Now Reading
„Mėnulio žmonių“ laimėtojai

„Mėnulio žmonių“ laimėtojai

„Mėnulio žmonių“ laimėtojai
Rugsėjo 12-ąją, naktį, kai Lietuvos krepšininkai lipo ant Pasaulio krepšinio čempionato prizininkų pakylos, Los Andžele įvyko kitas globalaus masto renginys – MTV vaizdo klipų (VMA – Video Music Awards) apdovanojimai. Žiūrime tuos klipus, kurie buvo apdovanoti moonmanais – gavo geriausiųjų vardą.
 
Tik prieš tai – truputis konteksto. Apdovanojimų šou buvo toks, koks ir turėtų būti populiariausioje pasaulyje muzikos šventėje: pompastiški pasirodymai (Eminemas ir Rihanna, Justin Bieber, Kanye West…), ne visai švankūs vedėjos Chelsea Handler juokeliai atlikėjų atžvilgiu, daug surežisuotų šypsenų ir milžiniškas gerbėjų palaikymas.
 
Nors MTV kasmet sulaukia kritikos, kad „žlugdo žmonių muzikinį skonį“ ar kad „muzikantų apdovanojimų atsiėmimo kalbos neįdomios“, šou tiesiogine to žodžio prasme sutraukė milijonus prie TV ekranų. Šių metų renginį žiūrėjo 11,4 milijono žiūrovų pasaulyje – tai didžiulis pakilimas, lyginant su pvz. 2006-aisiais (5,7 mln.) ar netgi su pernai metais (9 mln.). Lietuvoje MTV VMA netransliavo nė viena televizija, tačiau renginio vaizdo įrašas yra prieinamas oficialioje televizijos svetainėje (tiksli nuoroda – čia)
 
Grįžkime prie „Mėnulio žmonių“ – pagal Buzz Aldrin (antrasis žmogus, žengęs Mėnulyje) prototipą sukurtų statulėlių, kurias gauna MTV VMA nugalėtojai. Kas šiemet savo trofėjų spintą papildė jomis? Žiūrime.


 
Lady Gaga – Bad Romance. Geriausias atlikėjos moters vaizdo klipas, geriausias pop muzikos vaizdo klipas, geriausias šokių muzikos vaizdo klipas, geriausia choreografija, geriausias montažas, geriausia režisūra, metų vaizdo klipas.
 
Stefani Germanottos (toks tikrasis Lady Gaga vardas) apdovanojimų sąraše galima pasiklysti. Dar spalį pasirodęs vaizdo klipas dainai „Bad Romance“ buvo neabejotinas šių metų VMA lyderis. Iš viso – septynios statulėlės, tarp kurių ir prestižiškiausia, metų vaizdo klipo nominacija.
 
Legendinį Michaelo Jacksono „Thriller“ primenantis, tik iki 13 minučių neištemptas „Bad Romance“ yra naujas pop klipo etalonas, su MTV reikiamais komponentais: moderniu šokiu, seksualiais kostiumais, dinamika, nestandartiniais režisūriniais sprendimais.
 

 
Nedera pamiršti ir dar vieno Lady Gaga apdovanojimo tą vakarą. Vaizdo klipas dainai „Telephone“, kuriame ji, kartu su Beyonce, parodijuoja 6-ojo dešimtmečio sekso simbolius Marilyn Monroe ir Betty Page ir nuodija kavinės klientus taip pat gavo moonmaną. Kategorija – geriausias atlikėjų bendradarbiavimas.
 
 
Eminem – Not Afraid. Geriausias atlikėjo vyro ir geriausias hiphopo vaizdo klipas.
 
Žiūrint į Eminemą atrodo, jog laikas yra sustojęs. Nors jam lapkritį bus 38-eri, Marshalas Mathersas toks pat piktas, toks pat mylimas ir toks pat geriausias, kaip „The Real Slim Shady“ laikais. Nurungęs Usher, Drake (pastarasis Lietuvos jaunimui puikiai pažįstamas iš kadaise rodyto serialo „Degrasis. Naujoji karta“) ir kitus, Emas pasiėmė du apdovanojimus. Tiksliau, jie bus jam perduoti – kartu su Rihanna surengęs šou atidarantį pasirodymą, reperis iškart išvyko į Niujorką, kur jo scenoje laukė kolega, o geriausio hiphopo video kategorijoje – ir konkurentas – Jay-Z.
 

 
30 Seconds to Mars – Kings & Queens Geriausias roko vaizdo klipas
 
30 Seconds to Mars yra geriausias „MTV roko“ pavyzdys: jų grojama muzika – galinga, bet kartu ir primityvi, lengvai įlendanti ir sunkiai išlendanti iš galvos. Grupės frontmenas – į „karščiausių vyrų“ sąrašus nuolat patenkantis, merginų dievinamas daininkas-aktorius Jared Leto. Vaizdo klipus, žinoma, jie kuria daugiabiudžetinius. Toks yra ir šiemet nugalėjęs „Kings & Queens“, kurį verta pažiūrėti net jei ir nemėgstate MTV, bet į darbą atvažiavote dviračiu.
 

 
Justin Bieber – Baby. Geriausias naujo atlikėjo vaizdo klipas
 
Tą sekmadienį Justinas Bieberis įėjo į istoriją. Pirma, jis buvo jaunausias atlikėjas, surengęs pasirodymą MTV apdovanojimuose, antra, jis buvo jaunausias, kada nors apdovanotas šiame prestižiniame renginyje. MTV, su Usherio ir Ludacrio pagalba, išgarsinę šį šešiolikmetį, nepraleido progos jį apdovanoti – žinoma, už tai reikia dėkoti visoms mergaitėms su telefonais rankose, balsavusioms už savo dievaitį. 329 milijonus kartų (!!!) „YouTube“ peržiūrėtas „Baby“ vaizdo klipas, kad ir koks standartinis būtų, nepaliko jokių šansų taip pat į šį apdovanojimą pretendavusiems naujokams Ke$hai, Jason Derulo, Nicki Minaj ir Broken Bells.
 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 
Muse – Uprising. Geriausi specialieji efektai
 
Nors už specialiuosius efektus būtų galima apdovanoti jau matytus „Not Afraid“ ar „Bad Romance“ (abu minėti klipai taip pat buvo nominuoti šioje kategorijoje), moonmaną gavo Muse ir jų „Uprising“. Kaip galėjome įsitikinti šią vasarą Latvijoje vykusiame festivalyje „Positivus“, Muse koncertai be specialiųjų efektų neapsieina. Vaizdo klipai – taip pat. Tegyvuoja visa griaunančių žaislų pasaulis ir Muse trijulė jame!
 
(klipą galima pamatyti čia)
 
Jay-Z ir Alicia Keys – Empire State of Mind. Geriausia kinematografija ir geriausia režisūra
 


Tokia JAV šlovinanti daina ir vaizdo klipas MTV negali būti neįvertinti. Niujorko didybę reprezentuojančiai Jay-Z ir Alicia Keys dainai „Empire State of Mind“ sukurtas vaizdo klipas buvo apdovanotas tiek už kinematografiją, tiek už režisūrą.
 
Florence and the Machine – Dog Days Are Over. Geriausias meninis apipavidalinimas:
 
Indie atlikėjai atvykę į MTV apdovanojimus dažnai jaučiasi kaip supainioję vakarėlį: čia karaliauja Pop ir R&B blizgučiai, o ne nutrinti siauri džinsai ir suvelti plaukai. Tačiau Florence Welch, apie kurią jau rašėme Laike, įgavusi patirties BRIT apdovanojimų scenoje, prisitaikė prie žaidimo taisyklių ir sekmadienio vakarą surengė pritrenkiantį pasirodymą.
 
Dainuoti ceremonijoje ją pakvietė ne veltui: spalvingas klipas ne mažiau spalvingai dainai „Dog Days Are Over“ buvo nominuotas keturiose kategorijose. Pasisekė vienoje, nenuostabu kurioje – geriausio meninio apipavidalinimo.
 


Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top