Now Reading
Ar protiniai dantys suteikia išminties?

Ar protiniai dantys suteikia išminties?

Ar protiniai dantys suteikia išminties?

Jaunimogidas.lt

Apie šeštąjį žmogaus gyvenimo mėnesį prasikala pirmieji dantys, tuo tarpu dvejų metų amžiaus vaiko burnoje iš viso jau būna dvidešimt pieninių dantų. Vaikui augant atitinkamai keičiasi kūno matmenys, todėl didėjant apatiniam ir viršutiniam žandikauliui šeštaisiais gyvenimo metais pieninius dantis keičia nuolatiniai dantys. Dantų dygimas baigiasi tada, kai išdygsta paskutiniai, protiniai dantys, todėl šis procesas gali užsitęsti net iki dvidešimt penkerių metų.

Protiniai dantys dažnai klaidingai laikomi atskira rūšimi, tačiau tai tėra tretieji krūminiai dantys, kurių funkcija trinti ir traiškyti maistą. Pagrindinė pavadinimo kilmė yra protinių dantų atsiradimo laikas: septyniolikos metų ir vyresnis žmogus laikomas subrendusiu, todėl tokiu metu išdygę dantys siejami su atsiradusia išmintimi.

Jei protiniai dantys išties lemtų didesnį intelekto koeficientą, ketvirtadalis žmonių turėtų sunerimti, nes šių dantų paprasčiausiai neturi. Spėjama, kad ilgainiui šių dantų išvis neliks dėl besikeičiančių mitybos įpročių. Šiais laikais žmogus vartoja lengviau kramtomą maistą, todėl žandikauliai evoliuciškai mažėja. Dėl šios priežasties kraštiniams dantims paprasčiausiai nelieka vietos.

Deja, šiandien kur kas aktualesnės protinių dantų sukeliamos problemos: dygstant jaučiamas skausmas ir maudimas, o jau esantys dantys ypač linkę gesti. Kad būtų išvengta neigiamų padarinių, tokius dantis siūloma šalinti. Nors ir procedūra nėra skausminga, tačiau atima nemažai laiko ir pinigų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top