Now Reading
Holivudui – 100! Nebyliam kinui – gyvas garsas!

Holivudui – 100! Nebyliam kinui – gyvas garsas!

Holivudui - 100! Nebyliam kinui - gyvas garsas!

1910 metais legendinis Amerikos kino klasikas D. W. Grifitas su filmavimo grupe atvyko į Los Andželą filmuoti naujo filmo. Juos sužavėjo vaizdingas netoliese esantis, beveik niekam nežinomas Holivudo kaimelis. Netrukus jis tapo pasaulio kino centru.

Kadangi nuo istorinio įvykio prabėgo lygiai 100 metų, programą sudaro ankstyvojo Holivudo filmai, padarę didžiulę įtaką kino meno vystymuisi ir pelnytai užėmę garbingiausias vietas pasaulinio kinematografo panteone.

Šimtmečio minėjimą pradės istorinis D. W. Griffith filmas  „Nulaužti žiedai“ (1919). Gyvai įgarsina Petras Geniušas (fortepijonas) ir Arkadijus Gotesmanas (perkusija). Vaidina: Lillian Gish, Richard Barthelmess, Donald Crisp.

Tragiškiausias, rimčiausias ir poetiškiausias D. W. Griffith‘o filmas, nustebinęs žiūrovus savo mažu mastu, trapumu ir jautrumu, ryškiai kontrastuojančiu su ankstesniais Griffith‘o epais. Kino kritikas ir istorikas Richardas Schickelis netgi įvardija jo niūrų realizmą kaip įkvėpimą Pabstui, Stileriui, von Sternbergui ir vėliau, garso eroje atsiradusiam film noir žanrui.

Apie kino juostą

Filmo istorija iš dalies įkvėpė Federico Fellinio klasikinę dramą „Gatvė“ (1954) su trimis panašiais veikėjais. Griffithas nebuvo patenkintas galutiniu kūriniu ir montavimas užsitęsė keletą mėnesių. Griffithas sakė: „Negaliu į tą velniavą žiūrėti, ji labai mane slegia.“ Filmo peržiūros metu smurto prieš vaiką scenos rėmėjams sukėlė pasišlykštėjimą. Kaip pasakojo Lillian Gish, „Variety“ reporteris, pakviestas žiūrėti antrojo dublio, išbėgo iš salės vemti. Pasak jos, pačiam Griffithui buvo bloga režisuojant sceną spintoje. Daugiausiai aptarinėjama „Nulaužtų žiedų“ scena yra Lillian Gish suvaidinta scena spintoje.

Joje Gish perteikia Liusės siaubą raitydamasi klaustrofobiškoje erdvėje it kankinamas gyvūnas, kuriam nėra kaip ištrūkti. Apie scenos spintoje filmavimą yra ne viena istorija. Richardas Schickelis rašo: „Ji yra verianti širdį, tačiau subtiliai kontroliuojama aktorės. Barthelmessas pasakoja, jog isteriją jai sukėlė Griffitho patyčios. Tačiau pati Gish teigia, kad kankinamo vaiko judesius ji suimprovizavo spontaniškai ir kad jai baigus, filmavimo aikštelėje tvyrojo tyla, kurią galiausiai nutraukė Griffithas sušukęs: „Viešpatie, kodėl neperspėjai, kad šitaip darysi?“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šioje scenoje taip pat matomas nesuvokiamas Griffitho gebėjimas perteikti garso efektą vien tik vaizdu. Studijos prieigose Gish klyksmas pritraukė tokią minią, jog reikėjo laikyti žmones, kad neįeitų į vidų. Per pirmuosius dvejus filmavimosi metus suvaidinusi daugiau kaip 25 trumpametražiuose ir pilnametražiuose filmuose, Lillian Gish tapo pirmo ryškumo žvaigžde ir „pirmąja nebyliojo ekrano ledi“.

Dėmesio!

Renginiai vyks atvirame ore nuo liepos 28 iki rugsėjo 2 d. buvusio Pranciškonų vienuolyno kieme (PIANO.LT), Trakų g. 9/1 (įėjimas iš Kėdainių g.). Filmų repertuarą galite rasti Laikas.lt renginių gide.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top