Kaip tinkamai pasirinkti dantų pastą?

Ekodiena.lt

Kiekvienas mūsų rytas prasideda įvairiais ritualais: mylimo žmogaus pabučiavimu, pasisveikinimu su saule, stikline vandens su citrina ir…dantų valymu. Vis garsiau šnekama apie tai, kiek pavojingų ingredientų kasdien susidedame ant savo kūno, dabar pakalbėkime apie tai, ką dedame į burną.

Nuėjus į parduotuvę, higienos priemonių skyriuje randame braškinių, citrininių, mėtinių, saugančių, užkertančių kelią ir dar aibę dantų pastų. Tad, kaip išsirinkti tinkamą? Kuri negrasins mums vėžio rizika, o mūsų vaikams mirtimi.

Kenksmingos medžiagos dantų pastoje

Daugelis medikų rekomenduoja dantų pastose vengti trijų medžiagų – triklozano, natrio fluorido bei natrio laurilsulfato. Šios medžiagos yra įtrauktos į toksiškų medžiagų sąrašą.


Triklozanas arba 5-chlor-2-(2, 4-dichlorfenoksi) fenolis. Ši medžiaga organizme kaupiasi riebalinėje dalyje, todėl kaskart jos panaudojus, ji kaupiasi. Kuomet organizme susidaro šios medžiagos perteklius, žmogus gali susirgti kepenų ligomis, vėžiu, pažeisti širdį ar net sukelti komą.

Jungtinėse Valstijose Maisto ir vaistų administracija atliko bandymus su avimis. Tyrimas parodė, kad šis
chemikalas trikdo fermentų, atsakingų už estrogeno cirkuliaciją gimdoje, veiklą. Todėl ilgesnį laiką vartojant pastą, kurios sudėtyje yra triklozino, vaisiui ima stigti deguonies ir jo smegenys ima apmirinėti.

Natrio fluoridas. Fluorido perteklius organizme gali sukelti viduriavimą, pykinimą, nuovargį, artritą ar netgi vėžinius susirgimus. Ilgą laiką naudojant pastą su fluoridu gali atsirasti rudos spalvos dėmelių, vaikams gali sutrikti dantų formavimasis. Todėl tokią pastą patartina naudoti su medikų priežiūrą, nes paprastai ji yra skiriama esant dantenų pažeidimams ar ėduoniui.

Natrio laurilsulfatas. Ši medžiaga yra naudojama kosmetikos priemonėse, šampūnuose, grindų valymo priemonėse – ji sukelia putojimą. Jis sukelia smulkus burnos pažeidimus, o susikaupus didesniam jo kiekiui organizme gali pažeisti širdį, kepenis, silpninti imuninę sistemą ar netgi neigiamai veikti vaisingumą.

Kartais dantų pastose norint pakeisti natrio laurilsulfatą naudojama medžiaga natrio lauretsulfatas. Jis yra šiek tiek švelnesnis, tačiau taip pat užteršia organizmą kancerogeninėmis medžiagomis ir iš esmės poveikis mums ir aplinkai išlieka panašus.
Kitos medžiagos, esančios dantų pastoje gali sutrikdyti skonio receptorius (medžiaga chloreheksidinas). Dantų pastą, kurioje yra šios medžiagos turėti skirti gydytojas, kadangi ji dažniau yra naudojama po chirurginių intervencijų.

Sintetiniai dažikliai ir kvapai. Šios medžiagos dantų pastoje sintetinamos iš naftos. Net jei jos nenuryjate, medžiagos absorbuojasi per lūpas ir burnos gleivinę. Dažikliai ir kvapai gali sukelti stiprias alergines reakcijas, pykinimą, nervingumą ar net vėžį.

Kokias turime alternatyvas?

Ekologiškose dantų pastose nebūna sintetinių dažiklių, saldiklių, konservantų. Jose dažniausiai yra naudojami augaliniai dažai, įvairūs natūralūs eteriniai aliejai. Mėtų, šalavijų, citrinų, mirtenių eteriniai aliejai suteikia burnai gaivų kvapą ir saugo nuo uždegimų.

Dantų pastoje esantis molis puikiai nuvalo apnašas, balina, dezinfekuoja bei suteikia gaivos jausmą. Dažna ekologiška dantų pasta neputoja, nes joje nėra natrio laurilsulfato, todėl pradžioje būna šiek tiek keista, tačiau vėliau grįžti prie sintetinių tikrai nesinori.

Propolis – natūralus antibiotikas. Jį galite naudoti, kuomet turite dantenų uždegimą ar burnos opas.
Rūpindamiesi burnos higieną, nepamirškite valyti liežuvio. Ant liežuvio kasdien kaupiasi milijonai bakterijų, todėl labai svarbu jų atsikratyti. Liežuvio valymas šepetėliu ar specialiu valikliu pašalins nemalonu burnos bei saugos organizmą nuo bakterijų.


dantų pasta, dantų priežiūra, gražūs dantys, sveiki dantys

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai