Šefas iš Prancūzijos per Velykas ragina nepamiršti lietuviškų produktų (velykinis receptas)

Laikas.lt

Šefas Marc d'Erceville iš Prancūzijos, šiuo metu dirbantis kulinarijos lofte „Čiop Čiop“, teigia, kad galvojant apie Velykų patiekalus pradėti reiktų nuo natūralių sezoninių produktų sąrašo, kuriuos šiuo metu galima rasti Lietuvoje. „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtuose restoranuose Prancūzijoje ir Šveicarijoje patirtį kaupęs Marc d'Erceville yra įsitikinęs, kad skanių patiekalų gaminimas prasideda ne nuo recepto, o nuo šviežių produktų, kurių Lietuvoje nesunkiai galima rasti turguje ar pas ūkininkus.

„Lietuvių maisto kultūra sparčiai gerėja, vedina kai kurių restoranų ambicingų šefų bei kylančio visuomenės susidomėjimo valgomų produktų kokybe. Tačiau, manau, kad lietuviai per daug laikosi įsikibę tradicinių receptų arba receptų iš užsieniečių parašytų knygų, kuriuos dažnai nelengva išpildyti dėl skirtingos produktų pasiūlos šalyje. Velykos yra puiki proga skirti šiek tiek daugiau laiko gaminimui ir prie vieno stalo susirinkusią šeimą bei draugus nustebinti naujais patiekalais. Noriu paskatinti atsižvelgti į šiuo metu esančią šviežių lietuviškų produktų pasiūlą ir pamėginti sukurti iš jų ką nors naujo“, - teigia metus Lietuvoje gyvenantis profesionalus šefas Marc d'Erceville.

Gaminimo principų mokančio kulinarijos lofto „Čiop Čiop“ šefas stebisi, kad lietuviai taip mažai išnaudoja turimas galimybes valgyti šviežius, kokybiškus vietinius produktus. Pasak jo, kaip danai ar švedai, gyvenantys panašiame klimate, lietuviai turi visas sąlygas išplėtoti lietuviškos mėsos, žuvies, daržovių ir prieskonių panaudojimą gaminime. Marc d'Erceville džiaugiasi, kad visuose Lietuvos regionuose netrūksta ūkių, kur galima gauti kokybišką ir ekologiškai užaugintą produkciją, kuri neretai ir padiktuoja patiekalų sprendimus.

Artėjant Šv. Velykoms M. d'Erceville sukūrė paprastą, tačiau neįprastą kiaušininį patiekalą iš natūralių lietuviškų produktų. Dūminio Velykų kiaušinio idėją įkvėpė žymus Prancūzijos šefas A. Passard.

Dūminis Velykų kiaušinis
Lėtai virti tryniai su puriu rūkytos šoninės kremu, paskaninti 4 prieskonių mišiniu

Ingridientai 4 asmenims:

8 švieži ekologiški kiaušiniai
8 nedideli švieži porai
200g grietinėlės
300g ekologiško pieno
200g sviesto
200g rūkytos šoninės
8 arbatiniai šaukšteliai pušų pumpurų sirupo
4 prieskonių mišinys: baltieji pipirai, muskatas, imbieras, gvazdikėliai

Gaminimo procesas:

Nupjauname kiaušinio lukšto viršų. Atsargiai atskiriame trynius nuo baltymų, nepažeisdami trynio. Trynį įkeliame atgal į lukštą ir palaukiame, kol stabiliai nuguls. Lukštus su tryniais įstatome į puodą su 60 lapsnių garuojančiu vandeniu taip, kad į kiaušinį nepatektų vandens. Palaikykome 10 minučių.

Rūkytą šoninę supjaustome kubeliais ir paverdame piene, tuomet suplakame maišytuvu ir prakošiame pro sietelį. Į gautą masę įberiame prieskonių mišinio ir atvėsiname ją. Atvėsus, drauge su skysta grietinėle supilame į sifoną arba suplakame rankiniu būdu.

Gautą kremą užpurškiame ant paruoštų kiaušinių (galima tiesiai į lukštą), pašlakstome šiek tiek pušų pumpurų sirupu. Paskaninimui bei dekoravimui naudojame vandenyje su sviestu apvirtą nesmulkintą porą, šiek tiek pakaitinto sviesto bei žalumynus.

kiaušiniai, lietuviški produktai, Marc dErceville, velykos, virtuvės šefas, „Čiop Čiop“

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai