti du žmonės, tačiau jie negali nurodyti, kas joje sutuoktiniams suteiks laimę, saugumą ir pilnatvę. Kita vertus, jeigu mes suteikiame žmonėms laisvę rinktis, su kuo jie nori praleisti visą savo gyvenimą, ar neatrodo keista (na, bent šiek tiek), kad valdžia mums nurodo, kiek žmonių gali vienas kitam prisiekti amžiną meilę? Turbūt tai panašu į tai, kai kažkas kitas sprendžia, kokių lyčių piliečiai gali vienas kitam įsipareigoti.

Tai nėra patrialchalinės poligamijos, kuri veda į lyčių nelygybę, palaikymas ar propagavimas. Visgi, jei tie minėtieji trys, keturi ar septyniolika asmenų nori susieti savo gyvenimus, kodėl jie negali tapti legalia šeima? Neliečiant religinių ar logistikos argumentų (ar Ikea gamina pakankamai dideles lovas, galinčias sutalpinti visus sutuoktinius?), tai pradeda atrodyti šiek tiek neliberalu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ar gali būti, kad, leidus vienu metu susituokti daugiau asmenų, daugiau santuokų bus sėkmingos?Juk tie, kurie jaučia mylį daugiau nei vieną žmogų, neprivalėtų rinktis arba slėpti savo jausmų. Nebereikėtų tikėtis, kad vienas partneris turi atitikti visus kriterijus ir patenkinti visus poreikius. Geras seksas, panašus skonis televizijos programoms, skiriama pirmenybė šunims, o ne katėms – tai  gali pasirodyti per dideli reikalavimai vienam žmogui, taigi, galbūt tas trečiasis partneris sugebėtų užpildyti trūkstamas nišas.

Legalizacija nesukeltų masinės psichozės registruoti, sakykime, penkių žmonių santuokas. Daugumai mūsų monogamija yra pats patogiausias pasirinkimas, nesvarbu, ar dėl to, jog mūsų smegenys nėra pajėgios mylėti daugiau nei vieną žmogų, ar dėl to, jog perspektyva padaryti net kelis žmones laimingus atrodo pernelyg komplikuota. Trys ne viesiems yra minia. Ir ten, kur visi laikosi santykių lygybės, kur kiekvienas deda pastangas būti atviras ir sąžiningas kitiems, greičiausiai ne valdžios reikalas nurodyti, kiek iš viso jų turi būti.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top