Now Reading
KulFlux pristato: „Beieškant slapto šėšėlio“

KulFlux pristato: „Beieškant slapto šėšėlio“

KulFlux pristato: „Beieškant slapto šėšėlio“

KultFlux platformoje pristatomas Valūs Sonov ir 2hora projektas „Chasing the secret shadow“ (angl. „Beieškant slapto šėšėlio“), kuris yra bendras Valūs Sonov ir 2hora projektas, kuriuo autoriai tyrinėja asmens vaidmenį besivystančioje urbanistinėje aplinkoje.

Globalizacija, sparti Europos Sąjungos plėtra ir migracija keičia namų sampratą, siejamą su tam tikru miestu ar net šalimi. Šiame projekte miestas pristatomas kaip socialinis vienetas, neturintis nei vardo, nei vietos, o kūrinių autoriai projekte tapatinami su to miesto gyventojais.

Abu autoriai gimė Sovietų Sąjungoje, užaugo Lietuvos Respublikoje, šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje. Ankstesnis Lietuvos priklausymas Sovietų Sąjungai bei dabartinis buvimas Europos Sąjungos nare – tai pokyčiai, nulėmę ir pačių menininkų namų sąvokos pasikeitimą: kuo toliau, tuo labiau nyksta riba tarp namų Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje, o miestai pasąmonėje pamažu lydosi į vieną.

Projektas „Chasing the secret shadow“ yra sudarytas iš trijų dalių: „СЕКРЕТ/SECRET“, „Posterhope“ (aut. 2hora) ir „Chasing the Shadow“ (aut. Valūs Sonov). „СЕКРЕТ/SECRET“ ir „Posterhope“ projektai jau yra įgyvendinti skirtinguose Europos miestuose, kuriuose galima aptikti ant gatvių sienų išklijuotus šių projektų spalvotus plakatus.

„СЕКРЕТ/SECRET“ plakatuose matome nuo žiūrovo nusisukusius žmones. Šie personažai kažką slepia; kadras neatskleidžia kas yra slepiama – tai galėtų būti bet kas nuo žaislo iki jų pačių tapatybės. Taip pat fiksuojamame vaizde yra niveliuojama jų tautybė ir tik iš rūbų daugmaž galima nuspėti, kokiai amžiaus grupei jie priklauso.

„Posterhope“ – portretų serija, išklijuota skirtinguose Londono (dažniausiai – imigrantų pamėgtuose) rajonuose. Tai jaunų žmonių, rūbus ar įvairius objektus naudojančius kaip būdą išreikšti save, atvaizdai. Plakatuose tyrinėjamas nacionalinės tapatybės klausimas, sudėtinga savęs paieška daugiakultūrinėje visuomenėje, atvykusiųjų ryšys su nauja aplinka.

„Chasing the Shadow“ – Valūs Sonov fotoprojektas, sudarytas iš šeimos archyvo ir jo paties darytų nuotraukų. Šeimos fotografijose matome jo dėdę, kadaise priklausiusį KGB inteligentijai. Nors šis
darbas nužmogino jį iki beveidės bylos, nuotraukose matome intymius gyvo žmogaus išgyvenimus. Jo gyvenimas tapo šešėliu, ir Valūs Sonov prisiminimais gaudo šį šešėlį per vaizdus iš šiuolaikinio pasaulio. Pridėdamas savo nuotraukas prie šeimos albumo, autorius žiūrovui sukuria erdvę pamąstyti, kodėl ir kaip žmogaus gyvenimas tampa kontrolės ir manipuliacijos įrankiu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kartu šie trys projektai formuoja vizualinę platformą, kurioje trys istorijos turi bendrą pasakojimo naratyvą. „СЕКРЕТ/SECRET“ ir „Posterhope“ pristato menininkus kaip jaunus asmenis, o jų fone „Chasing the Shadow“ tampa nuoroda į istoriją ir politinį kraštovaizdį. „Chasing the secret Shadow“ – tai komentaras į procesą, kuris suformavo šiuolaikinį Rytų Europos miesto portretą. Jis taip pat atspindi abiejų menininkų, kaip naujų Europos Sąjungos piliečių, vaidmenį šiame neaiškiame mieste.

Daugiau apie renginį – Laikas.lt renginių gide.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top