Priėmimo į menų studijas tvarka turi būti peržiūrėta iš esmės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su menų akademijų atstovais aptarė aukštojo mokslo finansavimo, priėmimo į menų studijas problemas.

Dėl netobulos aukštojo mokslo finansavimo tvarkos reikiamo studentų skaičiaus nesurinko ir valstybės finansavimo negavo kai kurių retesnių, tačiau šalies vystymuisi ypatingai svarbių specialybių studentai, tarp jų ir dalis gabių menams abiturientų. Valstybės finansavimo beveik negavo Kauno, Šiaulių, Telšių ir Klaipėdos fakultetų menų studijų programos. Ydinga buvo ir tai, kad finansavimo disproporciją turėję sumažinti, gabiausiems stojantiesiems skiriami grantai buvo paskirstyti dar nepaaiškėjus priėmimo rezultatams į menų studijas

"Ydingą priėmimo į menų studijas tvarką svarstome jau antrą kartą. Tikiuosi, kad trečio karto nereikės ir nebus. Švietimo ir mokslo ministerija privalo menams gabiam jaunimui užtikrinti galimybes siekti aukštojo mokslo. Aukštojo mokslo reforma neturi supriešinti aukštųjų mokyklų, studijų programų, skaldyti akademinių bendruomenių. Negalime primityviai skaičiuoti, kokios specialybės paklausios ir kokie specialistai naudingiausi valstybei. Aukštasis mokslas turi tenkinti ne tik privatų abiturientų interesą stoti į madingas studijų programas, bet ir viešąjį interesą - garantuoti atsinaujinimą visoms Lietuvos ūkio irkultūros sritims bei regionams",- teigia Prezidentė

Prezidentė paragino Švietimo ir mokslo ministeriją dar kartą peržiūrėti priėmimo į menų studijas tvarką. Šalies vadovės pasiūlė muzikos krypties grupę atskirti nuo teatro, kino bei šokio krypčių grupės. Be to, rekomendavo stojantiesiems į muzikos krypties studijų programas pridėti papildomus balus tarptautinių konkursų I-III vietų laimėtojams (laureatams).

Prezidentės manymu, grantų skyrimas pagal studijų programų šakas, įvykęs anksčiau, nei bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias menų mokyklas nepasiteisino. Grantai turėtų būti paskirstyti paaiškėjus priėmimo rezultatams į menų studijas.

Prezidentė rekomendavo, iš menų studijoms planuotų ir nepanaudotų studijų krepšelių ir grantų sudaryti apeliacinį fondą priėmimo netikslumams į aukštąsias mokyklas ištaisyti. Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijos įpareigotos užtikrinti, kad regionuose būtų galima studijuoti menų programose, nes tai užtikrina regionų kultūros vystymą ir patrauklumą.

Laikas.lt

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai