Pasidaryk pats. Audinio dažymas natūraliais dažais (foto)

Laikas.lt
Parengta pabal Buzzfeed.com

Kaip galima nudažyti audinį nenaudojant jokių cheminių medžiagų ar dažų? Pasirodo, tam puikiausiai tinka prieskoniniai ciberžolės milteliai. Šį kartą pabandysime natūraliais dažais nudažyti pagalvėlės apvalkalą, pagražindami jį paprastu raštu. Tokia pagalvėlė puikiai tinka vasariškam piknikui paplūdimyje ar ant pievos, arba gali būti puikia namų interjero detale.

Reikės:

  • baltos spalvos pagalvėlės apvalkalo,
  • vandens,
  • ciberžolės miltelių (prieskoniniai milteliai),
  • adatos su siūlu,
  • plonų gumyčių,
  • dekoratyvinės juostelės su bumbuliukais,
  • puodo virimui.

Procesas:

1. Puodą pripildykite ¾ vandens ir įberkite 5 arbatinius šaukštelius ciberžolės miltelių, šie milteliai tinka ne tik maisto pagardinimui, bet gali būti naudojami kaip natūralūs audinių dažai. Vandenį su ciberžole kaitinkite vidutinio karščio temperatūroje, prižiūrėdami ir kaskart pamaišydami. Kol vanduo užvirs, pasiruoškite medžiagą dažymui.

2. Baltą pagalvėlės apvalkalą išverskite į išorinę, gerąją pusę ir pradėdami nuo vieno krašto riškite mažus mazgelius su gumytėmis. Mazgelių kiekį pasirinkite patys.

3. Kai surišite mazgelius – paruoštą medžiagą sudrėkinkite šaltu vandeniu.

4. Kai vanduo su ciberžolėmis jau bus verdantis, sumažinkite temperatūrą ir sudėkite į puodą paruoštą, sudrėkintą medžiagą. Naudodami šaukštą gerai panardinkite medžiagą į vandenį su ciberžolėmis. Sumažinkite virimo temperatūrą ir virkite medžiagą maždaug 1 val. kaskart pajudindami ir pamaišydami, kad dažai gerai įsigertų ir tolygiai nudažytų medžiagą.

5. Praėjus 1 val. laiko puodą nuimkite nuo viryklės. Palikite 10-15 min., kad atvėstų, tada išimkite medžiagą iš puodo nuplaukite (išskalaukite) ją šaltu vandeniu, kad neliktų dažų pertekliaus ir išgręžkite medžiagą.

6. Nuimkite surištas gumytes. Ištieskite medžiagą ir leiskite jai išdžiūti. Jei medžiaga bus labai susiraukšlėjusi – išlyginkite ją lygintuvu.

7. Pagalvėlės apvalkalui išdžiūvus, galite apsiūti pasirinktus jos kraštus dekoratyvine juostele.


Štai ir viskas – Jūs jau turite dailų pagalvėlės apvalkalą, nudažyta natūraliais dažais. Galėsite ją pasiimti į vasarišką pikniką ant pievutės.

audinys, ciberžilė, dekoratyvinė juostelė, DIY, ekologiška, natūralūs dažai, pagalvėlės apvalkalas, pasidaryk pats

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai