Now Reading
Tamsioji įtakingojo J. Lennono pusė: smurtas už taiką ir meilę

Tamsioji įtakingojo J. Lennono pusė: smurtas už taiką ir meilę

Tamsioji įtakingojo J. Lennono pusė: smurtas už taiką ir meilę

Laikas.lt
Inga Daukintytė

Apie ką pirmiausiai pagalvojate išgirdę „John Lennon“? Legendinis bitlas, didis talentas, kurio muzika prasiskverbia į pačias sielos gelmes; vyras, be galo mylėjęs savo moterį (daugelyje jo dainų vaizdo klipų vaizduojamas pavydėtinas jo ir Yoko Ono artumas); taikos nešėjas; vyras, kuris nebūtų galėjęs nuskriaustų net musės – daugelio nuomonė būtų panaši, tiesa? Būtent tokį mes esame įpratę matyti jį televizoriaus, kompiuterio ekranuose ar įvairiuose žurnaluose. Tokį J. Lennono įvaizdį sukūrė pramogų pasaulis. Tačiau, tiesa kiek kitokia.

Smurtas prieš moterį

Pradėkime nuo to, kad švelnusis meilės ir taikos nešėjas buvo tikras mušeika, nesidrovėjęs pakelti ranką net prieš mylimą moterį. Savo memuarų knygoje buvusi J. Lennono žmona Cynthia Lennon pripažįsta, kad jai ne kartą teko jausti ne itin švelnų vyro prisilietimą. Smurtas prasidėjo dar prieš vestuves. Kartą žymusis bitlas, užpavydėjęs, kad Cynthia šoka su jo draugu, taip įsiuto, kad nesidrovėdamas trenkė jai visų akivaizdoje. Po to ramiai apsisuko ir nuėjo. Pats J. Lennonas šios savo ydos taip pat neneigė, netgi po kurio laiko viešai tai pripažino žurnalui „Playboy“: „Aš buvau žiaurus savo moteriai, mušdavau ją. Negalėdavau savęs išreikšti, todėl trenkdavau. Štai todėl aš ir esu už meilę ir taiką. Paradoksas, bet dažnai to siekia patys žiauriausi žmonės.“

Neištikimybė

J. Lennonas ne tik smurtaudavo prieš savo žmoną, bet ir nesistengė būti jai ištikimas. Kartą Cynthia, grįžusi iš atostogų namo, aptiko vyrą su Yoko Ono. Jie buvo apsisiautę chalatais ir meiliai šnekučiavosi ant sofos. Vedęs Y. Ono J. Lennonas taip pat neatsispirdavo kitoms moterims. Beprotiškai mylėdamas savo antrąją žmoną, jis negalėdavo atitraukti akių nuo kitų merginų. O ji tam ir neprieštaravo. Atvirkščiai – ji pripažino vyro seksualinę jėgą ir suprato, kad neįstengs jam suteikti to, ko jis nori. Vieno vakarėlio metu, kuriame, žinoma, neapsieita be alkoholio ir narkotikų, Y. Ono pati surado jam meilužę: atsitiktinei merginai liepė eiti pasilinksminti su jos vyru. Tuo metu, kai visas namas aidėjo nuo meilės žaidimų, Y. Ono liepė asistentui nunešti jos vyrui gėlę ir perduoti, kad jį labai mylinti. Keista, bet žymiosios porelės teigimu, tai tik sutvirtino jų meilę. Bet tuo viskas nesibaigė. Vieną vakarą Y. Ono paklausė savo vyro: „Klausyk, ar mes vieni iš tų konservatyvių sutuoktinių, kurie būna kartu tik todėl, kad juos jungia santuoka?“ Ir tuomet davė J. Lennonui visišką seksualinę laisvę.

Neapykanta pirmagimiui

Didžiausią pyktį ir nuoskaudą bitlui jautė ne jo išduodamos ir skriaudžiamos moterys, o pirmojoje santuokoje gimęs sūnus Julianas. J. Lennonas pyko ant kūdikio, nes pasijautė įkalintas ir praradęs nepriklausomybę. Bitlas dėl visų savo nesėkmių kaltindavo sūnų ir išliedavo ant jo savo blogas emocijas. Kartą Julianui, nuoširdžiai juokiantis, tėvas užriko: „Aš nekenčiu tavo juoko!“ Beveik visą laiką, kurį praleisdavo su sūnumi, J. Lennonas iš jo tyčiodavosi ir ant jo rėkdavo. Viename savo interviu jis net pasakė, kad Julianas yra klaida, gimusi iš viskio butelio. Užaugęs sūnus pasauliui atskleidė, kad jam trūko tos meilės ir taikos, kurią jo tėvas skleidė visam pasauliui. Didesnis autoritetas Julianui nuo vaikystės buvo kitas grupės „The Beatles“ narys – Paulas McCartney. Pirmagimis nuoskaudas jaučia iki šiol ir dažnai kankinasi, kai į bitlų susitikimus, įvairius atminimo renginius yra kviečiamas ne jis, o Y. Ono su savo sūnumi.

Taika ir meilė?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Legendinis bitlas taip pat nebuvo toks didelis kovotojas už taiką, kokiu dauguma jį laiko. Taip, jis su Y. Ono gulėdami lovoje skatino žmonės mylėti, o ne kariauti. Jis buvo surengęs ir daugiau panašių akcijų, kurių metu tik pozavo, bet nesiėmė jokių rimtesnių žygių, kad priartėtų prie skelbiamos taikos. Na, J. Lennonas finansavo tokias grupes, kaip „Black Panthers“, kurios taikos siekė smurtu. Bet vargu, ar galime tai vadinti pagirtinu veiksmu.

Neginčijama įtaka

Artimai pažinojusieji J. Lennoną sunkiai juo pasitikėdavo, pavyzdžiui, išvykęs gydytis nuo narkotikų, visiems pasiskelbė, kad leidžia laiką su šeima ir nenori būti trukdomas. Iš tikro, tokios mintys jo beveik niekada neaplankydavo. Jis dažnai žmonių akyse stengdavosi sukelti gailestį, kad būtų mažiau smerkiamas ir kaltinamas. Be visų šių išvardytų tamsių bitlo pusių jis buvo labai įtakingas žmogus. Vien tai, kad skriausdamas artimiausius žmones, jis sugebėjo atnešti taiką ir meilę į kitų namus, įrodo kokia stipri buvo jo galia. J. Lennonas privertė žmones patikėti, kad gražus pasaulis iš tikro egzistuoja. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top