Now Reading
Skaitytojo pusryčiai. Prancūzų vaikai valgo viską? (knygos recenzija)

Skaitytojo pusryčiai. Prancūzų vaikai valgo viską? (knygos recenzija)

Skaitytojo pusryčiai. Prancūzų vaikai valgo viską? (knygos recenzija)

Laikas.lt
„Knygumainai.lt“ recenzija

Šis „Liegeois“ desertas, kurį matote paveiksliuke, tai – vieno ketvirtadienio desertas Prancūzijos mokykloje. Tai – aukštose stiklinėse patiekiami šokoladiniai ledai su plakta grietinėle. Savaitės pietų „topas“. Prieš gaudami šį desertą Prancūzijos vaikučiai dar gaus šviežių salotų, geros mėsytės (kasdien vis kitokios), fantastišką gabalėlį ūkininkų gaminto sūrio , na, o pabaigai – tai, ką matote. Ir kasdien vis kitoks meniu!

Lietuvių kalba ką tik pasirodžiusi knyga „Prancūzų vaikai valgo viską“ (aut. Karen Le Billon, leidykla „Gimtasis žodis“) suteikė ne tik daug malonumo skaityti, geriau  pažinti Prancūziją, bet ir suteikė noro keistis: išbandyti kuo daugiau naujų maisto produktų, išbandyti stalo meną, fantazuoti apie tai, ką gaminsime rytoj ir „mesti užkandžiauti“!

Kai skaičiau knygą apie Prancūzijos  vaikų valgymo įpročius – ir mūsų virtuvėje atsirado naujų ritualų. Pirmiausia peržiūrėjau visus mūsų indus ir atrinkau idomesnių indelių, lėkštučių,  tinkančių vaikams. Radome spalvotus indelius, kurie skirti uogienei  serviruoti. Dabar iš jų vaikai valgo daržovių košes. Japoniškos arbatos „pialos“ vaikams, pasirodo, labai tinka sriubai. Porcijos nedidelės, o kai skaniai suvalgo – galima paprašyti dar.  Atradome net kumščio dydžio kriaukles, kuriose dabar serviruojame pjaustytus obuolius ir  kitus vaisius.  Vaikams patinka nedideli, spalvoti, įdomūs indai. Jie tikrai daug entuziatingiau valgo, kai jų stalas padengtas gražiai. Prancūzai tai vadina „Stalo menu“.

Jau išbandėme ir keletą šioje puikioje knygoje pasiūlytų receptų – tikrai nustebau, kai mano mažės suvalgė porų ir kriaušių košytę, sužinojome, kaip skaniai paruošti burokėlių salotas. Pirmą kartą gaminome ir lęšių sriubą su abrikosais. Knygos įkvėpta kasdien pasiūlau vaikams kokio nors netikėto, jų neragauto ir nebandyto maisto. 

Knyga „Prancūzų vaikai valgo viską“ ragina mėgaustis maistu, švęsti, kurti atmosferą. Mes jau pabandėme ir vienus pietus dedikavome raudonai spalvai. Raudonos spalvos stalo dekoracijos ir raudonos spalvos vaišės (lašiša, burokėlių košė, desertui – avietės, obuoliai ir granatos ir net raudoni saldainiukai) suteikė papildomo žavesio.

Knyga įtikina, jog vaikai išties valgo viską, labai daug priklauso nuo suaugusiųjų: ar išmokinsime vaikus mėgautis maistu, ar pasiūlysime net ir labai ankstyvoje vaikystėje ragauti  kiek įmanoma įvairesnio maisto, ar smagiai nusiteikusi  šeima vakarieniaus, pietaus kartu.

Karen Le Billon vaizdingai pasakoja apie Prancūzijos mokyklas, apie kurias skaitant „varva seilė“ – ji pasakoja apie sveikus valgius iš vietinių ūkininkų užaugintų daržovių, kurie yra įprastas dalykas eilinėje kaimo mokykloje Prancūzijoje. Apie meniu, kurie turi fantastiškai gražius pavadinimus. Apie patiekalus, kurie nesikartoja savaičių savaitėmis. Apie įvairovę vaikučių lėkštutėse. Apie tai, kaip valstybei rūpi, kad vaikai valgytų patį geriausią ir šviežiausią maistą. Apie stalus, kurie dengiami tikromis staltiesėmis. Apie meniu iš keturių patiekalų ir būtinai su sūriu ir desertu.   “Prancūzų mokyklose valgymo laikas skirtas vaikų pabendravimui, pasimėgavimui nauju maistu ir naujo maisto atradimu malonioje aplinkoje (p.55)“ Autorė  pasakoja apie „Ragavimo savaites“, kurios vyksta kiekvieną spalį Prancūzijos darželiuose ir mokyklose. „Visą savaitę žymiausi virėjai iš populiariausių restoranų, pvz. Ritz, lankosi mokyklose, kur gamina valgį, ragauja jį, juokauja ir kelia vaikams susižavėjimą.  Kartais  nufilmuoti ir internete patalpinti jų pasirodymai tapdavo nacionalinių naujienų siužetais. Kuklesniais atvejais klases ir mokinių stovyklas aplanko vietiniai virėjai, kepėjai, mėsininkai, sūrių gamintojai bei rinktiniai gurmanai ir veda tokius užsiėmimus kaip „Vaisių sulčių seminarai“. Praeitais metais buvo suorganizuota 5000 tokių pamokų“. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Karen Le Billon knyga „Prancūzų vaikai valgo viską“ tapo tokia populiari, kad autorė ėmė reguriariai spausdinti Prancūzijos mokyklų meniu savo tinklapyje http://karenlebillon.com, kad tėveliai nepritrūktų idėjų. Karen antraštės gundo: „Lašišos lazanija, lęšių salotos, organiniai špinatai ir dar daugiau. Ką valgo Prancūzijos ikimokyklinukai šią savaitę Paryžiuje“. Arba „Duona su alyvuogėmis, agurkų salotos, lęšiai su žuvies filė. Desertui – sūris ir šokoladiniai ledai“. Tai vieno Alpių miestelio dienos pietų meniu mokykloje.

Kai išbandysite viską, ką siūlo knyga, pereikite prie tinklaraščio!  Smagu tai, kad autorė jau parašė naują (šį kartą receptų) knygą, kurios beliko sulauti lietuvių kalba. Bet pirmiausia kiek galima daugiau pasiimkime į savo gyvenimą iš šios – „Prancūzų vaikai valgo viską“. Ši knyga galėtų būti nuostabi dovana sau, draugėms,  darželio auklėtojoms ir virėjoms,  ir visiems, kas mėgsta skanų maistą ir nebijo pokyčių.


„Skaitytojo pusryčiai“ – nauja „Laikas.lt“ rubrika, galinti tapti ir tavo tramplynu į žiniasklaidą! Kiekvieną pirmadienį atiduodame tribūną savo skaitytojams, o šauniausius dar ir apdovanojame specialiais prizais! Daugiau apie „Skaitytojo pusryčius“ čia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top