Now Reading
Jaunųjų dizainerių idėjos: nuo „kvėpuojančios“ sienos iki „plokščios“ virtuvės (foto)

Jaunųjų dizainerių idėjos: nuo „kvėpuojančios“ sienos iki „plokščios“ virtuvės (foto)

Jaunųjų dizainerių idėjos: nuo „kvėpuojančios“ sienos iki „plokščios“ virtuvės (foto)

Laikas.lt

Jau 11-ąjį kartą rengiamo kasmetinio tarptautinio dizaino konkurso „Electrolux Design Lab“ komisija paskelbė dvidešimt geriausių 2013 m. prietaisų ir aksesuarų koncepcijų, kurias sukūrė įvairių šalių dizaino studentai – nuo Skandinavijos iki Azijos.

Komisijos pirmininko ir „Electrolux“ dizaino direktoriaus Thomas Johansson teigimu, pastebimos kelios dominuojančios tendencijos, kurios ateities miestiečių valgio ruošimą, oro valymą bei namų priežiūrą gali paversti labiau įkvepiančiu. 

„Daugelyje koncepcijų siekiama namus padaryti sveikesniais ir atliepti asmeninius poreikius, besirūpinant savimi ir aplinkiniais. Įkvėpimo šaltiniu prietaisų funkcionalumui ir dizaino kalbai neretai tampa gamta. Šioms koncepcijoms pasitelkti technologiniai sprendimai sudaro galimybes socializuotis gaminant maistą, naudotis stilingais prietaisais-aksesuarais, pasimėgauti 3D spausdinimu ir namų robotais. Šie dizaino sprendimai yra išradingi ir ne pernelyg rimti, jie nustebina ir pamalonina mus, kartu atliepdami aktualius mūsų poreikius“, – sako T.Johansson.

Daugiausia, t. y. 9 į geriausiųjų 20-ką patekusios koncepcijos sprendžia oro filtravimo problemas, po 5 siūlo socialaus maisto gaminimo ir namų priežiūros sprendimus. 6 geriausias koncepcijas pateikė Azijos šalių dizaino studentai, 4 Vakarų Europos, 4 Centrinės ir Rytų Europos, 3 Pietų Amerikos, 2 Skandinavijos ir 1 Šiaurės Amerikos studentai. Į dvidešimtuką nepateko 2 Vilniaus dailės akademijos studenčių – Austėjos Stiklerytės ir Evelinos Kudabaitės projektai – segė-oro valytuvas „AirPin“ ir staltiesė-kaitlentė „CookCloth“, patekę į geriausiųjų 50-uką. Tačiau šiemet į pusfinalį pavyko patekti vienai Latvijos studentei.

„Įkvepiamas miesto gyvenimas“ – ateities buitinių prietaisų ir aksesuarų koncepcijos (atsitiktine tvarka)

1. 3F 
Germain Verbrackel (Prancūzija, EDNA (Ecole de Design Nantes Atlantique)

Šio prietaiso pavadinimas „3F“ reiškia forma seka funkciją (angl. Form Follows Function). Fizinė šio dulkių siurblio forma gali plėstis keistis priklausomai nuo užduoties. Šio produkto įkvėpimo šaltinis – baleto šokis: veikiant jis primena sijoną, elegantiškai sklendžiantį virš žemės. Abiem atvejais – naudojant jį ir kompaktišku, ir išskleistu būdu, šis siurblys yra efektyvus, išmanus ir draugiškas vartotojui. „3F“ ne tik taupo laiką ir vietą, bet ir skleidžia norimą aromatą.

2. Kvėpuojanti siena
Jeabyun Yeon (Korėja, SADI University)

„Kvėpuojanti siena“ – tai į sieną integruoto oro valytuvo koncepcija žmonėms, kurie gyvena tankiai apgyvendintuose miestuose ir nori atsipalaiduoti švarioje namų atmosferoje. Šios koncepcijos įkvėpimo šaltinis – žuvies žiaunos ir jų judėjimas kvėpuojant. Į sieną integruojamas sprendimas transformuojasi priklausomai nuo valymo proceso. „Kvėpuojanti siena“ gali prisitaikyti prie individualių poreikių, keičiant 6 jos funkcijas – oro, atminties, reakcijos, kvėpavimo, nuotaikos ir bendruosius nustatymus, naudojant išmanųjį įrenginį.

3. Nutrima
Janne Palovuori (Suomija, Helsinki Metropolia University of Applied Sciences)

„Nutrima“ – tai prietaisas, skaičiuojantis patiekalų ir jų ingredientų maistinę vertę, galimus toksinus ir šviežumą. Tai sulankstomas ir lengvai transportuojamas prietaisas, palaikomas programėlės, kuri įvertina vartotojo patirtį ir teikia rekomendacijas dėl ingredientų kokybės. „Nutrima“ padeda atrasti sveiką maistą, vartoti jį tinkamu būdu ir dalintis šiais atradimais su kitais. Tai su sveiku maistu susijusi socialinė patirtis, galinti įtakoti vietinę miesto maisto rinką.

4. „Ląstelinė“ pagalvė
Qing Ji (Kinija, JiLin Animation Institute)

„Ląstelinė“ pagalvė – tai oro valymo sistema-pagalvė, kuri atšviežina orą vartotojui miegant, tarsi būtum miške. Žmonės trokšta būti arčiau gamtos, o pagalvė, ant kurios miegama, yra arčiausiai. Šią pagalvę sudaro talpos, užpildytos alavijo ląstelėmis, kurios valo bakterijas ir išskiria deguonį – tokiu būdu miegantysis kvėpuoja tyru oru ir atsibunda pailsėjęs bei atsigavęs.

5. Music Yue 
Jiawei Huang (Kinija, Shenzhen Institute of Technology)

„Music Yue“ yra triukšmo keitiklis, kuris sprendžia stresą sukeliančią triukšmo taršos problemą tankiai apgyvendintuose miestuose. Jis absorbuoja triukšmą, identifikuoja pasikartojantį ritmišką triukšmą ir transformuoja jį į malonų balsą ar muziką, skleidžiamą į aplinką ir leidžiantį gyventi labiau harmoningoje aplinkoje. Šio prietaiso dizaino įkvėpimas – U formos kamertonas.

6. Atem 
Małgorzata Blachnicka (Lenkija, Jan Matejko Academy of Fine Arts)

„Atem“ yra kvėpuojantys langų rėmai, kurie atveria namų erdvę išoriniam pasauliui. Jie sudaro sąlygas nuolatinei oro cirkuliacijai, įleisdami tik švarų orą, balansuodami oro temperatūrą pagal poreikius ir kurdami namų atmosfetą. „Atem“ nevalo oro, tačiau įvertina jo kokybę ir atidaro arba uždaro rėmo membranoje esančius ortakius. Sistema gali būti valdoma pultelio arba išmaniosios programėlės pagalba.

7. OZ-1 
Wei Kiat Law (Singapūras, Design and Media, Nanyang Technological University)

„OZ-1“ yra nešiojamas oro valytuvas, integruotas į madingą aksesuarą. Norėdamas šį stilingą aksesuarą priderinti prie dėvimų drabužių, vartotojas gali jį personalizuoti, keisdamas paviršiaus vaizdą. Papildoma „OZ-1“ funkcija – valymo metu skleisti kvapą, kuris veikia kaip aromaterapija, mažinanti stresą. Vartotojas gali prietaisą dėvėti ir diskretiškai, paslėpdamas po apykakle, susegdamas jį priekyje.

8. Virtuvės centras
Francisco Barboza Grasa (Ispanija/Italija, IED Turin)

„Virtuvės centras“ yra prietaisas, padedantis šeimai geriau ir sveikiau maitintis, taip pat mažinti išmetamo maisto kiekį. Jo pagrindinė programėlė – valdo informaciją apie namie turimus produktus, o visos kitos – logiškas šios tęsinys. Be to, kad jis kaupia apie informaciją apie šeimos narių racioną (dietas), jis taip pat suteikia galimybę naudotis receptų duombaze ir padeda apsipirkti. Kompaktiškai sudedamas prietaisas gali būti laikomas virtuvėje, nes yra lengvai plaunamas, taip pat pasiimamas į keliones.

9. Mab 
Adrian Perez Zapata (Kolumbija, Universidad San Buenaventura Medellín, Universidad Pontificia Bolivariana)

„Mab: yra automatizuota valymo sistema, sudaryta iš šimtų skraidančių mini robotų, kurie valo visus paviršius, kasdieniniams darbams suteikdami magijos. „Mab“ nuskenuoja erdvę ir nustato erdves, kurioms reikalingas individualizuotas valymas. Mini robotai valo paviršius paliesdami ir užrakindami savyje purvo daleles, taip užtikrindami maksimalią švarą. Prietaiso dizainas neutralus ir elegantiškas, tinkamas įvairiems interjerams.

10. Ohita
Jorge Alberto Treviño Blanco (Meksila, Universidad Autónoma de Nuevo León)

„Ohita“ yra oro valytuvas, pasižymintis moduline kinetinės skulptūros sistema. Prietaiso moduliai gali būti laikomi namuose, kaip dekoro elementas, tačiau gali būti ir dėvimas aksesuaras, kuris, išėjus iš namų, apsaugos nuo įkvepiamo kenksmingo oro. „Ohita“ oro valytuvas gali būti skirtingų spalvų ir įtikti įvairiems skoniams. Išmaniosios programėlės pagalba galima išsaugoti mėgstamų vietų aplinkos kvapą.

11. Derliaus žymekliai
Ke chang-han (Taivanis, National Yunlin University of Science and Technology)

„Derliaus žymekliai“ yra paprastas ir smagus būdas stebėti, kaip auga augalai ir noksta jų vaisiai, taip pat kviečiant draugus gaminti drauge. Nuosavų augalų auginimas yra populiarėjanti tendencija miestuose ir „Derliaus žymekliai“ šį užsiėmimą gali paversti efektyvesniu ir socialesniu. Prietaisas stebi ir analizuoja augalus ir kai jie yra tinkami, jis pasiūlo suorganizuoti gaminimo vakarėlį. Energiją prietaisas gauna iš saulės, o jo funkcijos kontroliuojamos išmaniosios programėlės pagalba.

12. Globalus šefas 
Dawid Dawod (Švedija, Umeå Institute of Design)

„Globalus šefas“ yra virtuvės prietaisas, kuris suburia žmones visame pasaulyje, naudojant lazerinės hologramos technologiją ir sukuriant stiprų vizualinį įspūdį maisto gaminimo metu. Šio prietaiso pagalba galima gaminti su mylimais žmonėmis, o taip pat mokytis iš garsiausių virtuvės šefų. Prietaisas analizuoja maistą, turi judesio atpažinimo kamerą ir gali projektuoti hologramas 360° spinduliu. Šį sprendimą įtakojo vieno žmogaus namų ūkių skaičiaus augimas tankiai apgyvendintuose miestuose. Žmonės domisi gaminimu, nori vystyti savo įgūdžius ir dalintis patirtimi, o šis gaminti ir bendrauti padedantis prietaisas skatina kūrybiškumą. 

13. SEAbreeze
Fanni Csernátony (Vengrija, Moholy Nagy University of Art and Design)

„SEAbreeze“ yra patalpų oro kokybės kontrolės sistema, kuri veikia jūros vandens pagrindu ir tiekia švarų, druskingą orą, geriamą vandenį ir švelnų vėjelį kambaryje. Prietaisas veikia ir kaip drėgmės pašalintojas ir drėkintuvas, garinantis jūros vandenį, turintį teigiamą poveikį sveikatai. Be švaraus, druskingo oro ir geriamo vandens, „SEAbreeze“ taip pat kuria atpalaiduojančią pakrantės atmosferą, gerindamas gyvenimo namuose kokybę. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

14. Air Drop 
Jillian Tackaberry (JAV, BFA of Industrial Design, University of Illinois at Chicago)

„Air Drop“ yra oro valutyvas, naudojantis augalų valymo galią žalingoms dujoms ir filtruojantis dulkes bei kitas daleles. Saulės baterijų pagrindu veikianti „Air Drop“ sistema saulės energiją naudoja panašiai kaip augalai. Miesto gyventojo namų orą tinkamu paverčiantis „Air Drop“ vietoj to, kad užimtų vietą ant žemės, yra kabinamas ant lubų. Numatytas laikyti matomoje vietoje, jis be praktinės atlieka ir estetinę funkciją. „Air Drop“ yra save palaikantis prietaisas, nes augalus į vandenį reikia pamerkti tik retkarčiais. 

15. Želės kamuoliukai
Juan Lee (Korėja, SADI University)

„Želės kamuoliuikai“ yra valymo įrenginys, sudarytas iš aštuonių kamuoliukų, kurie surenka dulkes paviršiaus įtempimo dėka, besiridinėdami po kambarį. Motininis prietaisas analizuoja aplinką, sudaro valymo planą, o kamuoliukai atlieka valymą. Dėl savo mažo dydžio ir lanksčios formos kamuoliukai gali išvalyti kiekvieną kampą ar užslėptą namų kertelę, be to, jis gali valyti ir drėgnas vietas – vonią ir virtuvę, nes želatininis paviršius nereaguoja į vandenį.

16. Orbita 
Natalia Aguado (Ispanija, Product design, Escuela Superior de Diseño de la Rioja)

„Orbita“ yra valymo įrenginys, panaudojantis kūno judėjimą kaip prietaiso energijos šaltinį. Tai leidžia užsiimti mėgstamais reikalais (pvz. mankštintis), ir jų metu generuojamą energiją tuo pačiu metu panaudoti valymui. Prietaisas gali būti valdomas išmaniąja programėle ir galingų ventiliatorių dėka levituoja ore. Detektorių sistemos dėka, prietaisas valo tik užterštas vietas ir taupo energiją.

17. Atomium 
Luiza Silva (Brazilija, Federal University of Technology- Parana)

„Atomium“ yra 3D spausdintuvas, kuris naudoja produktų molekules atspausdinti patiekalą sluoksnis po sluoksnio. Prietaisas tinkamas naudotis vaikams, nes patiekalo gaminimą paverčia kūrybingu užsiėmimu, o valgymą sveiku ir smagiu užsiėmimu. Vaikas gali pats nupiešti patiekalo, kurį norės valgyti, formą, ir parodyti prietaisui, kuris nuskaito informaciją ir atspausdina būtent tokios formos patiekalą, parinkdamas ingredientus, kurių maistinė vertė atitinka naudotojo poreikius, siekdamas kuo sveikesnių mitybos įpročių.

18. Hand Tree 
Alexandr Kostin (Rusija, Vladimir State University named after Alexander and Nikolay Stoletovs)

„Hand tree“ yra asmeninio oro valytuvo koncepcija, kuris aplinkinio oro valymą ir filtravimą suderiną su nešiojamo aksesuaro funkcija. Veikdamas augalų principu, jis įtraukia orą ir grąžina jį išvalytą, apsupdamas savininką ne tik šviežiu, bet ir norimu kvapu praturtintą orą. Kadangi jis yra nešiojamas, itin patogus užterštų didmiesčių gyventojams.

19. Coco
Kristīne Bula (Latvija, Art Academy of Latvia)

COCO yra gamtos įkvėptas oro valytuvas, miestiečio namuose sukuriantis pievos atmosferą. Šis prietaisas nenaudoja elektros energijos – jo veikimą užtikrina viduje įmontuoti magnetai, kurie sukuria nuolatinį elementų siūbavimą. Kinetinis judėjimas sukuria energiją COCO veikimui, kas prisideda prie atsakingo vartotojo požiūrio į aplinką. Įkvėptas kakavmedžio vaisių, kuris slepia aromatingas sėklas, COCO oro valytuvas po kiautu turi keičiamas kvapų ir oro valymo kapsules.

20. 2D Virtuvė
Ermi van Oers (Olandija, Willem de Kooning Academy)

Ant sienos montuojama „2D“ išmanio virtuvė turi pilną komplektą virtuvės prietaisų ir automatiškai gamina patikalus. Ji suteikia daugiau vietos ir laiko šeimininkui, kuriam belieka mėgautis puikiai paruošta vakariene. Visa siena yra interaktyvi jutiklinė siena, parodanti ingredientus ir leidžianti pasirinkti receptus. Visos durelės yra skaidraus stiklo. Paliečiant sieną-ekraną galima keisti apšvietimo intensyvumą ir spalvas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top