Simboliai, reiškiantys visai ne tą, ką mes manome

Laikas.lt
Inga Daukintytė

Pasaulyje egzistuoja daugybė visuotinai paplitusių simbolių ir ženklų, kuriuos pamačius mums nebereikia žodžių ar papildomų paaiškinimų. Pamatę iškeltus du pirštus, automatiškai pagalvojame – hipiai, taika; rožinę širdelę – meilė ir pan. Tačiau ne visi simboliai turi tą reikšmę, kuri yra paplitusi visuomenėje.

Apie ką pagalvojate pamatę hipių Taikos simbolį? Vien pavadinimas byloja apie taiką, meilę ir gėrį. Tai vienas pozityviausių ir labiausiai žmones vienijančių ženklų. Tačiau neretai pasigirsta ir kitokių argumentų. Vieni tvirtina, kad Taikos simbolis iš tikro yra apverstas Nerono kryžius. Neronas nekentė visų krikščionių ir su jais kovojo, dėl to apversto ir sulaužyto kryžiaus simbolis (beje, ne apskritime) yra pavadintas jo vardu. Tai kovos su krikščionybe ženklas, propaguojantis smurtą ir neapykantą krikščioniams. Kiti teigia, kad pradinė jo reikšmė buvo – žmogus, grimztantis į depresiją. 1958 m. britų dizaineris Geraldas Holtomas panaudojo Taikos simbolį proteste prieš branduolinius ginklus ir įkvėpė žmones sutapatinti šį ženklą su meile ir taika. Tačiau Holtomo sukurtame ženkle vaizduojamas nuleidęs rankas, palūžęs, vilties netekęs, pralaimėjimą pripažinęs žmogus. Pamatęs, kokį pasisekimą pelnė ženklas ir kokias mintis jis sukelia aplinkiniams, autorius apvertė jį, kaip žmogaus, iškėlusio rankas į viršų, simbolį. Tačiau pataisytas ženklas neprigijo ir Taikos simboliu išliko pasidavęs depresijai žmogus.

Vienas labiausiai satanistų naudojamų simbolių – apverstas kryžius (kurio reikšmė atrodo labai aiški – niekinti Dievą ir garbinti velnią), iš tikrųjų yra skiriamasis pirmojo popiežiaus Šventojo Petro ženklas. Prieš jį nukryžiuojant, Dievo tarnas paprašė apversti kryžių, nes nesijautė vertas mirti kaip Jėzus. Taigi, neapsiskaitę ir išsamiai savo simbolių reikšmėmis nepasidomėję satanistai tatuiruojasi ir nešioja apverstą kryžių, taip išreikšdami ne panieką bažnyčiai, o atvirkščiai – jos garbinimą.

Kitas satanistams priskiriamas simbolis – pentagrama – taip pat iš prigimties nėra toks blogas, kaip atrodo. Daugumai jis asocijuojasi su šėtono bei juodosios magijos garbinimu, bet iš tiesų penkiakampė žvaigždė buvo naudojama jau Senovės Graikijoje ir Babilonijoje. Ji simbolizavo sveikatą, tobulybę bei vienybę. Kaip matote – jokio ryšio su piktosiomis dvasiomis. Pentagrama artima tiek pagoniams, tiek krikščioniams (pastariesiems ji simbolizuoja penkias Jėzaus žaizdas, arba trejybę). Taip pat ji siejama su Veneros planeta ir deivės Veneros (Afroditės), kuri simbolizavo vaisingumą, garbinimu. Taip pat tikėta, kad ji apsaugo nuo visų blogų burtų. Tačiau XIX a. Eliphas Levis apvertė pentagramą ir nusprendė, kad ji bus skirta šėtono garbinimui. Taigi, tik apversta penkiakampė žvaigždė yra susijusi su juodąja magija ir sugalvota ji visai ne satanistų, tk jų pasisavinta.

Dar vienas simbolis, lietuviams labiau žinomas iš filmų ar užsienio spaudos, – laimę nešanti triušio letenėlė. Kai kuriose šalyse tai gan populiarus suvenyras, kurį galima nešioti kaip, pavyzdžiui, raktų pakabuką. Tikima, jog jis neša sėkmę. O ką šis ženklas reiškia iš tiesų? Amerikos „Hoodoo“ gentis tikėjo, kad triušiai iš tiesų yra ne mieli gyvūnai, o užsimaskavusios raganos. Todėl gaudydavo juos, nupjaudavo letenėlę ir nešiodavo ją ant kaklo kaip dalį raganos galios. Buvo ir daugybė ritualų, kurių metu, prieš nupjaudami letenėlę, perkeldavo kuo didesnę raganos dalį į ją. O geriausias metas tokiems ritualams buvo lietingas penktadienio vakaras. Tačiau kaip šis talismanas tapo nešančiu laime? Paprasčiausiai šis pasakojimas, sklisdamas iš lūpų į lūpas, prarado dalį tiesos ir tapo magiška, sėkmę nešančia letenėle.

Kalbant apie paskutinį simbolį – kryžių, atrodo, viskas ir taip aišku, jis per daug visiems žinomas, kad atsirastų dar negirdėtų faktų. Dauguma manome, kad visuotiniu simboliu jis tapo bažnyčios dėka, nes ant jo buvo nukryžiuotas Jėzus Kristus. Tačiau, dar prieš krikščioniams pasisavinant šį simbolį, jis priklausė pagoniams ir simbolizavo Saulės dievą. Taip pat jis atspindėjo tobulą vyro ir moters bendrystės energiją. O bažnyčia jį pasisavino gerokai vėliau.

apverstas kryžius, hipiai, Inga Daukintytė, kryžius, pentograma, satanistai, simboliai, simbolių reikšmės, taikos simbolis

Naujausi komentarai
2020-03-29, 04:06
Apversta pentagrama taip pat nera blogio simbolis. Senoveje niekas nekreipe demesio, kaip ta pentagrama 'stovi' ar guli. Vienu kampu pentagrama piesiama, kai yra norima pritraukti tam tikras savybes, kitu- kai kazko norima atsikratyti ir pan.
Petras
2017-05-15, 08:06
Perverstas kryzius reiskia pervestas kryzius liuciferiaus
https://www.youtube.com/watch?v=hRagGrp4yQ8
Paklausykit daina rusiskai
Mintautas
2015-08-15, 20:47
Apie ka cia tas Tomas šneka? :D ačiū uz straipsnį kažkam. Padejo
2015-07-20, 19:34
GAIDZEI JUS NEKO NESUPRANTAN NENORI ZMONES TOKES DALYKAS DARITI! JUS SATANISTA
Jin.
2013-07-12, 15:32
O kur svastika? :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai