Now Reading
Skaitytojo pusryčiai. Klasiška „Creme Brulee“

Skaitytojo pusryčiai. Klasiška „Creme Brulee“

Skaitytojo pusryčiai. Klasiška „Creme Brulee“

decoLiu’

Sodrus skonis ir maloniai kreminė konsistencija – būtent todėl Creme Brulee yra mano desertinė rekomendacija #1 – idealiai tinkanti kaip papildomas savaitgalio pusryčių meniu elementas. Žavu tai, jog šis saldus malonumas sukuriamas natūralių ingredientų ir nesudėtingo gamybos proceso dėka. Tiesa, deserto kulminacijai reikalingas ne kiekvieno virtuvėje esantis įrankis skambiu pavadinimu – karamelizatorius. Apie patį gamybos procesą apstu informacijos interneto platybėse – tad recepto neperrašysiu, o ir kartotis nesinori. Šįkart pakalbėkime apie Creme Brulee subtilybes: istoriją, skonių įvairovę ir žinomą – pateikimą.

Pasaulyje Creme Brulee dažnai pristatomas kaip prancūziškas desertas. Tiesos yra: išvertus Creme Brulee (pranc.) – tai deginta grietinėlė. Terminas lakoniškai apibūdinantis deserto turinį ir minimas visame pasaulyje. Norisi tikėti, jog prancūziškas žodžių junginys prigijo dėl rafinuoto šios šalies gyventojų požiūrio į maistą ir pagarbos kulinariniam paveldui… Nes juk kas prancūziška – tas subtilu.

François Massialot – prancūzų šefas, laikomas pirmuoju oficialiu Creme Brulee recepto autoriumi, 1961 m. savo kulinariniuose aprašuose kiek detaliau nupasakojusiu šio skanėsto gamybos procesą ir pateikęs ingredientų sąrašą. Britai taip pat turi savąją Creme Brulee versiją, vadina ją Burnt Cream (angl. degintas kremas) – žodžių žaismas pavadinime, o turinys tas pats. Katalonijoje populiarus desertas Crema Catalana – tai tas pats Creme Brulee, šiame Ispanijos regione dažniausiai gardinamas citrinos ar apelsino žievelėmis. Taigi, visi nori turėti savąjį Creme Brulee.. Tradiciniu Creme Brulee prieskoniu tituluojama vanilė, tačiau konditerijos mėgėjų eksperimentų dėka yra gausybė kitų ne mažiau „skanių“ versijų:

  • Cinamonas
  • Imbieras
  • Pistacijos
  • Šokoladas
  • Amaretas
  • Kava
  • Žalioji arbata
  • Graikiniai-lazdyno riešutai
  • Avietės
  • Mėlynės
  • Kokosas
  • Rozmarinas
  • Levandos
  • + Jūsų versija

Siūlau įtraukti Creme Brulee į savo šventės desertų meniu. Galbūt pirmam kartui nedidelį kiekį (jei nesate visiškai tikri dėl pasirinkimo), bet neabejoju, jog svečių tarpe atsiras ištikimų Creme Brulee gerbėjų. Teisingai pateiktas Creme Brulee pats savaime yra puiki vestuvinio ar gimtadienio šventės desertų stalo puošmena. Desertas subalansuotas suaugusiems, vaikiškam desertų stalui verčiau rinktis minkštus, sočius ir žaismingus muffin‘us.

Creme Brulee pateikimas: efektingiausiai Creme Brulee atrodo originaliuose balto porceliano induose – tarsi mažytė porcija malonumo. Su papuošimais taip pat nevertėtų sugaišti pernelyg daug laiko, galima pasitikėti apetitiškai apskrudusiu cukrumi arba Creme Brulee pabaigti skonio akcentu – graikiniu riešutu, smulkintomis pistacijomis, mėlynėmis, džiovinto ar šviežio apelsino griežinėliu, kavos pupelėmis, o galbūt tiks ir šviežia mėta – priklauso, kokį skonio akcentą būsite pasirinkę gamyboje. Jokiu būdu nereikėtų pasiduoti provokacijoms Creme Brulee pateikti kitaip – šis desertas vertas pagarbos, tad nereikėtų jo pjaustyti, dalinti gabalėliais ar kitaip interpretuoti pateikimo. Geriausia jau atrasta, belieka pasinaudoti ir nepamiršti dailių desertinių šaukštelių greta, nes Creme Brulee kabinamas šaukštu!

P.S.: labai svarbu patalpų (ar lauko), kuriose bus patiektas desertas, temperatūra. Creme Brulee nemėgsta karšto oro. Desertas neturėtų pernelyg ilgai stovėti šiltai – kremas praras tinkamą konsistenciją, o ir saldumas gali būti nebe tas. Creme Brulee turėtų būti maloniai vėsus, tad geriausia jį pateikti prieš pat desertų laiką.

Patikėkite – Creme Brulee tikrai vertas pagyrų. Skanaus!

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


„Skaitytojo pusryčiai“ – nauja „Laikas.lt“ rubrika, galinti tapti ir tavo tramplynu į žiniasklaidą! Kiekvieną pirmadienį atiduodame tribūną savo skaitytojams, o šauniausius dar ir apdovanojame specialiais prizais! Daugiau apie „Skaitytojo pusryčius“ čia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top