Po stulbinančios sėkmės Romoje pasaulinio garso choreografas atkeliauja ir į Vilnių (video)

Laikas.lt
Organizatorių nuotr.

Spalio 19 dieną kultinio Niujorko kolektyvo „Bang on a Can All-Stars“ koncertu Vilniuje startuoja didžiausias aktualios muzikos festivalis „Gaida“, kuris kasdien pateiks sostinės publikai gausybę intriguojančių muzikinių renginių. Tačiau vienas festivalio renginys turėtų sudominti ne tik muzikos mylėtojus – spalio 21 d. į Vilnių atkeliauja tarptautinis šokio ir gyvos muzikos spektaklis „Danza Preparata“, kurį sukūrė pasaulinio garso choreografas Rui Horta. Šis projektas – tai keleto prestižinių Europos festivalių koprodukcija, skirta bene įtakingiausio XX a. muzikos kūrėjo ir mąstytojo Johno Cage’o 100–mečiui.

Spalio pradžioje spektaklis Italijoje sulaukė stulbinančios sėkmės – po spektaklio parodymo festivalyje „RomaEuropa“ spektakliui liaupsių negailėjo „Giornalle della musica“ ir „La Republica“, išspausdinusi straipsnį pavadinimu „Kultinis spektaklis“ („Cult spettacoli“). Šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos spektaklio „Danza Preparata“ premjera įvyko šių metų balandžio mėnesį Portugalijoje, vasarą jis buvo rodomas Vokietijoje.
 
„Danza Preparata“ sumanytojas, choreografas, scenografas ir šviesų dailininkas yra įžymus portugalų menininkas Rui Horta. Pasaulinio garso choreografas yra pagrindinė šio krašto šiuolaikinio šokio figūra. Bendradarbiaujantis su Kulbergo baletu Švedijoje, Nyderlandų šokio teatru II, Gulbenkiano baletu Portugalijoje ir kitom baleto trupėm, 2000 m. Rui Horta gimtinėje įkūrė tarpdisciplininį kūrybinių iniciatyvų centrą „O Espaço do Tempo“, kuris netrukus išaugo į produktyviausią meninės kūrybos citadelę visoje Portugalijoje. 1990 m. Rui Horta buvo įkūręs šokio trupę SOAP Frakfurte.
 
Spektaklyje „Danza Preparata“ pagrindinį vaidmenį atlieka Rui Hortos šokio trupės narė, ekspresyvioji Silvia Bertoncelli (Italija), o spektakio „muzikos takelį“ – populiariąsias Johno Cage’o Sonatas ir interliudus preparuotam fortepijonui – atmintinai (!) skambina britų pianistas Rolfas Hindas, kuris yra bene labiausiai pripažintas J. Cage’o fortepijoninės muzikos atlikėjas. R. Hindas atlieka fortepijoninius rečitalius daugelyje prestižinių Europos festivalių, taip pat „Carnegie Hall“ salėje ir Sidnėjaus operoje, koncertavo Korėjoje, Taivane ir net Kuboje. R. Hindui teko bendradarbiauti su garsiais dirigentais – Vladimiru Aškenaziu, Oliveriu Knussenu, Simonu Rattle’u, Davidu Robertsonu, Andrew Davisu, – ir kolektyvais: Europos kameriniu orkestru, Miuncheno ir Londono filharmonijų orkestrais, Danijos radijo, Malmės, Baltimorės simfoniniais orkestrais, Londono sinfonijete ir daugeliu kitų kolektyvų. R. Hindas mielai dalyvauja ir šiuolaikinio šokio projektuose.
 
Spektaklį „Danza Preparata“ drauge su „Gaida“ pristato didžiosios europinės šiuolaikinės muzikos institucijos: „Casa da Musica Porto“ (Portugalija), Zalcburgo bienalė, Hanoverio „KunstFestSpiele Herrenhausen“, festivalis „Musica“ Strasbūre, „Romaeuropa“ festivalis Romoje, Gulbenkiano fondas Lisabonoje ir „Réseau Varèse“ tinklas.
 
„Danza Preparata“ Vilniuje bus rodoma Menų spaustuvėje.

Spektaklio anonsas:

Bang on a Can All-Stars, Danza Preparata, Gaida, menų spaustuvė, Rui Horta, šiuolaikinis šokis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai