Now Reading
Vasaros muzikos albumų penketukas

Vasaros muzikos albumų penketukas

Vasaros muzikos albumų penketukas
Iki tropinės šiųmetės vasaros pabaigos likus mažiau nei savaitei, „Laikas“ muzikos apžvalgininkas Karolis Vyšniauskas išskiria penkis birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais sužibėjusius albumus, vertus jūsų fonotekos.

Arcade Fire – The Suburbs

 Albumas, pakilęs iki pirmos topų vietos abiejose Atlanto pusėse (konkrečiau – JAV, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Belgijoje, Portugalijoje), negali būti nepastebėtas, ypač, kai jis toks specifinis, kaip „The Suburbs“. Tai yra konceptualus muzikinis pasakojimas inspiruotas dviejų Arcade Fire narių – brolių Wino ir Williamo Butlerių – gyvenimo Hiustono priemiesčiuose.
 
Grupė, kurią sudaro septyni nariai galintys groti iš viso 16 instrumentų, išlaikė aukštą, dviejų pirmųjų albumų nustatytą, kokybės kartelę ir sukūrė dar vieną alternatyvios muzikos šedevrą. Tiek muzikine, tiek lyrine prasme, „The Suburbs“ yra labai įvairus, bet kartu vientisas, išbaigtas, įtraukiantis ir nepaleidžiantis. Neabejotinas šių metų nominantas geriausių albumų rinkimuose, kurio sėkmė įrodo, kad ir masėms reikia intelektualios muzikos.
 

 

The Drums – The Drums

2009-ųjų pabaigoje, kai The Drums išleido ilgą, net septynių dainų EP pavadinimu „Summertime!“, garsas apie grupę pasklido greitai. Jaunuosius niujorkiečius kalbino NME ir „Cliché“ žurnalistai, juos „2010-ųjų viltimi“ vadino BBC, „Pitchfork“ ir žurnalas „Clash“.

Dėmesio buvo tiek daug, kad birželį pasirodęs pirmasis The Drums albumas klausytojų buvo sutiktas su mažu nusivylimu: kažkam trūko dainų skambesio įvairovės, kažkam – naujų, EP nebuvusių hitų. Nepaisant to, tai buvo stiprus debiutas, į šias dienas gražinęs JAV šeštajame dešimtmetyje populiarų surf muzikos skambesį. Tai vasariška muzika, kurią puikiai reprezentuoja labiausiai užvedantialbumo daina „Let‘s go…“, . – taip, jūs teisūs: „…surfing“
 
.

Alina Orlova – Mutabor

 Alinos muzika bręsta ir įvairėja, ją pamažu atranda užsienio auditorija, maža to, „Mutabor“ nuo pat savo debiuto nesitraukia iš perkamiausių „Muzikos bombos“ lietuviškų albumų sąrašo pirmosios vietos.

Einama teisingu keliu, apie kurį, kaip ir apie albumą – atskiroje „Laikas“ publikacijoje.


Klaxons – Surfing the Void

Su „Myths of the Near Future“ 2007-ųjų sausį Klaxons debiutavo galingai: užbūrė publiką hitais „Golden Skans“ ir „Magick“, laimėjo prestižinį Jungtinės karalystės albumų apdovanojimą „Mercury prize“ ir įtvirtino šokių roko atšaką nu-rave. Tačiau antrojo albumo laukti prailgo – garsas apie grupę stabiliai krito žemyn, ne be tokiu nauju tapusį Klaxon‘ų reivą užgožė tokios artimo skambesio grupės kaip Foals ar Delphic.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Grupei reikėjo sugrįžti taip pat galingai, kaip ir startavo. Panašu, kad jiems tai pavyks. Antrasis albumas „Surfing the Void“, pasirodęs visai ką tik – rugpjūčio 23-iąją – vargu ar geresnis, bet ne mažiau energingas, ne mažiau kosminis, ne mažiau kupinas hitų. Jei šios vasaros festivaliuose „Echoes“, „Valley of the Calm Trees“ ar „The Same Space“ publika dar priėmė įtariai, kitą vasarą „Surfing the Void“ užtikrintai kels klausytojus nuo žemės.

 

 

Freaks on Floor – Freaky Wonder

 Taip, „Freaky Wonder“ rankose galėjome turėti dar gegužės pabaigoje, tačiau žinant, kiek nedaug kokybiškų albumų išleidžiama Lietuvoje, tų kelių dienų iki vasaros galime tyčia nepastebėti ir įtraukti jį į vasaros albumų penketuką. Juolab kad Freaks on Floor savo kūrinį vasaros mėnesiais pristatė labai aktyviai – grupę galėjo išgirsti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos klubų publika, festivalių „Be2gether“ ir „Tamsta muzika“ lankytojai. Neapsiribota vien gyvais pasirodymais – Freaks on Floor trijulė, su charizmatiškiausiu Lietuvoje frontmenu Justinu Jaručiu priešakyje, viešėjo nacionalinio transliuotojo „Labame ryte“, grojo „Radiocentro“ eteryje, nuolat skleidė žinią apie save YouTube, net ir studijinį vaizdo klipą susuko (žr. žemiau).
 
Kelti šurmulį yra dėl ko. „Freaky Wonder“ – geras albumas, kurį malonu klausyti patiems, ne gėda įjungti ir draugams iš užsienio. Fankrokas nėra ta muzika, kuri būtų ant bangos pasaulyje, tačiau grupė nesivaiko madų ir groja tai, kas jiems patinka. Ir albumą, kurį galite įsigyti „iDeal“ parduotuvėse, jie išleido patys, be jokios įrašų kompanijos pagalbos.
 

Kiti šią vasarą pasirodę ir daug šurmulio sukėlę albumai: Eminemo sugrįžimas „Recovery“, Bloc Party vokalisto Kele Okereke solo bandymas „The Boxer“, Scissor Sisters dainų apie seksą rinkinys „Night Work“, Christinos Aguileros keturis metus brandintas darbas „Bionic“, į muzikos stilių rėmus sunkiai telpančių The Books albumas „The Way Out“, indie rokerių iš Kanados Wolf Parade trečiasis darbas „Expo 86“.

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top