Now Reading
Į Lietuvą atvykstanti garsiausia britų cirko trupė namo negrįžta net per atostogas

Į Lietuvą atvykstanti garsiausia britų cirko trupė namo negrįžta net per atostogas

Į Lietuvą atvykstanti garsiausia britų cirko trupė namo negrįžta net per atostogas

Laikas.lt

Kaip atrodo šiuolaikinių cirko artistų diena? Kone garsiausia britų cirko trupė „Gandini Juggling“ tikina, kad spontaniškumo joje mažai. „Kava, pietūs, treniruotė, kava, treniruotė, pasirodymas, vakarienė,“ – atskleidžia vienas „Gandini Juggling“ įkūrėjų Seanas Gandini. Garsiausia Didžiosios Britanijos cirko trupe tituluojamas kolektyvas jau netrukus porai dienų įsikurs Vilniuje.

Gausus cirko kolektyvas į Lietuvą atvyksta dalyvauti jau aštuntą kartą „Menų spaustuvėje“ rengiamame festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis.“ Šiame festivalyje trupė pasirodys pirmą kartą, tačiau Lietuvoje dalis trupės sykį jau lankėsi – 2011 m. „Naujojo cirko savaitgalyje“ jie kartu su suomių trupe „Circo Aereo“ pristatė furorą sukėlusį žongliravimo spektaklį „Motetas“. Šį kartą į mūsų šalį „Gandini Juggling“ atvyksta kone tiesiai po triumfo tarptautiniame Edinburgo teatro festivalyje „Fringe“.

Po vieno žymiausio festivalio Europoje kupini geriausių įspūdžių, o savo biografiją papildę gausybe naujų teatro kritikų liaupsių, britai Vilniuje, rugsėjo 8 d., „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje pristatys scenos gurmanų vertą spektaklį „Dūžiai“. Tai sensacingas žmogaus įgūdžių ir teatrališkumo derinys, įkvėptas garsiosios vokiečių choreografijos žvaigždės Pinos Bausch kūrybos. Spektaklio metu žiūrovai įsitikins, kad net paprasčiausias obuolys talentingo žonglieriaus rankose gali tapti kerinčiu meno objektu, o įstabią istoriją gali papasakoti ne tik dramos aktoriai ar šokėjai, bet ir cirko artistai.

„Žongliravimas nėra pagrindinis mūsų tikslas. To, ką mes darome, net nepavadinčiau cirku. Savo pasirodymais mes siekiame ne tik stebinti fiziniais žmogaus gebėjimais, bet ir pasakoti istorijas, kurių lengvai nepamirši. „Dūžiuose“ 9 žonglierių, 80 obuolių ir 4 arbatos servizų pagalba atskleidžiame sunkias, įtemptas ir jaudinančias meilės istorijas,“ – būsimą pasirodymą Vilniuje pristatė „Gandini Juggling“ įkūrėjas Seanas Gandini.

Kone žymiausia britų šiuolaikinio cirko trupių buvo sukurta 1992 metais. Ją inicijavo jau minėtas žonglierius Seanas Gandini ir ritminės gimnastikos čempionė suomė Kati Yla-Hokkala. Per 20 karjeros metų „Gandini Juggling“ apkeliavo daugiau negu 40 pasaulio šalių ir surengė daugiau nei 5000 įspūdingų pasirodymų.

Įtemptas kelionių ir pasirodymų grafikas trupei tapo toks įprastas, kad namo į Didžiąją Britaniją jie negrįžta net per trumpas atostogas. „Gyvename ant lagaminų ir net per atostogas keliaujame. Kai į kitas šalis vykstame su pasirodymu, daug laiko pramogoms neturime, bet visuomet stengiamės rasti bent valandėlę jaukiai kavinei ar muziejui. O štai per atostogas jau galime pamatyti ir daugiau šalies, – pasakojo S. Gandini. – 70 procentų savo gyvenimo praleidžiame gastrolėse, bet, laimei, manęs nei namų, nei šeimos ilgesys nekankina, nes mano šeima, t.y. mano žmona, visuomet yra šalia manęs.“

Po „Dūžių“ spektaklio „Gandini Juggling“ kolektyvas taip pat neskubės palikti Vilniaus. Rugsėjo 9 d., „Menų spaustuvėje“ jie surengs tobulinimosi kursus Britų tarybos su partneriais Lietuvoje vykdomos „Kūrybinių partnerysčių“ programos vedėjams.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šiemet „Naujojo cirko savaitgalis“ truks beveik visą savaitę. Festivalį prasidėjo rugsėjo 3 d. turininga edukacinė programa, o savo pasirodymus Vilniuje pristatys cirko meno profesionalai iš viso pasaulio – vieno garsiausių cirko meno puoselėtojų Šiaurės Europoje Maksimo Komaro globojama cirko artistų trupė „Clunker Circus“ (Suomija), talentingi studentai iš prestižinių CODARTS ir ACaPA cirko akademijų Olandijoje bei ESAC akademijos Belgijoje, Maironio gatvėje Cirko skverą įkursiantys „Cirque Plein d’Air“ (Prancūzija), taip pat – „Ugnies rato“ ir „Teatrono“ artistai (Lietuva).

Kone viso festivalio metu „Menų spaustuvės“ fojė bus rodomi ir trumpametražiai naujojo cirko video filmai, kuriuos sukūrė suomių cirko pažibos – trupė „Circo Aereo“ ir režisierė Sanna Silvennoinen.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top