Gvianos akmengaidys - nei velnias, nei gegutė

Grynas.lt
Wikimedia Commons nuotr.

Žvilgtelėjus į nuotrauką, ne taip paprasta išsyk atpažinti šio gyvūno klasę – paukštis tai, žinduolis primatas, o gal dar kas nors?

Veikiausiai, kaip sakoma tautoje – nei velnias, nei gegutė. Beje, šis gyvis pavaizduotas ant Surinamo valiutos 500 guldenų nominalo kupiūros.

Klasę nesunkiai turėtų padėti nusakyti oranžinės šio sutvėrimo plunksnos. Plunksnos reiškia, kad reikalą turime su paukščiu. Paukščiu, kuris vadinamas Gvianos akmengaidžiu (angl. – Guianan cock-of-the-rock, lot. – Rupicola rupicola). Tai – žvirblinių būrio (jį sudaro daugiau nei pusė visų žinomų paukščių rūšių), kotinginių šeimos paukštis, kurio kūno ilgis gali siekti 0,5 metro.

Gvianos akmengaidžiai gyvena tropiniuose miškuose ir jų pakraščiuose. Kai kurios rūšys sugeba išgauti nebūdingus paukščiams garsus, primenančius varpų skambėjimą, riaumojimą ir pan. Gvianos akmengaidžiai peri ir gyvena Lotynų Amerikos tropikuose – Gvianoje, Suriname, Venesueloje, Kolumbijoje, Brazilijos pakraščiuose.

Patinėlių plunksnuotė nepaprastai įspūdinga ir ryški (titulinėje iliustracijoje – patinėlis), o štai patelės – nuobodžiai rusvos spalvos. Patinėliai skraido pulkais, kurie vadinami leksais ir, sutikę patelių, pradeda demonstruotis, kad patelė išsirinktų šauniausią iš pulko.

Akmengaidžiai yra tiesiog neįtikėtini, jei taip galima pasakyti, paleistuvavimo virtuozai – didžiąją dalį laiko akmengaidžių patinėliai arba poruojasi su patelėmis, arba mėgina su jomis poruotis, arba kivirčijasi su kitais patinėliais ar patelėmis dėl poravimosi, atkreipia dėmesį „Popsci.com“.

Tropiniuose Lotynų Amerikos kraštuose akmengaidžiai nėra labai reti, tačiau dėl šios rūšies gamtosaugininkai sunerimę ir štai dėl kokios priežasties: jų poravimosi įpročiai yra tokie neįprasti, kad Gvinėjos akmengaidžiai niekada nėra susilaukę palikuonių nelaisvėje.


© Wikimedia Commons nuotr.

Vaizdo siužete - kaip tik ta reta akimirka, kai Gvianos akmengaidžių patinėlis - vienas ir nesiporuoja...

O štai taip komunikuoja artimi Gvianos akmengaidžių giminaičiai Andų akmengaidžiai:


gamta, Gvianos akmengaidys, gyvūnai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai