Kinijoje gyvenantys vėžliai šlapimą pašalina per burną

Grynas.lt

Singapūro mokslininkus nustebino jų pačių atradimas, pasirodo, kad kinų minkštašarvis vėžlys šlapimą pašalina per burną, praneša BBC.

Ištyrę vandenį ir vėžlio burnos struktūrą, biologai padarė išvadą, kad kinų minkštašarviai vėžliai (Pelodiscus sinensis) šlapimą pašalina ne per inkstus, kaip daugelis gyvūnų, bet per burnos liaukas. Tai viena iš priežasčių, kodėl šie ropliai taip dažnai panardina galvą po vandeniu.

Singapūro nacionalinio universiteto prof. Ip Yeung Kwon kartu su kolegomis savo atradimus išspausdino žurnale „Eksperimentinė biologija“ („Experimental Biology“).

Pelodiscus sinensis gyvena Rytų Azijoje, daugiausiai Kinijos teritorijoje. Vėžliai labiausiai mėgsta pelkėtas vietoves.

Jau daugiau nei prieš šimtą metų mokslininkus nustebino kinų minkštašarvio vėžlio burnos forma. Biologus taip pat nustebino ir neįprasta burnos gleivinės struktūra. Iš pradžių buvo manoma, kad ji padeda filtruoti sūrų vandenį arba susijusi su pasisavinamu deguonimi. „Iki šiol niekas tiksliai nebuvo jos ištyręs“, - teigė prof. I. Y. Kwon.

Į laboratoriją vėžliai pateko dėl klausimo, kodėl jie sugeba išgyventi po vandeniu, nors kvėpuoja plaučiais. Yra užfiksuota atvejų, kai vėžlys panirdavo po vandeniu daugiau nei 100 min. ir neuždusdavo.

Laboratorijoje vėžliai buvo padėti į akvariumą pripildytą vandeniu. Buvo stebėtas vėžlių elgesys ir tirta jų burnos gleivinė bei vandens sudėtis. Nors Pelodiscus sinensis turi kloaką (kai kurių stuburinių gyvūnų tiesios žarnos praplatėjusi galinė dalis, į kurią atsiveria šlapimo ir lytiniai latakai), visgi daugiau šlapimo pašalindavo per burną nei per ją. Pasirodo, kad ritmiškai sutraukdami ir ištiesdami kaklą, vėžliai iš tiesiosios žarnos perkelia organizmui nereikalingus skysčius į burną ir taip juos pašalina.

Kinų minkštašarviai vėžliai yra populiarus delikatesas. Kasmet iš specialių veisyklų jų yra parduodama apie 90 mln.

Laisvėje gyvenantiems vėžliams Tarptautinė gamtos išsaugojimo agentūra jiems yra suteikusi „pažeidžiamos“ populiacijos statusą.


keisti gyvūnai, kinija, minkštašarvis vėžlys, vėžliai

Naujausi komentarai
2012-10-15, 12:00
nebut kinija:D
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai