Mitai apie kalorijas

Sveikata.lt

Kodėl taip sunku sublogti ir kodėl pirmąjį mėnesį svoris išvis nekrenta?

Skaičiuok kalorijas ir numesi svorio. Tai tikra tiesa. Yra įrodyta, kad kalorijų skaičiavimas ne tik padeda atsikratyti antsvorio, bet ir nebepriaugti numestų kilogramų.

Tačiau turėkite omenyje: net ir pradėję skaičiuoti kalorijas nesitikėkite staigaus rezultato. Tikėtina, jog pirmąjį mėnesį nenumesite nė kilogramo, nes organizmas, pratęs gauti daugiau kalorijų, negali taip greitai persitvarkyti. Jam sumažinta kalorijų porcija – stresas, o stresas skatina hormono kortizolo išsiskyrimą. Kortizolas akimirksniu didina gliukozės kiekį kraujyje, į tai organizmas savo ruožtu atsako insulino doze, taigi gliukozės kiekis taip pat greitai, kaip padidėjo, sumažėja, ir jus užgriūva žvėriškas alkis.

Ką daryti? Sučiulpkite gabalėlį ledo. Išgerkite stiklinę vandens. O jeigu nei viena, nei kita nepadeda ir vis tiek labai norisi valgyti, sučiulpkite gabalėlį cukranendrių cukraus.

Visos kalorijos yra vienodos. Esą tam, kad numestume svorio, svarbiausia gauti su maistu reikiamą kalorijų kiekį. O iš kur jį gausime – iš dviejų kilogramų cukinijų ar dviejų šimtų gramų sviestinės bandelės – nėra jokio skirtumo. Deja, tai mitas.

Kalorijos būna labai skirtingos. Todėl, kad baltymams, riebalams ir angliavandeniams perdirbti organizmas eikvoja skirtingą energijos kiekį.

Pavyzdžiui, 100 kcal riebalų perdirbti organizmas išeikvoja 5 kcal savo sukauptos energijos; 100 kcal angliavandenių perdirbti jam jau reikia 10 kcal; tam pačiam kiekiui baltymų – net 30 kcal energijos, arba penkis kartus daugiau nei riebalams ir triskart daugiau nei angliavandeniams.

Taip pat yra vadinamųjų neigiamo kaloringumo produktų, skatinančių kalorijų deginimą organizme. Iš visų tų produktų tikras čempionas yra salieras: jo kaloringumas – 16–18 kcal (100 g), o kad jį suvirškintų, organizmas priverstas išeikvoti maždaug 30 kcal energijos. Tai yra salierams virškinti sunaudojama daugiau energijos nei gaunama jį suvalgius.

Sublogti įmanoma tik atsisakius riebalų. Tiesos čia yra, tačiau tik dalis. Tam, kad sumažintumėte maisto, kurį valgote, kaloringumą, iš tiesų lengviausia tiesiog atsisakyti riebių produktų. Tačiau tokia dieta gali labai pakenkti sveikatai.

Gydytojai kategoriškai pasisako prieš visišką riebalų atsisakymą. Jie primena, kad žmogaus kūnas sutvarkytas taip, jog riebalus tirpdančios tulžies rūgštys tulžies pūslėje išsiskiria tik tuomet, kai į organizmą patenka riebalų. Jeigu iš savo valgiaraščio visiškai išbrauksite riebalus, tulžies pūslė liausis susitraukinėti, tulžis užsistovės, ims tirštėti, pradės formuotis akmenys. Be to, riebalų stygius gali sukelti riebalinę kepenų distrofiją.

Ką daryti? Apribokite gyvulinių riebalų kiekį – teikite pirmenybę augaliniams riebalams.


dieta, kalorijos, kaloringas maistas, maistas, svoris

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai