Now Reading
Elektroninė tatuiruotė, galinti pasakyti daugiau apie tai kas vyksta mumyse

Elektroninė tatuiruotė, galinti pasakyti daugiau apie tai kas vyksta mumyse

Elektroninė tatuiruotė

John Rogers / University of Illinois nuotr.

Jei skirtumėme didesnį dėmesį žmogaus kūno temperatūrai bei jos pokyčiams, sužinotumėme kur kas daugiau apie tai kas vyksta mūsų organizme nei įsivaizduojame. „Pasirodo, jog temperatūros pokytis net dešimtojo laipsnio tikslumu, gali suteikti daug informacijos apie mūsų fiziologinę būklę bei sveikatą“, – teigia Ilinojaus universiteto mokslininkas John Rogers‘as.

Rogers‘as kurį laiką dirbo su ypatingai plonų elektronikos prietaisų kūrimu, kuris būtų ne tik nešiojamas, tačiau ir sunkiai pastebimas. Būtent naujausias jo prietaisas yra toks plonas, jog dažnai yra vadinamas elektroninėmis tatuiruotėmis. Jis sudarytas iš padidinto jautrumo termometro, kuris gali atlikti ketvirčio milijonų JAV dolerio vertės šilumos infraraudonųjų spindulių kameros darbą, nors šio prietaiso dalių kainą siekia vos kelis centus. Anot mokslininkų, šis nešiojamas jutiklis gali ne tik pasiekti tokius pačius rezultatus, kaip įprastais metodais, tačiau net ir geresnius, nes prietaisas yra pritvirtinamas prie odos ir gali matuoti žmogaus kūno temperatūrą ilgą laiką.

Temperatūros žinojimas mili-kelvinų tikslumu (apie du tūkstančius laipsnių pagal Celsijų), leidžia gydytojams tiksliai pasakyti, kas vyksta žmogaus organizme. Prietaisas stebi, kaip šilumos srautas teka krauju bei gali pamatyti kaip išsiplečia arba susitraukia kraujagyslės keičiantis aplinkos temperatūrai.

Šis išradimas atrodo kaip mažas paauksuotas brūkšninis kodas, kuris yra uždedamas ant odos, naudojant specialius vandenyje tirpius klijus. Nors jutiklis veikia kuo puikiausiai, šiuo metu yra bandoma sukurti bevielią prietaiso versiją, nes kol kas jis reikalauja išorinio maitinimo šaltinio. Taip pat yra eksperimentuojama, kad prietaisas galėtų būti pritaikomas vidaus organų veiklos rodikliams nustatyti, ir taip padėti pranešti dar svarbesnę informaciją apie mūsų sveikatą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top