Frankofonijos dienose – charizmatiškoji artistė iš Alžyro

Laikas.lt

Organizacija „GM Gyvai“ pavasario koncertų sezoną atidaro prisidėdama prie 2013 m. Frankofonijos dienų programos. Frankofonijos dienos - tai puiki galimybė čia ir kitose šalyse gyvenantiems frankofonams susitikti renginiuose, skirtuose prancūzų kalbai, kuri visame pasaulyje jungia 200 milijonų ja kalbančių žmonių ir dar 890 milijonų žmonių iš 75-ies Tarptautinei frankofonijos organizacijai priklausančių šalių-narių.

 Frankofonijos dienų proga Lietuvos klausytojams pristatoma talentinga menininkė iš Alžyro Karima Nayt. Ši įspūdinga, įvairiapusiais gabumais apdovanota moteris yra ne tik prancūzų, alžyriečių, klasikine arabų kalbomis dainuojanti dainininkė, bet ir modernaus šokio kūrėja, atlikėja bei aktorė, pasirodžiusi gausybėje pasaulio scenų ir už laimėjusi daugybę apdovanojimų.

Karimos glotnus, moteriškas balsas geba atskleisti itin stiprius jausmus ir išgyvenimus, kurie prikausto įvairiatautės auditorijos dėmesį, nepaisant to, kuria kalba dainuojama. Karima visus dainų tekstus rašo pati, todėl pasirodymų metu be galo įsijaučia į sau artimus kūrinius. Karimos balsas – tai meno forma, leidžianti kalbėti apie socialines, politines problemas, perteikti prisiminimus, kalbėti apie užslėptus, tačiau realius, jos matytus ir išgyventus dalykus. Jautraus menininkės žvilgsnio akiratyje atsiduria socialiniai Alžyro, Palestinos, Irako aspektai, arabių musulmonių moterų, pabėgėlių, žiniasklaidos problemos bei kitos jos gimtajam regionui svarbios temos.  

Nacionalinėje Alžyro Konservatorijoje mokslus baigusi Karima pirmiausiai pradėjo šokėjos bei aktorės karjerą, tačiau permainų trokštanti, dinamišku Kairo miesto kultūriniu gyvenimu susižavėjusi mergina 1998 m. persikėlė gyventi į didžiausią Šiaurės Afrikos miestą. Šis žingsnis tapo itin svarbiu jos karjeroje – Kairo Operos Rūmuose ji tampa modernaus šokio soliste bei pradeda dainuoti drauge su muzikantu, kompozitoriumi, Grammy laureatu Fathy Salama ir jo grupe „Sharikat“, kurios muzikoje susilieja džiazas ir arabišku prieskoniu dvelkianti rytų muzika.

Nepaisant sėkmingos karjeros, energingoji Karima neapsiribojo darbu vienoje šalyje ir 2007 m. nusprendė palikti Kairą – taip prasidėjo jos kūrybinės klajonės, daugiausiai atvedusios į įvairius meno ir muzikos projektus Europoje (daugiausiai Prancūzijoje, Šveicarijoje, Švedijoje ir kt.). Čia ji dalyvavo skirtinguose šokio spektakliuose, prisijungė prie Švedijos šokių „Flamencos en Route“ kolektyvo, kurio pasirodymuose sujungė arabišką dainavimą su šiuolaikiniais flamenko šokiais. 2012 m. Karima Švedijoje įrašė ilgai lauktą solinį albumą „Quoi d’Autre?“ (liet. „Kas dar?“), kurį išleisti padėjo žymus švedų perkusininkas Frederik Gille, o jį įrašant prie atlikėjos prisijungė net penkių skirtingų tautybių akomponuotojai.

Karimą galima vadinti menininke – klajojančia arabų revoliucioniere, nes atlikėjos kūrybos neapibrėžia vienos kultūros rėmai ar projektai ir būtent tai jai suteikia neįkainojamos patirties bei unikalumo. Revoliucingumu pasižyminti Karima ne tik stebi pasaulį ir jį apdainuoja, tačiau įsitraukia ir į socialinių problemų sprendimą: atlikėja Rusijoje, Palestinoje yra prisijungusi prie meninių dirbtuvių, kuriomis skatinamos kūrybinės veiklos ir užsiėmimai gatvės vaikams. Atlikėja net ir daug keliaudama nepamiršta savo arabiškų šaknų ir tiki, kad Arabų Pavasaris aplankys Šiaurės Afrikos šalis bei, kritiškai žvelgdama į muzikos versle vyraujančius „greito maisto“ produktus, pabrėžia revoliucijos menuose ir muzikos srityje poreikį.

Karima Nayt koncertai:
vasario 27d. 19val. Keistuolių teatras, Vilnius
vasario 28d. 19val. Žalgirio arenos amfiteatras, Kaunas

Alžyras, Frankofonijos dienos, gm gyvai, Karima Nayt

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai