Priklausomybė nuo maisto primena narkomaniją. Kaip atpažinti?

Laikas.lt

90 proc. žmonių Lietuvoje turi priklausomybę nuo maisto. Bent jau taip teigia Žvėryno natūralios medicinos centro įkūrėja Jelena Tulčina. Ši priklausomybė, anot gydytojos, primena narkomaniją, o ją atpažinti galima pagal 3 požymius. Kaip tai padaryti?

Pirmiausia, žmogus turi atsakyti sau į klausimą, ar yra maisto produktų, be kurių jis negali gyventi. Tai yra vienas svarbiausių atsakymų, įrodančių, kad žmogus yra prisirišęs prie vienų ar kitų produktų. Jų organizmas gali netoleruoti ar būti persisotinęs, todėl atsiranda įvairios lėtinės ligos ir alergijos“, – patirtimi dalijosi J. Tulčina.

Antrasis požymis – nereguliari mityba. Šiuolaikinis žmonių aktyvus gyvenimo būdas, nereguliari mityba, gausiai vartojami gyvulinės kilmės baltymai ir pieno produktai, per mažas daržovių ir vaisių kiekis gali sukelti ne tik įvairius valgymo sutrikimus, bet ir lėtinius vėžinius susirgimus ar širdies ligas. Patariama atkreipti dėmesį į valgymo įpročius bei vadovautis požiūriu, jog išlikti sveikam yra nuoseklus darbas. 

Per kelerius pastaruosius metus sveika mityba Lietuvoje ėmė populiarėti: žmonės pradėjo skaityti maisto produktų etiketes, stengiasi mažinti suvartojamų konservantų ir skonio stipriklių kiekį, pradėjo domėtis neapdoroto (žalio) maisto ruošimo būdais. Tačiau šių priemonių nepakanka, nes žmogaus organizmas vis vien kaupia toksinus, sukeliančius maisto priklausomybę.

Trečiasis būdas, nusakantis, ar žmogus yra priklausomas nuo maisto – „streso suvalgymas“. Daugelis žmonių patiria didelį stresą, o tai kompensuoja nekokybišku ir gausiu valgymu. Valgant skanų maistą žmogaus organizme gaminasi laimės hormonas – endorfinas. Kai jo trūksta, žmogus jaučiasi apatiškas ir nelaimingas. „Ne nuo sotumo ir pilvo pilnumo priklauso gyvenimo kokybė ir laimė. Tačiau negavęs reikalingų medžiagų, žmogus tampa irzlus ir piktas, negali paaiškinti savo nuotaikų kaitos, nestabilios emocinės būklės“, – pasakojo J. Tulčina. Daktarė teigia, kad žmonės dažniausiai pripranta prie kviečių gaminių – batono, saldžių pyragėlių, blynų.

Ėmęs sveikiau maitintis žmogus, kaip ir besigydantis narkomanas, jaučia trauką grįžti prie ankstesnio gyvenimo būdo. Šią būseną žmogus turi nugalėti – po kurio laiko, pasijutus geriau, grįžus energijai, darbingumui bei atsiradus teigiamiems išvaizdos pokyčiams patirtos kančios pasiteisins su kaupu.

Daktarės patarimus, kaip kovoti su priklausomybe nuo maisto, Kauno prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ lankytojai išgirs šį šeštadienį 13 valandą. Be to, čia visą savaitgalį lankytojų laukia profesionalių sveikos gyvensenos atstovų paskaitų ir užsiėmimų ciklas.
 

Jelena Tulčina, narkomanija, požymiai, priklausomybė nuo maisto, sveika mityba

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai