Lyčių lygybė kino industrijoje - feminizmas be neigiamo atspalvio

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Kino režisieriai, scenaristai, pagrindiniai aktoriai – šios svarios pozicijos dažniausiai atitenka vyriškajai giminei. „Pasaulį kine mes matome vyrų akimis“, – nelygybės kino industrijoje problemą įvardija Švedijos lygių teisių ir moteris kino industrijoje propaguojančio tinklo „Doris“ atstovės. Į susitikimą su  dviem šio judėjimo narėmis Lisa Linden ir Maria Eng šiandien pakvietė tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“.

Kamerinėje kino teatro „Pasaka“ aplinkoje susirinkusi beveik vien moteriška publika turėjo galimybę susipažinti su „Doris“ veikla, sudalyvauti diskusijoje lygių teisių tema ir, be abejo, išvysti pilno metro „Doris“ filmą, „sulipdytą“ net iš aštuonių trumpametražių. Visi jie nuo A iki Z kurti išimtinai dailiosios lyties atstovių.

„Nesakome, kad kine turi būti vien moterys, tačiau jos turi turėti tvirtą poziciją visose kino gamybos srityse. Visuomenė feminizmui prilipino neigiamą atspalvį, tačiau mes ne nekenčiame vyrų, o tiesiog norime lygių teisių su jais“, – kalbėjo švedų režisierė L. Linden.

Pirmasis tokio pobūdžio judėjimas „Doris“, įkurtas 1990-aisiais, skatina lyčių lygybę kino industrijoje. Pasak šiuo metu Vilniuje viešinčių jo atstovių, jų tikslas – ne tik skatinti kuo didesnį moterų įsitraukimą į kino gamybą, bet ir tyrinėti, kaip keičiasi filmo pasakojimas, jei filmo scenarijų, muziką sukuria moteris, jei ji yra operatorė, pagrindinio vaidmens atlikėja.

„Viename kino festivalyje priėjau prie televizijos serialų prodiuserės, prisistačiau ir pasiteiravau dėl darbo galimybės. Ji atšovė, kad šioje pozicijoje jau turėjo šešias moteris ir nė viena nepateisino  lūkesčių. Bet ar šešios yra daug? Ar ji tą patį sakytų apie vyrus?“, – apie moterų diskriminaciją kino versle susitikimo metu svarstė viešnia iš Skandinavijos, pateikusi ir statistinius duomenis – švedų kino gamybos industrijoje svarbiausios pozicijos net kelis kartus dažniau tenka vyrams.

Tuo tarpu M. Eng prisiminė pačią judėjimo „Doris“, kurio pavadinimo atsiradimo istorija siejasi su amerikiečių aktore Doris Day, pradžią: „Net keturiasdešimčiai kino prodiuserių išsiuntėme kvietimą jungtis prie mūsų organizacijos – gavome vos vieną teigiamą atsakymą. Daugelis teigė, kad yra tiesiog „prodiuserės, o ne „moterys prodiuserės“. Ir žinot, iš dalies aš jas suprantu – moterims tikrai ilgai reikia kovoti dėl „prodiuserės“ vardo, kurio turbūt nebesinori liesti“.

„Doris“ filmais stengiamasis provokuoti diskusiją tarp publikos ir kino industrijos atstovų lygių lyčių teisių tema. Šiuo metu judėjimo narės skaito paskaitas apie lyčių lygybę, medijos raštingumą, dirba su pedagogais, dalyvauja debatuose įvairių forumų metu. Taip pat kiekvienais metais organizuojami apdovanojimai, kuriais pagerbiamos lygias lyčių teises kine propoguojančios kino industrijos atstovės.
 

feminizmas, judėjimas „Doris“, kino industrija, moterys, „Šeršėliafam“

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai