LAIKAS „Scanoramoje“: „Tėvas“ – mafija, kalėjimas, šeima (apžvalga)

Dovilė Raustytė

„Tėvas“, Lietuva, 2012 m., 60 min., rež. Marat Sargsyan.

Siužetas: Mafijos tėvu vadinamas Vidas Zenonas Antonovas 20 savo gyvenimo metų praleido nelaisvėje. Tačiau tai jam nesutrukdė į Šiaulių tardymo izoliatorių atsivilioti 40 metų jaunesnę moterį, kuri čia pat pasirašė santuoką registruojančius dokumentus. Ne tik tai. 71-erių vyras tapo seniausiu tėvu Lietuvoje. Jo senelis turėjo 18 vaikų, tad V. Antonovui dar sėdint kalėjime tapo svarbu jį pralenkti. Kol kas jis gali pasigirti 11 atžalų, tačiau nepraranda vilties tapti vyriausiu tėvu Europoje.

„Laikas.lt“ patiko: pasirinkta asmenybė ir jos istorijos pasakojimo būdas. Režisierius pernelyg nesigilina į herojaus praeitį, apie kurią, ko gero, taip pat būtų ką papasakoti, o koncentruoja dėmesį į tėvystės temą. Skurdus, nešvarus daugiavaikės šeimos gyvenimas pateikiamas linksmai, pabrėžiant „kad vaikai mūsų gyvenimo džiaugsmas“. Žiūrovui filmo metu trukdoma prisileisti blogas mintis, gailestį. Tik juostai pasibaigus, galvoje formuojasi „Tėvo“ vaikų likimai...

„Laikas.lt nepatiko“: nors po filmo premjeros paties Vido Zenono Antonovo žiūrovams duotas pažadas siekti rekordo ir skambėjo juokingai. Gal vis dėlto jau užteks? Tačiau, taip, tai su filmu nesusiję.

„Laikas.lt“ rekomenduoja šį filmą tiems, kurie myli vaikus ir nori pamatyti, kaip atrodo daugiavaikės šeimos Kalėdos.

Plojimų po filmo trukmė: apie 2 min. Kol kas tai ilgiausiai trukę aplodismentai, kuriuos teko girdėti šių metų „Scanoramoje“.

„Laikas.lt“ įvertinimas (iš 5 balų): 5.

„Scanoramoje“ bus rodomas:

  • lapkričio 22 d., ketvirtadienis, 15.00 val. „Forum Cinemas Kaune“, 5 salė, Kaunas;
  • lapkričio 25 d., sekmadienis, 18.00 val. „Forum Cinemas Šiauliuose“, 1 salė, Šiauliai.

Dovilė Raustytė, europos kino festivalis, kinas, nauji filmai, premjeros, scanorama, tėvas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai