Kuo mūsų šalis pirmauja pasaulyje?

Technologijos.lt
Thedoghousediaries.com nuotr.

Internete ką tik pasirodė naujas netikėtas ir šmaikštus pasaulio žemėlapis, kuriame kiekviena šalis įvardyta tuo, kas jai geriausiai sekasi. Tad žemėlapis labai neliūdnas: yra valstybių, kurios gyventojams geriausiai sekasi daugintis (ne, tai ne Kinija – pastaroji, beje, pirmauja ne tik pagal CO2 emisijas, bet ir pagal atsinaujinančios energijos šaltinius) arba į kuriuos dažniausiai trenkia žaibas (! pasirodo, tai - Meksika). Kuo pasaulyje pirmauja Lietuva?

Deja, Lietuva, skirtingai nei kitos Baltijos ir Europos šalys (išskyrus dvi ar tris Balkanų valstybėles ir Baltarusiją) neįvardinta niekaip – išeitų, jog pasaulyje mūsų valstybei geriausiai... sekasi viskas vienodai gerai? :)

Žemėlapis sudarytas pagal statistinius duomenis, kurie internetu buvo surinkti iš įvairiausių šaltinių – pradedant Pasaulio Banku, baigiant Gineso rekordų knyga. Šmaikštųjį žemėlapį sudarė tinklalapis DogHouseDiaries. Valstybės šiame pasaulio žemėlapyje pavadintos tuo, kuo jos pirmauja prieš visas kitas pasaulio šalis.

Daugeliu atveju rezultatai yra ne tik linksmi, bet ir smarkiai netikėti.

Galbūt Peru daugeliui visų pirma asocijuojasi su Maču Pikču monumentais ir katiliuko formos skrybėlaitėmis, kurias nešioja vietos moterys, tačiau, anot šio žemėlapio sudarytojų, Peru pasaulyje pirmauja smėllenčių entuziastų skaičiumi (angl. – sandboarding, sporto šaka, kuria užsiimantieji snieglentėmis leidžiasi nuo smėlio kopų).

Visiškai netikėtas ir Ispanijos amplua. Tai jokia bulių kautynių valstybė. Pasirodo, Ispanija pasaulyje pirmauja kokainą šniaukščiančiųjų skaičiumi...

Vis dėlto kai kurių valstybių "emblemos" gana stereotipinės. Pavyzdžiui, Naujoji Zelandija pirmauja avių kirpimu ir regbiu.

Žemėlapį sukūrė trys bičiuliai iš JAV sostinės Vašingtono. Žemėlapis byloja, kad Olandija pasaulyje pirmauja aukščiausių žmonių skaičiumi. Kanada, kaip nesunku nuspėti, pirmauja klevų sirupo produkcija, o amerikiečiai (nepaisant to, kad šioje šalyje yra daugiausiai Nobelio premiją pelniusių žmonių) pirmauja sušlamščiamų dešrainių kiekiu.

Čiliečiai yra ištvermingiausi sutuoktiniai – čia poros ilgiausiai neišsiskiria. O štai Čado (Afrika) gyventojams geriausiai sekasi... nenaudoti elektros. Laimingiausi žmonės, pasirodo, gyvena Kosta Rikoje, tačiau geriausia kokybe pasižymi Airijos žmonių gyvenimai.

Korupcijos lyderis pasaulyje, pasirodo, yra Turkmėnistanas. O štai Jungtinė Karalystė – neįtikėtina! – pasaulyje pirmauja fašistuojančių judėjimų skaičiumi. Daugiausiai žmonių, į kuriuos trenkė žaibas, gyvena ar gyveno Meksikoje. Kamerūne – mirtiniausi pasaulyje ežerai.

Be galo įdomu pažiūrėti, kuo pasaulyje pirmauja mūsų šalis. Deja, Lietuvos plotelis nepadabintas anei raidele. Nors kaimynai latviai pasaulyje pirmauja aplinkos tausojimu. O štai Estija visas kitas valstybes lenkia tuo, kad joje yra daugiausiai moterų vienam vyrui. Pietų kaimynė Lenkija planetoje pirmauja "kilbasomis" (dešromis), Rusija – avietėmis ir atominių galvučių skaičiumi, o štai Baltarusijos teritorijoje irgi žioji leksinė kiaurymė.

Visą išdidintą žemėlapio versiją rasite spustelėję šią nuorodą.


Europa


Šiaurės Amerika


Afrika


Pietų Amerika


Azija

 

įdomūs faktai, lietuva, pasaulis, tautos, žemėlapis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai