Now Reading
Kai charakteris ir nuotaika priklauso nuo maisto

Kai charakteris ir nuotaika priklauso nuo maisto

Kai charakteris ir nuotaika priklauso nuo maisto

Lsveikata.lt
Bouf.com nuotr.

JAV ir Kanados mokslininkai nustatė, kad dvasinė ir emocinė sveikata priklauso nuo to, kokį maistą vartoja žmogus.

Eksperimentas, kuriame dalyvavo dešimt tūkstančių žmonių ir kuris truko penkerius metus parodė, kad žmonėms, vartojusiems greitą maistą dešimt kartų dažniau pasireikšdavo depresija ir agresijos protrūkiai. Dėl to greito maisto mėgėjai dažniau susierzina, greičiau supyksta ar įsižeidžia.

Kodėl maistas taip veikia psichiką?

Todėl kad tiek fizinė tiek psichikos sveikata yra nulemta biocheminių procesų, vykstančių žmogaus organizme. Daugumą šių procesų įtakoja maistas. Sveikas maistas turi visas būtiniausias medžiagas, todėl palaiko organizmą „darbiniame“ režime. Greitas maistas- riebus su cholesterolio pertekliumi. Jame daug kalorijų ir mažai naudos. Todėl blogą nuotaiką galima vertinti kaip organizmo „kerštą“ už „nekokybiškus degalus“

Maistas gali labai įvairiai įtakoti psichiką

Dar devyniolioktame amžiuje fiziologas Aleksandras Danilevskis darė eksperimentus su balandžiais. Paukščius suskirstė į dvi grupes. Pirmąją maitino žirniais, antrąją – virta mėsa. Balandžių charakteris keitėsi akyse. Balandžiai – vegetarai taip ir liko tyleniais, gimėsos lesiotojai virto agresyviais peštukais.

Yra ryšys tarp mėgėjų valgyti tam tikrus produktus. Sunku paaiškinti, rašoma aif.ru. ar nuo maisto žmonės įgauna vienų ar kitų savybių, ar jos formuoja maisto pasirinkimą, tačiau kad tai susiję – faktas.

Mėsos mėgėjai

Mėsa – sunkus maistas. Jai perdirbti organizams atiduoda labai daug energijos. Didelis jos vartojimas iš vienos pusės suteikia daug energijos, iš kitos – formuoja agresyvų, nervingą charakterį. Paprastai dideli mėsos mylėtojai – pavydūs savininkai, einantys per kliūtis kiaurai. Tarp jų daug vadovų, ekstremalių profesijų atstovų – kariškių, sportininkų, daug laiko praleidžiančių gryname ore – miškininkų, alpinistų, poliarininkų.

Žuvis ir jūros gėrybės

Didžiausias jūros gėrybių privalumas – baltymai, didelė jodo koncentracija, naudingoji omega-3. Visa tai gerai veikia skydliaukę ir organizmo medžiagų apykaitą. Jūros gėrybių mėgėjai ramūs, draugiški, tačiau tuo pačiu pasižymintys tvirtu charakteriu.

Saldumynai

Saldumynai pakelia nuotaiką. Pavyzdžiui šokoladas padeda išsiskirti geros nuotaikos hormonams. Todėl saldumynus mėgsta jautrūs, jausmingi, pažeidžiami, nepasitikintys, reikalaujantys globos žmonės. Išimtis – protinio darbo atstovai. Pagrindinis gliukozės vartotojas – galvos smegenys.

Sveikas maistas

Žmonės, kurie nešiojasi puodus su maistu be druskos, be to pagamintu ant garų yra kategoriški, nekantrūs, pavydūs, užgaulūs ir… turintis ne vieną chronišką ligą.Net pats sveikaiausias maistas neduos naudos, jeigu jis neteikia malonumo. Tai reiškia, kad jį perdirbant, neįsijungia receptoriai, taigi jis praeina organizmą „tranzitu“.

Augalinis racionas

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Racionas, kuriame vyrauja vaisiai bei daržovės – pats sveikiausas. Augalinis maistas gerai pasotina, tuo pačiu nesukeldamas sunkumo bei mieguistumo jausmo. Žmonės, teikiantys pirmenybę tokiai mitybai, paprastai ramūs, nuolaidūs, pragmatiški ir darbštūs. Jie nelaiko akmens už užančio. Vietoj to gimdo daugybę idėjų. Todėl tarp vegetarų daug kūrybinio darbo atstovų.

Aštru ir sūru

Dar Mopasanas rašė, kad meilė aštriam maistui – aistringų moterų ypatybė. Gi vyrus aštrūs patiekalai, kurie erzina skrandį, žarnyną, veikia sudėtingiau. Kaip taisyklė, mėgejai valgyti kuo aštriau yra perdėm nekantrūs, net neprognozuojami. Žinia, kad Ivanas Rūstusis valgė itin sūriai, o Stalinas pirmenybę teikė rūgščiam vynui ir su malonumu kirto citrinas be cukraus.

Pieno produktai

Pieno produktai pasižymi tausojančiu ir virškinamąjį traktą raminančiu efektu. Žmonės, mėgstantys pieno produktus, pasižymi atviru, minkštu, draugišku būdu. Jie – puikiai mezga pažintis ir mielai bendrauja.

Viskas iš eilės

Paprastai žmonės pirmenybę teikia vienam ar kitam racionui, kad ir nevalingai įsiklausydami į savo organizmą. Nesirenkantys ir kemšantys viską iš eilės tipai yra neorganizuoti ir išsiblaškę. Jie neturi stuburo, taigi ir didelių tikslų. Paprastai tai avantiūristai arba abejotinu pramogų mėgėjai.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top