Now Reading
Gyvūnų mylėtojus įsiutino parduodami kailiniai „iš kačių kailio“

Gyvūnų mylėtojus įsiutino parduodami kailiniai „iš kačių kailio“

Gyvūnų mylėtojus įsiutino parduodami kailiniai „iš kačių kailio“

Grynas.lt
Inga Labutytė

Gyvūnų mylėtojai ir jų teisių gynėjai socialiniuose tinkluose vienas per kitą dalinasi moters nuotrauka. Moteris buvo užfiksuota su kailiniais prekybos centre. Dauguma gyvūnų problemoms neabejingų žmonių įsitikinę, jog tai – iš kačių kailiukų pasiūti kailiniai.

Jei tai tiesa, moteris įsigydama juos padarė ES reglamento pažeidimą.

Tuo metu kailiniai jau nuo gruodžio parduodami skelbimų portale, kur rašoma, jog jie pasiūti iš triušio kailio bei turi lapės kailio apykaklę. Po skelbimu taip pat liejasi pikti komentarai ir retoriniai klausimai, nuo kada triušiai – raino kailio.

„Vakar Akropolyje prie kasų pastebėjau moterį, vilkinčią neįprastus kailinius… Nesusilaikiau nenufotografavusi ir nors nuotrauka prastos kokybės – vis tik norėčiau su jumis pasidalinti kilusiomis mintimis. Balti lopeliai ir skirtingo rainumo didesni kailio plotai pagal savo dydį ir piešinio išsidėstymą bylojo vieną: kailiniai pasiūti iš rainų kačių kailiukų, – rašo moterį su neįprastais kailiniais užfiksavusi mergina puslapyje gyvunugloba.lt – Nebent jūs žinote kokį kitą kailinį žvėrelį turintį panašų piešinį į raino katinėlio su baltu pilvuku ir kojytėmis? Raino kailio plotai tikrai tokio dydžio kaip katino, tikrai ne lūšies, net ir margumas ne lūšies, ir matosi, kad skirtingo rainumo tie ploteliai – vieni labiau dryžuoti, tokie tigriniai, kiti leopardiniai…Po tokio reginio iš tiesų patikėjau kalbomis apie tai, kaip superkamos katės kepurėms, pirštinėms ir, pasirodo, net kailinukams…“.

Europoje kačių ir šunų kailinių negali būti

Šiuo atveju susidomėję žmonės neoficialiai kreipėsi į policijos pareigūnus (per socialinį tinklą), tačiau sulaukė atsakymo, jog toks atvejis nepažeidžia Lietuvos įstatymų.

Niekam ne paslaptis, jog Rytų šalyse šunys ir katės naudojami maistui bei kailių pramonei. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė teigė, kad Europoje įsigaliojo reglamentas uždrausti naminių gyvūnų naudojimą tokiems tikslams.

„Teoriškai, kailinius galima pasiūti iš daugelio gyvūnų. Tačiau mūsų mentalitetas kitoks, kačių ar šunų kailiniai mums nepriimtini“, – dėstė VMVT atstovė.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Stakytė patvirtino, kad Lietuvos įstatymai draustų įsigyti ar parduoti tokius kailinius. Vis dėlto, įrodyti, kad jie tikrai pasiūti iš kačių pavyktų nebent juos nusipirkus ar kokiu nors būdu gavus jų mėginį.

„Europos sąjungos reglamentas dėl šunų ir kačių kailių įsigaliojo 2008-ųjų metų sausio 16-ą dieną. Juo draudžiama teikti į Europos bendrijos rinką (kitaip tariant, parduoti), importuoti į ją bei eksportuoti kačių ir šunų kailius, arba gaminius, kurių sudėtyje yra tokių kailių. Tačiau siekiant ką nors nubausti, reikėtų tiksliai nustatyti, kokio tai gyvūno kailis. Tai nustatinėja Lietuvos teismo ekspertizės centras, dabar negaliu pasakyti, ar tokius tyrimus atlieka mūsų

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas. Viešoje erdvėje gali skambėti visokių kalbų… Mes atsirenkame, kas yra tiesa, o kas – tiesiog nuomonė, pirmiausia reikėtų nustatyti, ar tai yra gyvūnų augintinių kailis. Kas, jei tai būtų įrodyta? Reglamente nenumatyta, kas yra kompetentinga institucija šiuo atveju. Faktiškai tuomet reiktų kreiptis į teismą, galbūt jis leistų kailinius konfiskuoti?“, – svarstė apie precendentų neturintį atvejį K. Stakytė.

VMVT atstovė teigė, jog iki šiol tarnyba nėra gavusi informacijos, kad būtų prekiauta šunų ar kačių kailiais, juo labiau – mėsa.

Su kailinių pardavėja GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top