Now Reading
Apie žmogaus jėgas išbandantį kopimą uolomis (interviu)

Apie žmogaus jėgas išbandantį kopimą uolomis (interviu)

Apie žmogaus jėgas išbandantį kopimą uolomis (interviu)

Rasa Morkūnaitė

Vasario 23 d. aktyvaus laisvalaikio centre „Kablys“ vyks išskirtinis žiemos festivalis „JUDESY“. Tai muzikos ir veiklų festivalis, apjungsiantis kelionių svaigulį, ekstremalų sportą, aktyvų laisvalaikį, muziką, fotografiją, filmus bei kitas netikėtas veiklas. Festivalio metu bus galima sudalyvauti įvairiose aktyviose dirbtuvėse. Vieni iš festivalio dalyvių „Montis Magia“ kvies išbandyti laipiojimo sieną ir plačiau susipažinti su kelionėmis į kalnus. Apie kelionių svaigulį ir laipiojimą uolomis kalbamės su „Montis Magia“ komandos nariu Vilimantu Petrašiūnu.

Kaip laipiojimas uolomis atsirado Jūsų gyvenime?

Susidomėjau laipiojimu dar mokykloje. Ten lankiau jaunųjų turistų klubą, kur išmokau naudotis virvėmis, dalyvaudavome turizmo technikos varžybose, treniravomės. Su laiku to nebeužteko: kartu su draugu pradėjome ieškoti, kur Vilniuje galima išbandyti uolų laipiojimą.

Kas taip traukia kopti į kalnus?

Čia labai skirtingai: vieni mėgsta keliauti, kaip žinia, Lietuvoj nėra uolų, todėl dažnai tenka važiuoti į svečias šalis, kiti mėgsta varžytis (nuolat vyksta varžybos Lietuvoje bei užsienyje), kiti laipo, nes tai puikus būdas padedantis pamiršti visus dienos rūpesčius ir gerai praleisti laiką sportuojant su  draugais.

Ar daug fizinių jėgų reikia norint užlipti į stačią ir aukštą uolą? Kaip patys tam ruošiatės?

Norint pradėti laipioti, nereikia kažkokių specialių įgūdžių ar pasiruošimo. Dažnai žmonės ateina pas mus galvodami, jog jiems nepavyks, nes jie nėra sportiški, neturi stiprių rankų ir t.t. Taip galvoti yra klaidinga, nes lipdami naudojamės visomis galūnėmis. Žinoma, norėdami įveikti sunkias trasas ar gerai pasirodyti varžybose, mes daug treniruojamės, beveik kasdien. Stipriname visą kūną: rankas, nugaros raumenis, pilvo presą, pirštai taip pat privalo būti itin stiprūs, nes kartais kabome ant pačių galiukų. Nereikia pamiršti ir technikos, kuri kartais leidžia įveikti itin „gudrias” trasas.

Kas keliaujant jums smagiau, pasiektas užsibrėžtas rezultatas ar pats keliavimo procesas?

Manau labai svarbu suprasti, kokiu tikslu tuo užsiimi. Kelionėje visada smagu sutikti naujų žmonių, kurie paskui tampa gerais draugais, įdomu pamatyti kažką naujo. Dažnai keliaujant nutinka įvairiausių istorijų, kartais jos linksmos, kartais nevisai. Tačiau, praėjus kuriam laikui, visada įdomu jomis pasidalinti su kitais ar tiesiog prisiminti, kaip tada pasielgei. Kelionėje mūsų komandai yra svarbu ne pats keliavimas, bet laipiojimas, todėl prioritetą teikiame užliptoms trasoms ir pačiam lipimo momentui.

Kokia keliautojų grupė yra optimaliausia? Kaip renkatės su kuo keliauti?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dažniausiai keliaujame su draugų kompanija. Labai svarbu pasitikėti tais žmonėmis, nes dažnai lipant savo sveikatą ar gyvybę tenka patikėti būtent jiems.

Ar tiesa, kad keliaujant atsiskleidžia žmonės ir taip geriausiai atrandami tikri draugai?

Visiškai sutinku su šiuo posakiu. Geras kelionės draugas yra labai svarbus, jis turi mokėti pralinksminti, kartu patylėti ir kartu būti atsakingas už save ir kitus.

Penki patarimai, norintiems lipti uolomis.

Penkių per daug. Tiesiog reikia mėgautis, tuo ką tu darai – tada viskas pavyksta ir teikia malonumą!
Daugiau įspūdžių, pasakojimų, patarimų bus galima išgirsti ir gyvai išbandyti kopimą uolomis, muzikos ir veiklų festivalyje „JUDESY“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top