Trakų salos pilyje atgims viduramžių amatai ir dvaro buitis

Savaitgalį Trakų istorijos muziejus kviečia į kasmetę, jau šeštąją, senųjų amatų šventę, kurioje apie 30 meistrų pristatys 15 skirtingų viduramžių amatų. Šventės svečius linksmins senosios muzikos ir šokio kolektyvai, fakyrai, vyks riterių turnyrai, konkursai svečiams, bus galima paragauti viduramžių pilies virtuvės gardėsių.

"Šventės dalyviai svečiams surengs viduramžių gyvenimo inscenizacijas, – sako Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Pirmą kartą bus pristatyti viduramžių stalo žaidimai ir organizuoti jų turnyrai, juose galės dalyvauti ir suaugusieji, ir vaikai."

Anot senovinių stalo žaidimų žinovės Juditos Korsakienės, bus galima pramokti žaisti tris žaidimus – "Kvirkatą", "Malūną" bei "Lapę ir žąsis". Šaškių "protėvio" "Kvirkato" žaidimo pagrindas, išraižytas ant medinės statinės dangčio, rastas tyrinėjant Vilniaus Žemutinės pilies kunigaikščių rūmų teritoriją. Viduramžiais stalo žaidimus daugiausiai žaidė ir populiarino kareiviai bei vienuoliai.

Kaip ir kiekvienais metais, Trakų istorijos muziejaus kulinarinio paveldo entuziastai šventės dalyvius ir svečius vaišins viduramžių patiekalais, pagamintais pagal archyvuose rastą senovinę receptūrą.

"Radome informacijos, kad Jogailos žmona Jadvyga mėgo ryžių patiekalus, – pasakoja Alvyga Zmejevskienė, Istorijos skyriaus vedėja. – Nėra abejonių, kad ryžiai buvo vežami ir į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus, nors tais laikais ryžių patiekalai buvo toli gražu ne kiekvienai burnai skirtas gardėsis."

Muziejininkė žada pagal XV a. karališką receptą gaminti ryžių kukulius, kimšti perlinių kruopų dešras, kepti kopūstų didkepsnius, žaliųjų žirnelių blynus mielinėje tešloje ir kitus seniai pamirštus patiekalus.

Abi šventės dienas nuo 10 val. pilies kieme vyks viduramžių kalvystės, liepos žievės dirbinių gamybos, gotikinės keramikos lipdymo ant stovylo ir žiedimo pristatymai. Senųjų amatų entuziastai rodys, kaip mūsų protėviai gamino papuošalus ir peilius, kalė monetas, siuvo drabužius, vijo juostas, virė muilą, drožė medžio rakandus. Bus galima pamatyti, ir kaip gaminti didikų buitį puošę vitražai, rištos senosios knygos.

Viduramžių gyvenimo inscenizacijas, riterių kovas bei dvaro šokius parodys Kauno karo istorijos klubas bei senovinių šokių ir kultūros klubas "Mysteria mundi". Pasirodys nuolatinė Trakų istorijos muziejaus renginių dalyvė šokio ir ugnies studija "Čiutyta", muzikos grupė iš Kauno "Hansanova" gros gitarų pirmtakėmis liutnomis. Šiemet renginyje pirmą kartą dalyvaus viduramžių muzikos kolektyvas iš Baltarusijos "Cornucopia", atliekantis Europos viduramžių ir renesanso kūrinius autentiškomis Galicijos volynkomis (dūdmaišiais), mandolinomis ir kitais senoviniais muzikos instrumentais.

Tradiciškai savo programą pristatys Trakų pilies brolija "Viduramžių pasiuntiniai", klubas "Strėlė" organizuos šaudymo iš lanko turnyrus.

Laikas.lt

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai