Riešutai: Kūčių stalas, burtai ir dekoracijos

Laikas.lt

Ne tik sniegas, eglutės ar mandarinų kvapas namuose primena Kalėdas – didžiosios žiemos šventės neapsieitų be tradicinio jų akcento – riešutų. Švieži riešutai yra neatsiejamas metų pabaigos simbolis: iš jų gaminami patiekalai, namų dekoracijos, eglutės žaisliukai, o Šv. Kūčių naktį – buriama. Net ir bėgant laikui žmonės nepamiršta tradicijų bei randa daugybę naujų riešutų panaudojimo būdų.

„Kalėdos – laikotarpis, kai namai prisipildo įvairiausių kvapų ir skonių, – sako bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis. – Riešutai yra ne tik lietuviškų šventinių patiekalų sudėtinė dalis, kai kurios tradicijos, pavyzdžiui, dovanoti nelukštentus graikinius riešutus, linkint sėkmės, yra išlikusi iki pat šių dienų.“ Pasak tradicijų, dovanoms bei burtams dažniausiai naudojami graikiniai bei lazdyno riešutai.

Kūčių stalas: 

  • Vienas seniausių tradicinių Kūčių patiekalų – kūčia. Seniau buvo tikima, jog paragavusių šio patiekalo laukia derlingi bei sėkmingi metai. Dabar kūčia gaminama ne taip dažnai, tačiau kai kuriuose namuose yra vis dar patiekiama kartu su kitais 12 patiekalų.

Kūčia yra gaminamas iš daigintų stiklinės kviečių ar kitų grūdų, 500 gramų aguonų bei cukraus, 300 gramų medaus ir žinoma – riešutų. Šiam patiekalui dažniausiai naudojami graikiniai riešutai bei migdolai (po 50 g).

Gaminimas: grūdus nuplaukite ir per naktį pamirkykite. Kitą dieną juos išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje, kelis kartus keičiant vandenį. Minkštus grūdus perkoškite per sietą. Aguonas nuplaukite ir kelis kartus permalkite mėsmale. Vėliau jas sumaišykite su medumi, cukrumi bei riešutais. Patiekiant ant stalo grūdus sumaišykite su aguonų mase.

  • Ant šventinio stalo paprastai atsiduria ir silkė su žemės riešutais ar tiesiog dubenėlis lazdyno riešutų.

Burtai:

  • ilgaamžiškumo ir sveikatos simboliui – riešutams – suteikiama ir magiška reikšmė. Seniau merginos juos dovanodavo išrinktiesiems, o dvilypį branduolį perpus suvalgiusi pora tikėjo, jog jų santykiai dar labiau sutvirtės. Entuziastai vis dar buriasi Kalėdų išvakarėse, dažniausiai tai daro vienišiai, siekiantys sužinoti kokia ateitis jų laukia kitais metais;
  • vienas paprasčiausių, šiais laikais naudojamų burtų – riešutų traukimas: poros neturintis žmogus ir dubenėlio traukia saują kevale esančių riešutų ir jeigu ištraukia lyginį skaičių, gali tikėtis, jog netrukus pažins savo išrinktąjį.

Dekoracijos:

  • ko gero pats seniausias būdas – riešutus kabinti ant eglutės. Paprotys atsirado tuomet, kai Lietuvoje dar nebuvo dekoratyvinių žaisliukų ir išliko iki pat šių dienų;
  • nelukštentus riešutus suberkite į vazelę, įdėkite į vidurį žvakutę ir pastatykite ant šventinio stalo. Tokia dekoracija puikiai papuoš namus;
  • pavienių nelukštentų riešutų galite paberti po eglute arba suverti girliandą. Ją, kartu su lemputėmis, galite kabinti tiek namie, tiek lauke.

Yra begalė būdų, kaip originaliai panaudoti riešutus – idėjų nestokojančios moterys turbūt galėtų įvardinti jų bent po kelias ir patarti, kaip juos panaudoti Kūčių patiekalams ar šventiškai papuošti namus, kad šie taptų išskirtiniais ir džiugintų namiškių bei svečių akis.

kūčios, kūčių tradicijos, riesutai, žiemos šventės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai