Now Reading
Geriausias draugas – šokoladas

Geriausias draugas – šokoladas

Geriausias draugas – šokoladas

Kristina
Jauti.lt

Apie šokoladą visuomet sklandė šimtai mitų. Ypač merginų tarpe: „šokoladas baisiai storina!“, „šokoladas yra pats kaloringiausias maistas!“, „nuo šokolado dygsta spuogai!“ ir taip toliau. Nesakau, kad juose nėra tiesos, ir juo labiau nedrįstu teigti, jog šitoje savo rašliavoje pati neprimeluosiu! Straipsnį parašiau prisiskaičiusi įvairiausių tekstukų (ačiū Delfi, Alfa ir mamos knygelei su nuplyšusiu viršeliu). Jų dėka sau įrodžiau, ir noriu įrodyti kitiems, paprastą dalyką – jei skanu, tai ir valgyk!

Visų pirma, šokoladas nestorina. Būtent taip. Nors kalorijų jame netrūksta, tačiau čia gausu kakavos sviesto, kuris teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir išvalo iš organizmo toksines medžiagas bei šlakus. Pasirinkę „šokolado dietą“, žmonės per maždaug 5 dienas gali atsikratyti apie 5kg svorio. Tik tam reikėtų rinktis ne saldų pienišką šokoladą, o kartųjį juodą. Geriausiai su nesaldinta juoda kava. Šokoladas puikiai malšina alkio jausmą, o kava teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Tikrame šokolade turėtų būti vien tik jau minėtas kakavos sviestas. Deja, ne visada gražioje pakuotėje gyvenanti plytelė yra šokoladas. Neretai kakavos sviestas pakeičiamas augaliniais riebalais tam, kad būtų lengviau ir pigiau jį pagaminti… Tikras šokoladas ne veliasi, o tiesiog ištirpsta burnoje. Tad net ir perkant skanėstą, reikėtų paskaityti etiketę.

Antra, šokoladas pataiso nuotaiką. Kakavos sviestas skatina pasitenkinimą sukeliančių hormonų – endorfinų – išskyrimą. Dėl šios priežasties šokolado mėgėjai jaučiasi laimingesni. Be endorfinų, valgant šokoladą, žmogaus organizme išsiskiria ir kitokios chemijos – tripofano bei feniletilamino. Pastarosios dvi medžiagos nulemia šokolado afrodiziakines savybes. Nors šios savybės žinomos jau nuo XVII a., dar visai neseniai Amerikos mokslininkai atliko tyrimą, kuriuo nustatė, kad valgyti šokoladą yra taip pat malonu, kaip ir bučiuotis.

Trečia, šokoladas gerina sveikatą. Kad tai įrodytų, visa eilė mokslininkų darė pačius įvairiausius tyrimus. Štai, pavyzdžiui, Kalifornijos universiteto mokslininkai šokolade rado tų pačių antioksidantų, kurių yra raudonajame vyne. Pastarieji prailgina žmonių jaunystę ir gali sumažinti susirgimo vėžiu riziką. Kiti JAV tyrėjai nustatė, jog šokoladas yra labiausiai vitaminų, mineralų ir kitų svarbių medžiagų prisotintas maistas. O štai anglų mokslininkai atrado, kad šokoladas gydo kosulį. Be to, kakavos pupelėse yra magnio. Jis yra vienas būtiniausių mikroelementų sportuojantiems ir besilaikantiems dietų. Taigi, stengiantis sulieknėti, šokolado vengti tikrai nereikėtų. Magnis taip pat gerina atmintį, stiprina imunitetą, nervų sistemą. Be magnio šokolade dar gausu vitaminų B2, B1, PP, geležies, kalio, kalcio, natrio ir kitų svarbių medžiagų. Juodasis šokoladas stiprina širdies kraujagysles, normalizuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Deja, dėl spuogų atsiradimo valgant daug šokolado, mokslininkų nuomonės išsiskiria. Vieni įsitikinę, kad riebus ir saldus maistas yra tikrų tikriausia trąša spuogams, o kiti teigia, jog skanėstai spuogų atsiradimui įtakos neturi. Štai, dar vieni JAV mokslininkai padarė tyrimą su paaugliais. Kelias savaites maitino grupę jų beveik vien tik šokoladu ir prisakė netinginiauti, užsiimti fizine veikla. Ir jų odos būklė nepakito! Ko gero, protingiausia čia būtų tiesiog stebėti save. Jei privalgius šokolado oda vis dar it kūdikio užpakaliukas, tai puiku! Na, o jei visgi pridygo naujų spuogų, kitą kartą teks valgyti šiek tiek mažiau. Bet kuriuo atveju, šokolado visiškai atsisakyti nereikėtų.

Tad jei skanu, tai ir valgyk!

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top