Now Reading
Savaitgalis praėjo gerai: XXYYXX ir „Giraffage“ „Kablyje“ (koncerto apžvalga, foto, video)

Savaitgalis praėjo gerai: XXYYXX ir „Giraffage“ „Kablyje“ (koncerto apžvalga, foto, video)

Savaitgalis praėjo gerai: XXYYXX ir „Giraffage“ „Kablyje“ (koncerto apžvalga

Tekstas – Karolis Vyšniauskas
Nuotraukos – Justė Urbonavičiūtė

Penktadienio vakaras buvo ne rutiniškas: vieta, muzikantai, nuotaika – viskas su daug daugiau entuziazmo ir slaptų vilčių, nei įprasta Vilniuje savaitgaliais. Priežastis tam rimta: visgi ne kiekvieną savaitgalį į miestą užsuka grojikai iš valstijų, kurių vienam būtų 16, kitam 21-eri, ir kurie jau darytų turą po Europos sostines nuo Madrido iki Maskvos.

Faktas, kad chillwave talentų XXYYXX ir „Giraffage“ ture spalio 5-ąją vietoje Milano atsidūrė Vilnius (originalus turo plakatas), lig šiol atrodo per daug geras, kad būtų tiesa, bet, dėl tik patiems organizatoriams žinomų priežasčių, būtent taip ir įvyko. Dėkui jiems, kad ir ką jie padarė.
 
Diskoteka vyko nekasdienėje vietoje – pernai grupės „Skamp“ nario Viliaus Alesiaus naujam gyvenimui prikeltuose Geležinkeliečių rūmuose, dabar pristatomuose kaip aktyvaus laisvalaikio centras „Kablys“.
 
Pagrindinis „Kablio“ akcentas – uždaras skeitparkas, kuriame ir vyko veiksmas. DJ’ėjai grojo ant rampos, publika išsirikiavo apačioje arba ant toliau esančių rampų. Priešingai nei įprastuose koncertuose, kuomet turi stiebtis, kad pamatytum, kas dedasi scenoje, čia kiekvienas galėjo rasti poziciją subalansuotą jo poreikiams. Nori šokti prie scenos – pirmyn rampa žemyn. Nori gurkšnoti „Tuborgą“ (kitokio alaus kitoje erdvėje esančiame bare, deja, nebuvo) ir žiūrėti į minią iš viršaus – lipk rampa aukštyn. Tik nepaslysk, kaip keliems jau nutiko. Laimei, atrodo, be traumų.
 
Naktis buvo ilga. Be svečių iš JAV į setlistą buvo įrašyti net penki vietiniai vardai, visi savaip įdomūs. Labiausiai nepasisekė Justicious, kurio pasiklausyti daug kas sąmoningai neatėjo – kam skubėti į klubą 22 val, jei, pagal tvarkaraštį esminiai vakaro vardai pradės groti tik 01:00. Bet tie, kurie atėjo, nenuobodžiavo – tamsūs, gausiai hip-hopo paliesti Justicious ritmai buvo geras apšilimas. Žinant, kad jam yra tiek pat, kiek pagrindiniam vakaro herojui Marceliui Everettui, bus labai įdomu stebėti šio vaikino evoliuciją. Kol kas pradžia stipri. Nebuvusieji jo garsus gali išgirsti čia.
 
Miša Skalskis arba 96WRLD taip pat dar eina į mokyklą, ir jam ten sekasi labai neblogai, bet scenoje – dar geriau. Kol kas jis labiau atpažįstamas iš savo garbanų, nei iš muzikos, bet tai tik laiko klausimas.
 

96WRLD (nuotr. Justė Urbonavičiūtė)

 
Grojant jam, žmonių jau daugiau, judesys aktyvesnis, paltų, kurių vėsiose „Kablio“ patalpose kiti per visą naktį taip ir nenusirengė, jau mažiau. Kažkas pradėjo šokti breiką, kažkas bučiuoti savo porą. Miša tuo tarpu judėjo savo pasaulyje. 96WRLD įsijautimas į tai, ką daro – pavyzdinis ir pavydėtinas. Su jo muzika susipažinkite čia.

 

Tada jau būtų laikas leisti į sceną „Giraffage“, bet šį malonumą dar valandėlei nukėlė MC Messiah ir Jacques Gaspard Biberkopf su projektu O!. Vizualizacijos, tekstai apie miestą, tapetus, cigaretes ir gimdymą ant galinės taksi sėdynės buvo visiškai netikėta, savita ir kalė tiesiai į smegenis. Problema, kad visa tai – truputį ne šiam vakarui. Publikai, kuri nori pašokti, poezijos nereikia. Ne šiąnakt. Bet tai greičiau setlisto dėliotojų, o ne artistų problema, mat savo darbą Messiah ir Biberkopfas padarė su kaupu.


 
 
Giraffage“ greitai sutvarkė reikalus. Multiinstrumentalistas iš San Francisco, kurio tikrasis vardas – Charlie Yin tą naktį taip pat turėjo būti tik „apšildantis“ muzikantas, bet nutiko taip, kad daug kam iš publikos būtent jis paliko gaiviausią įspūdį. Šviesūs, vasariški, dream pop’iniai Charlie garsai, papuošti jo paties šypsena, skambėjo kaip atpildas po visos sunkios darbo savaitės.
 

Giraffage (nuotr. Justė Urbonavičiūtė)

 
Per kartu su savo turo kolega įrašytą kompoziciją „Even Though“ judesys jau buvo karštas, o finalinė variacija ironiška tema „ATB – Don’t Stop“ išliejo ir prakaitą.


 
 
XXYYXX prie pulto stojo lygiai 02:40. Visko staiga pasidarė daugiau – garsas pagarsėjo, šviesos paryškėjo. Pagaliau galėjai pajausti žemų dažnių vibracijas. Garsas buvo griežtesnis, greitesnis, tamsesnis. Pats Marcelis scenoje atrodė užtikrintai. Jei nežinotum visų faktų, pasakytum, jog šiam vaikinui yra 30 ir į turą po Europą jis išsiruošė penktąjį kartą.

 
Kita vertus, padidėjęs garsas dar labiau apnuogino prasto įgarsinimo problemas, apie kurias „Facebooke“, Marko Splinterio inicijuotoje diskusijoje žmonės kalba ir dabar. „Seksas be orgazmo“, – taip situaciją komentavo daug matęs DJ’ėjus ir prodiuseris.


 
Išties, vaizdas buvo įspūdingesnis už garsą. Tai – vienas esminių dalykų, kuriuos „Kablio“ organizatoriams reikės ištaisyti ateityje rengiant panašius vakarus. Kaip ir tą jausmą, jog vieta potencialo penktadienį tikrai neišnaudojo – šios rampos gali atlaikyti daug aktyvesnį šėlsmą. Poros merginų bandymai lipti arčiau XXYYXX’o ir šokti greta buvo žingsnis link to, bet ir tie patys baigėsi griežtu apsaugos darbuotojų „Ne“. O be reikalo.

 

XXYYXX scenoje keitė kitas elektroninių garsų vunderkindas, Tomas Narkevičius aka Fingalick, o jį – „Ritmo kovų“ laureatas YOUWIN.
 
Mūsų ten jau nebebuvo – ruošėme diktofonus šeštadienio rytą prasidėjusiai TEDx konferencijai, iš kurios pranešimas – jau greitai. Pasiryžę šokti „Kablyje“ iki galo raportavo, kad nemalonumų išvengta, o svečiai vizitu liko patenkinti.
 
„Man patinka (Vilniaus) žmonės. Jie šoka!“, – portalui „Alfa.lt“ sakė XXYYXX. DJ’ėjai paprasti žmonės, jiems daug nereikia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top