Now Reading
Iš kur kilo žodis „O.K.“?

Iš kur kilo žodis „O.K.“?

Iš kur kilo žodis „O.K.“?

Tikriausiai ir patys vartojate šį trumpinį kaip patvirtinantį žodį. Suprantama, kai bendraujate su draugais ar namie, greičiausiai. O ar žinote, iš kur yra kilęs šis taip plačiai naudojamas trumpinys? Taigi, kol kas yra 7 pagrindinės „teorijos“ apie tikrąją „O.K.“ kilmę.

Labiausiai paplitusi teorija, jog „OK“ yra 8 –ojo JAV prezidento, Martino Van Bureno gimtojo miesto pavadinimo trumpinys (Kinderhook, Niujorko valstijoje). Van Burenas pasirinko sau pseudonimą „Old Kinderhook“ (angl. „Senasis Kinderhookas”), ko pasekoje kilo reklaminis jo rinkimų kampanijos šūkis – „Old Kinderhook is O.K.“.

Antra teorija, jog tai yra abreviatūra išsireiškimo „oll korrekt“, kuris atsirado tiesiog kaip pajuokavimo forma (tai tiesiog tėra gramatiškai neteisingai užrašytas „all correct“ reiškiančio „viskas tvarkoje“).

Taip pat paplitusi versija, dėl „O.K.“ galimos vokiečių kilmės. Redaktoriai, kuriems būdavo siunčiami straipsniai, prieš šiems tampant popieriniu laikraščio variantu, prieš spausdinimą rašydavo „O.K“, jei nereikėdavo jokių taisymų, koregavimo. Šiuo atveju, „O.K.“ reiškė „Ohne Korretur“ (t.y. „be koregavimo“).

O štai prancūzai įsitikinę, jog „O.K.“ atsirado karo metu, kai raportuojant apie prarastus karius tekdavo siųsti žinią „0 killed“ (nulis nukautų). Kad būtų trumpiau, buvo pranešama tiesiog „O.K.“. Antrojo pasaulinio karo metu, šį trumpinį išplatino anglų lakūnai, taip pranešdami savo bazinėms stotims apie tai, jog nebūta jokių praradimų, o su jų aviacijos pajėgomis viskas yra gerai.

Dar viena versija, kad „O.K.“ yra kilęs iš šiuolaikinio graikų „OLA KALA“ išsireiškimo, kuris buvo naudojamas graikų jūreivių bei JAV geležinkelių bėgių klojėjų, kurie ant bėgių užrašydavo „O.K.“ turėdami omenyje, jog viskas einasi kaip suplanuota, gerai ir t.t.

Oklahomos gyventojai teigia, kad „O.K.“ yra jų valstijos trumpinys, priimtas per kažkuriuos iš vykusių rinkimų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Taip pat gyvuoja versija, kad „O.K.“ atsiradęs su pirmaisiais jūriniais pervežimais. Uosto krovėjai turėjo žymėti konteinerius, kurie liko nepažeisti („all keep“), klaidingai sutrumpintus iki „O.K.“.

O kuri versija jums atrodo arčiausiai tiesos?


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top