Pirmoji lietuvių organizuota ekspedicija į Antarktidą

Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija (PLKSMA) organizuoja ekspediciją į Antarktidą – tolimiausią, atšiauriausią ir sunkiausiai pasiekiamą Žemės vietą, kur pirmą kartą istorijoje surengs kalnų slidinėjimo varžybas.

„Pagrindinis šios ekspedicijos tikslas yra pirmą kartą istorijoje surengti kalnų slidinėjimo varžybas Antarktidos kontinento kalnuose. Tai PLKSMA slidinėjimo programos „Slidinėk visų pasaulio kontinentų kalnuose“ vienas iš etapų. Į šią ekspediciją vyksta ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio lietuvių bendruomenių nariai, tad ekspedicija įgyja pasaulio lietuvių ekspedicijos vardą“, – kalbėjo šios idėjos autorius – Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacijos prezidentas Algimantas Kepežėnas.

Ekspedicija garsins Lietuvos vardą pasaulyje, varžybų metu bus garbingai pažymėta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – kovo 11. Ekspedicijos dalyviai lankysis poliarinėse stotyse, susitiks su mokslininkais ir paliks Antarktidoje Lietuvos simbolius. Prie poliarinėse stotyse esančių rodyklių prisidės dar viena – su nuoroda ir atstumu iki Lietuvos.

Taip pat šios ekspedicijos metu planuojama užfiksuoti savotišką rekordą – didžiausią vienu metu išsilaipinusių lietuvių skaičių Antarktidos žemyne.

Ekspedicijos metu jūromis ir vandenynais ledlaužiu bus įveikta apie 3000 km. Dalyviai savo akimis išvys Antarktidos šelfinį ledyną, aisbergus ir ledo laukus, išsilaipins salose ir žemyne. Profesionalūs gidai ir mokslininkai skaitys paskaitas apie Antarktidos gamtą, bus stebima gamta ir žmogaus poveikis gamtai.

Pasak kelionės organizatoriaus PLKSMA atsakingojo sekretoriaus Algirdo Valantiejaus išsilaipinimai į salas ir žemyną planuojami kiekvieną dieną. Detali kiekvienos dienos ekspedicijos programa bus skelbiama laive, nes maršrutas ir išsilaipinimai į krantą priklausys nuo meteorologinių sąlygų: vėjo, bangavimo, ledo laukų ir aisbergų. Galutinį sprendimą dėl išsilaipinimų priims laivo kapitonas, kuris atsakys už programos vykdymą ir dalyvių saugumą.

Baigiantis ekspedicijai dalyviai po keletą dienų praleis pasaulio pakraščiu vadinamoje Ugnies Žemėje, Argentinos sostinėje Buenos Airėse, kur susitiks su Argentinoje gyvenančiais tautiečiais. Taipogi lankysis tropinėse Argentinos ir Brazilijos džiunglėse prie gražiausių pasaulyje Iguazu krioklių.

PLKSMA atstovai teigia, kad norintiems dar yra galimybė prisijungti prie šios ekspedicijos, kuri prasidės 2011 metų kovo 6 d. ir užtruks 16d.

Laikas.lt

Naujausi komentarai
Eugenijus
2010-08-19, 20:40
Nieko sau, linkiu sekmes, saunuoliai!
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai