Now Reading
Baisi realybė: mažametės, ištekintos už sau į tėvus tinkančių jaunikių (foto)

Baisi realybė: mažametės, ištekintos už sau į tėvus tinkančių jaunikių (foto)

Baisi realybė: mažametės

Laikas.lt
Pagal Dailymail.co.uk

Afganistano kaime gyvenanti 11 metų mergaitė, vardu Ghulam, jau gali vadintis ištekėjusia moterimi. Tiesa, mūsų akimis tokia santuoka daug labiau panaši į pedofiliją, nei į meilę – jos sutuoktinis Jaizas neseniai minėjo savo keturiasdešimtmetį. Šis pavyzdys – vienas iš daugiau nei dešimties milijonų atvejų, kuomet mažametės yra priverčiamos tapti sau į tėvus ar net senelius tinkančių vyrų žmonomis.

Stengiantis pradėti pasaulinę diskusiją apie tokias ankstyvas vedybas, kurios yra praktikuojamos daugiau nei 50-yje besivystančių šalių, Jungtinės Tautos spalio 11-ąją paskelbė tarptautine mergaitės diena.

Faiz (40) ir Ghulam (11) sėdi namuose prieš savo vestuves Damartos kaime, Afganistane

Pažymint šią dieną ir norint atkreipti dėmesį į opią vaikų-nuotakų problemą, fotožurnalistas Stephanie Sinclair kartu su „National Geogrephic“ komanda sukūrė fotografijų seriją, kuriai tiesiog neįmanoma likti abejingiems. Joje užfiksuota skaudi realybė: kartais vos 5-erių metų mergaitės, gyvenančios santuokoje su vidutinio amžiaus vyrais tokiose šalyse kaip Indija, Jemenas ar Etiopija.

Nors vaikų santuokos yra uždraustos įstatymais daugelyje šalių, apie 51 milijoną mergaičių, dar nesulaukusių pilnametystės, jau yra ištekėjusios. Manoma, jog vien Afganistane maždaug 57 procentai dailiosios lyties atstovių susituokia dar prieš įstatymais leidžiamą amžių – 16-uosius gyvenimo metus.

Priežastys, lemiančios tėvų apsisprendimą ištekinti dar visai jaunas savo dukras, yra labai įvairios: visuomenės normos, kultūros tradicijos, ekonominė situacija. Skurdžiose besivystančiose valstybėse nieko nestebina tokie atvejai, kai dukra yra siūloma kaip mokestis ar atlygis.

Išskyrus Indiją, kur mergaitės ištekinamos už vos keletą metų vyresnių vaikinų, dar pradinukės moksleivės atiduodamos į keliomis dešimtimis metų vyresnių vyrų rankas. Neretai jie net pagrobia ir išprievartauja mergaites dar prieš santuoką.

Nuo 2003-iųjų S. Sinclair keliavo į atokius kraštus ir fiksavo vaikų-nuotakų vestuves bei jų virsmą jaunomis mamomis, tikėdamasis, kad pasaulis apie jas išgirs ir atkreips dėmesį į šią problemą.

Ekspertai sutinka, kad ankstyvos vedybos atima iš mergaičių ne tik galimybę lavintis, bet ir jų vaikystę, nes dauguma jaunučių žmonų net neturi galimybės vystyti kitų socialinių santykių, išskyrus bendravimą su savo vyru.

Minėtoji afganistanietė Ghalam, kuri ištekėjo dar 2005 metais, buvo priversta mesti mokyklą ir atsisakyti savo svajonės vieną dieną tapti mokytoja. Tėvai dažnai nebeleidžia mergaitėms eiti į mokyklą netgi dar prieš vedybas – taip norima jas apsaugoti nuo bet kokio bendravimo su berniukais.

Dažniausiai mergaitės yra valdomos vyrų, tampa jų nuosavybe ir kenčia fizinę, seksualinę ir  psichologinę prievartą. Tos, kurioms pavyksta pasprukti nuo savo vyrų, gyvena visiškame skurde ar net dar blogiau – norėdamos gauti bent minimalių pajamų, tampa prostitutėmis ir apsigyvena viešnamiuose, kuriuose kenčia baisų smurtą.

Dauguma ištekėjusių mergaičių pradeda lauktis kūdikių, o tai žalinga tiek pačiai būsimai motinai, kuri dar pati yra vaikas, tiek jos kūdikiui. Tyrimai rodo, jog neščių jaunųjų nuotakų mirtys yra dvigubai dažnesnės nei tų, kurioms virš 20-ies metų. Jaunutės žmonos dažniausiai nebūna nei fiziškai, nei psichologiškai pasirengusios lytiniam gyvenimui, juolab motinystei.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nepaisant tarptautinių organizacijų pastangų, siekiant užkirsti kelią vaikų santuokoms, spėjama, kad per artimiausią dešimtmetį 100 milijonų mergaičių (arba 25 000 per dieną) ištekės dar neatšventusios 18-ojo gimtadienio.


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top