Now Reading
Savaitgalis „Jūros šventės“ ritmu! (foto)

Savaitgalis „Jūros šventės“ ritmu! (foto)

Savaitgalis „Jūros šventės“ ritmu! (foto)

Savaitgalį Klaipėdoje siautė geros nuotaikos ir muzikos cunamis. Jau 51-ąjį kartą uostamiestyje buvo švenčiama „Jūros šventė“. Šiais metais organizatoriai kvietė švartuotis muzikos uoste! Ypatingą atmosferą kūrė ne tik šiltas oras, saulėje mirgantis vanduo, neaprėpiamas horizontas ir giedras dangus… Kiekvienas, atsinešęs geros nuotaikos, prisidėjo prie šventės pulso.

Jūrinių tradicijų propagavimas

Įdomu, jog pirmą kartą Klaipėdoje „Jūros šventė“ buvo surengta 1934 m. Pradinis Jūros dienos tikslas buvo priminti tautiečiams jūros svarbą, formuojant Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, įvaizdį, skatinti laivyno plėtrą, populiarinti jūrines specialybes. Žurnale „Jūra“ 1934 m. buvo rašoma: „…jūra – tai kelias į didybę ir tuo keliu ryžtingai eidama Lietuva galės net patekti į pasaulio galiūnų eiles“.

Šiandien galima drąsiai pasakyti, kad „Jūros šventė“ yra didžiausia šventė pajūryje, sutraukianti minias žmonių ir garsinanti Klaipėdą visoje Lietuvoje ir už jos ribų. Šiais metais šventės organizatoriai stebino neeiliniais renginiais.

Melomanų rojus

Šiemetinė šventė palepino melomanų ausis. Muzikos fiestą atidarė koncertas „Prie jūros gimusiųjų dainos“. Minią linksmino skardžiabalsiai klaipėdiečiai S. Januška, E. Kučinskas, S. Donskovas, grupė „Nerija“, Deivis, „Kapela A“, D. Kužmarskytė, M. Rojus ir šokių grupė „Plazma“.

Išskirtiniame koncerte „Chorų lagūna“, klausytojai galėjo stebėti televizijos konkurso „Chorų karai“ dalyvių pasirodymus. Dainas atliko chorai iš Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Vilniaus, Marijampolės. Neeilinė dovana klaipėdiečiams ir miesto svečiams buvo Ingos ir Vytauto Grubliauskų iniciatyva organizuotas džiazo orkestro „City Jazz Big Band“ koncertas.

Ypatinga programa laukė operečių mėgėjų. Jono kalnelio teritorijoje buvo surengtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro renginių maratonas „Operos bastionas“. Jo metu šventės svečiai galėjo išgirsti kantatą „Carmina Burana“, trumpas muzikines istorijas „Alsuoti/Breath“, Lietuvos ir užsienio operos žvaigždžių „Operetės gala koncertą“, stebėti šokio spektaklius „Nuo flamenco iki džiazo“, „Meilė prie jūros“…

Mėgstantieji pūčiamuosius lingavo pagal „Vario audrų“ skleidžiamą energingą muzikos užtaisą. Bardų dainų gerbėjams buvo skirtas koncertas „Koks vakaras ilgas…“, kuriame dalyvavo Neda Malūnavičiūtė, Olegas Ditkovskis, Kostas Smoriginas.

Memelio mieste — cirkas, juokas ir elegancija ore

Vos patekus į Memelio miesto teritoriją, viskas darėsi panašu į pasaką — klounai, spalvos, gausūs aplodismentai, juokas ir susižavėjimo šūksniai… Linksmybių oazė gavo kodinį pavadinimą „Stebuklų šalis“ — didžioji tarptautinio gatvės cirko fiesta. Programoje dalyvavo gatvės cirko trupės iš Japonijos, Australijos, Izraelio, Šveicarijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Olandijos, Latvijos, Lietuvos.

Buvo įdomu stebėti kultūrinius skirtingų šalių cirko ypatumus. Japonai buvo labai rėksmingi, vulgaroki. Minioje net pasigirdo pasipiktinimų dėl gana mažų, baltų, tekančios saulės šalies atstovo kelnaičių.

Bendravimu su publika pakerėjo iš Ispanijos atvykęs „žaliasis žmogeliukas“. Klounas, aktorius bei teatro direktorius Adrian Schvarztein savo solo šou „The Greenman“ metu nurenginėjo atsitiktinius žmones, bučiavo savo žiūrovus bei maitino šakute prie baro sėdėjusius… „Žaliasis“ leido sau juokauti be ribų.

Olandų „Bencha Theater“ žavėjo įspūdinga elegancija ir ekstremalumu. Kvapą gniaužė ne vien 20-ies metrų aukštyje atliekamos akrobatinės, plastiškos, kone šokio figūros, bet ir faktas, kad visi triukai buvo atliekami savo kūno jėgomis, be jokių apsaugų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Gal bus drąsu teigti, tačiau europietiškai akiai mielesnis ir suprantamesnis buvo tradicinis cirkas. Dėl šios priežasties žonglieriai, šokėjai ir linksmus triukus demonstravę cirko artistai susilaukė didesnio publikos dėmesio.

Reikėtų paminėti, kad buvo puikus sprendimas apmokestinti kai kuriuos renginius. Mokestis „atsijojo“ nemotyvuotą publiką ir pagerino renginių stebėjimo kokybę. Tikėkimės, kad kitais metais cirkas vėl atneš pasaką į mūsų širdis ir grįš su dar gausesnėmis pajėgomis ir naujomis išradingomis idėjomis.

Mika — pozityvumo užtaisas

Daugelis man pritartų, kad to dar nebuvo! Į žėrintį vandenį ir rožinį dangų kylančios Mika dainos užvaldė jausmus. Tokio pozityvaus, energija pulsuojančio ir draugiško dainininko dažnai nepamatysi. Visas jo pasirodymas priminė pasaką su cirko elementais. Scena puošta saulėgrąžų jūra, o pats Mika rodėsi pasakojo apie amžiną laimę — šėlo, dainavo, stebino nepriekaištingu vokalu bei nesibaigiančia energija. Labai teigiamai nusiteikusi publika priėmė šį atlikėją puikiai — dainavo, plojo, šokinėjo…

Menai, kalvystė, tautodailininkų dirbinių mugė, karuselės, eisenos, vaikų koncertai, edukaciniai užsiėmimai šeimoms… Neįmanoma paminėti visų renginių, kvapų ir spalvų užliejusių Klaipėdą. Cukraus vatos, šypsenų ir ryškiausių, geriausių emocijų netrūko… Viskas pulsavo jūros ir puikios nuotaikos ritmu.

Akimirkų iš „Jūros šventės“ kviečiame pasižiūrėti galerijoje. Gal kitais metais būsite kadre?

Parangė Viktorija Gudelė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top