Kasdieniniai nuodai: cheminės medžiagos namuose, maiste, automobilyje

Ekodiena.lt

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad kiekvienuose namuose esančios cheminės medžiagos gali sukelti krūties vėžį, astmą, nevaisingumą, apsigimimus, rašo dailymail.co.uk.

Cheminės medžiagos, esančios grindų dangoje, automobilių prietaisų skydeliuose, kreditinėse kortelėse, net žaisluose, gali kenkti sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje teigiama, kad gali tekti imtis griežtesnių priemonių, t.y. įvesti draudimus, kad būtų apsaugotos ateities kartos. Sakoma, kad kyla pagrįstų įtarimų, kad cheminė medžiaga ftalatai, kenkia moterų vaisingumui, yra susijusi su padidėjusiu vaikų sergamumu, įskaitant leukemiją.

Taip pat „įtariamųjų sąraše“ atsidūrė bisfenolis A, kuris aptinkamas daugybėje kasdieninių prekių, pavyzdžiui, skardinėse, akiniuose nuo saulės.

Manoma, kad žmogaus sukurti junginiai „pykstasi“ su natūraliais augimo, vystymosi hormonais. Buvo atlikti tyrimai su gyvūnais, kurie patvirtino, kad gali būti sutrikdyti skydliaukės hormonai, pakenkta smegenims, išsivystyti dėmesio sutrikimų, hiperaktyvumas ar net autizmas.

Išsamių ir ilgamečių tyrimų metu buvo rasta svarių įrodymų, kad prostatos vėžys yra susijęs su žemės ūkio paskirties pesticidais. Prieš dešimt metų Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje buvo daugiau neaiškumų, todėl įrodymai buvo traktuojami kaip „silpni“.

Šių metų Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitos autoriai sako, kad žmonės ir gyvūnai kasdien yra veikiami daugybės junginių, iš kurių dauguma dar net nėra identifikuoti ar tinkamai ištirti ir išnagrinėti.
Kai kurios cheminės medžiagos į mūsų organizmą patenka tiesiog įkvėpus dulkių, kitos – per maistą, kartais net palietus lūpas neplautais pirštais.


cheminės medžiagas, ekologija, kasdieniai nuodai, kenksmingas maistas, sveikas maistas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai