Muzikos festivaliuose sklinda ekologinės idėjos

Netruks įvyksiantys muzikos festivaliai „Tamsta“ bei „Spartakiada“ išsiskirs ne tik muzikos įvairove, bet ir ekologijos propagavimu. „Eko laboratorija“ kartu su Britų taryba juose pristatys „Mobiliuosius Eko laboratorijos info centrus“, kurie taps ekologinio švietimo židiniais abiejuose festivaliuose.

„Eko laboratorija“ organizuoja ekologinius projektus, meninius bandymus, kuriuose nereikalingus daiktus, antrines žaliavas, pramonės, visuomenės atliekas prikelia naujam gyvenimui.

Vasaros muzikos festivaliuose - „Spartakiada“ (liepos 23-25 d.) bei „Tamsta“ (liepos 30 -31 d.), lankytojai galės susipažinti su „Mobiliuosiuose Eko laboratorijos info centruose“, pateikiama informacija apie ekologišką gyvenseną, ekologiškus gaminius, įdomia statistika apie jau egzistuojančius perdirbimo projektus pasaulyje, gauti patarimų, kaip tapti draugišku aplinkai bei patys įsitraukti į gamybos procesą.

Iš plastikinių maišelių – kuprinės ir kepurės

Šį savaitgalį vyksiančiame muzikos, sporto ir menų festivalyje „Spartakiada“, „Eko laboratorija“ žada aktyviai palaikyti ten dalyvaujančias muzikantų komandas. Laboratorijos atstovai patys kurs ir visus norinčius mokys kaip pasigaminti sporto sirgalių atributiką iš antrinių žaliavų – plastikinių maišelių, plastiko liekanų. Bus dosniai dalinami patarimai, kaip iš plastikinių maišelių padaryti kuprinę, kepurę, apsaugančią nuo saulės ir lietaus, pagalvėlę sėdėjimui ant žolės. Visi kūriniai gims iš antrinių žaliavų, todėl „Eko laboratorija“ festivalio dalyvius ragina neišmesti plastikinių maišelių, juos atsinešti į mobilųjį centrą ir kartu sukurti unikalius gaminius bei būti draugiškiems gamtai.

Festivalio dalyviai, kurie nemėgsta aktyvios veiklos, neliks nuskriausti. Nuo muzikinio šurmulio jiems bus pasiūlyta atsikvėpti ilsintis ant iš antrinių žaliavų pagamintų sėdmaičių specialiai suformuotoje „Eko laboratorijos“ sėdimojoje erdvėje.

Norintys galės įsigyti ir „Eko laboratorijos“ sukurtų gaminių – diržų, krepšių, piniginių, skarelių, maišelių, kuprinių. Specialiai sukurtų produktų linija bus pasiūlyta išskirtinai festivalio svečiams – į lininį maišelį supakuoti ausų krapštukai, muilas, dantų šepetukas, kurie pravers ir festivaliui pasibaigus.

Šalia „Eko laboratorijos” mobiliojo centro bus galima pamatyti ir unikalų namuką, sukurtą festivalio „Be2gether“ metu padedant partneriams - Britų tarybai, kuris buvo pripažintas šauniausia festivalio apžiūros vieta. Iš antrinių žaliavų pagaminto namuko, vaizduojančio žmogaus veiklos pėdsaką planetoje, autorius - menininkas Stasys Bonifacijus Ieva.

Nenaudojami daiktai atgimsta

„Eko laboratorijos“ vadovė Augusta Imbrasienė sako, kad „Eko laboratorijos“ tikslas - atkreipti dėmesį į klimato kaitos problemą, skatinti visuomenę prisidėti prie gamtos išsaugojimo vartojant perdirbtus gaminius. „Eko laboratorijos“ dirbtuvėse begalė daiktų prikeliami naujam gyvenimui ir tampa funkcionalūs.

„Įkvėpta kitų šalių gamintojų patirties ir sumanumo, „Eko laboratorija“ kuria gaminius iš antrinių žaliavų. Siekiame parodyti, kad ir iš atliekų galima pagaminti daug naudingų dalykų, taip saugoma ir gamta. Kviečiame prie mūsų prisijungti visus, kurie nori kūrybiškai padirbėti su neįprastomis medžiagomis, išmokti sukurti naujus daiktus iš senų medžiagų. Patys siekiame ir skatiname kitus būti draugiškais aplinkai“, - sako A. Imbrasienė.

Iš atliekų - unikalūs aksesuarai

„Mobilus Eko laboratorijos info centras“ visą vasarą keliaus po įvairias visuomenės susibūrimo vietas, miesto šventes ir kvies prisijungti norinčius kurti instaliacijas iš antrinių žaliavų, apžiūrėti buvusių projektų perdirbimo rezultatus, sužinoti naujų dalykų apie perdirbimą pasaulyje, pamatyti antrinių žaliavų perdirbimo pavyzdžius.

„Eko laboratorija“ renginiuose pristatys dvi iš antrinių žaliavų pagamintų produktų linijas, kurias vienija vienas, bendras šūkis: „Būk ekologiškai stilingas!“ „Organiška“ linija siekiama populiarinti natūralius audinius šiuolaikinių aksesuarų panaudojime. Juodo ir nebalinto lino seriją sudaro naktiniai dėklai ant akių, kuprinės, rankinės ant juosmens, galvos skarelės, diržai, butelių dėklai bei higienos ir pramogų paketėliai. Linijoje „Senas - geras“ pristatomi gaminiai iš seno reklaminio tento, automobilių saugos diržų ir sagčių, kurie tampa funkcionaliais bei unikaliais aksesuarais: piniginėmis, pasų dėklais, diržais, kosmetinėmis. Iš baldų pramonės medienos atliekų (fanieros, medžio plokščių) gaminami raktų pakabukai, ženkliukai. 

Laikas.lt

Naujausi komentarai
eko
2010-07-23, 14:31
labai gerai seniai jau taip reikejo!
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai