Kurti naują kolekciją žinomas dizaineres įkvėpė lietuvių tautinis kostiumas

Laikas.lt

Lietuvių tautinis kostiumas įkvepia kurti madingus drabužius. Tai jau artimiausiu metu pasiryžusios įrodyti žinomos šalies dizainerės Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė. Jų tandemas dar rudenį pradėjo naują kūrybinį projektą – šiuolaikinių tautinių drabužių kolekciją. Dizainerės jau šią vasarą specialiai 90 metų jubiliejų mininčiai Dainų šventei pristatys penkiolika modelių, skirtų vaikams, jaunimui ir suaugusiems.

Imtis ambicingo iššūkio dizaineres įkvėpė šiais metais jau devynioliktą kartą nuskambėsiančios Dainų šventės organizatoriai. Atkūrę istorinio ir tautinio lietuvių kostiumo kolekcijas, jie nusprendė inicijuoti ir modernaus tautinio kostiumo sukūrimą. Kolekcijoje bus naudojami ir šių metų Dainų šventei pristatyti naudojami raštai – lelijos tamsiai mėlyname fone bei raudoni išilginiai dryžiai sodriai raudoname, pasirinkti siekiant išryškinti tautinio kostiumo spalvingumą.

„Jau keletą mėnesių stebime kūrybos procesą, kaip iš turtingos lietuviškų raštų kolekcijos gimsta šiuolaikiški ir įdomūs sprendimai. Džiaugiamės, kad dizainerės įvertino vieną didžiausių dar išlikusių vertybių – rankinį audimą ir kolekcijai pasirinko ir mūsų meistrų sukurtus audinius“, - sako Dainų šventės direktorius Saulius Liausa. Naujoji kolekcija taps svarbiu akcentu rengiantis šiemet liepos 6-ąją,finalinę Dainų šventės dieną, minėti Tautinio kostiumo dieną. Ją Dainų šventės organizatoriai kvies švęsti pasipuošus tautiniu kostiumu ar jo detale.

„Lengviausia yra kurti tada, kai tiki. Šios kolekcijos esmė – žinojimas, kad lietuviškas drabužis, jo istorija yra turtinga, o tai, ką kuriame, vertinga. Tautinis lietuvių kostiumas atveria naujas galimybes naudoti nematytus raštus, languotus audinius, ryškiaspalvę gamą. Kolekcijos kontūrai jau aiškūs, bet norėdamos išlaikyti intrigą, kol kas jų neatkleisime“, - sakė dizainerė J.Rimkutė. Pasak jos, naująja kolekcija jos sieks ne tik išryškinti tautinio drabužio galimybes, bet ir sukurti patogų, kasdien dėvimą drabužį. Beje, kuriami ir specialūs aksesuarai, kurie, kaip tikisi kūrėjos, ras savo nišą kiekvieno garderobe.

Kurdamos naujuosius drabužius dizainerės bendradarbiauja su Lietuvos liaudies kultūros centro tautinio kostiumo specialiste Danute Keturakiene, padėjusia atrinkti tautinius raštus, spalvų derinius.


Nuo 1997 metų kartu kuriančios dizainerės J. Rimkutė ir I.Ševiakovaitė yra žinomos kaip lietuviškam identitetui skirtų projektų autorės. Žinomiausia dueto kūrybos pakraipa, aprėpianti ne tik drabužius, jų dizainą, bet ir kasdienius daiktus, yra nuo 2003 metų kuriamas prekių ženklas „LT identity“. Nuo 2007 m. dizainerės organizuoja kūrybines dirbtuves „Migruojantys paukščiai“, skirtas suburti emigravusius ir Lietuvoje gyvenančius menininkus bei kitus kūrybingus žmones bendrai veiklai. 2011 m. gimė nauja „LT identity“ kūrybos pakraipa „Baltai“.

Lietuvos dainų šventė – svarbiausias šalies kultūros įvykis, jungiantis visas kartas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulyje. Šalies tautines dainas, šokius, ansamblių, pučiamųjų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatus pristatantys atlikėjai 2014 m. liepos 2–6 d. Vilniuje ištars „Čia – mano namai“. Šventė taip pat pakvies dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus. Birželio 28 d. Kaune, Dainų slėnyje, vyks Dainų šventės 90-mečio minėjimas.

Jubiliejinėje Dainų šventėje bus gausu ir naujovių. Minint 300-ąsias K. Donelaičio gimimo metines, pirmą kartą šventės istorijoje dalyvius kvies Teatro diena kartu su specialia programa „Dyvų dyvai“. Planuojama, kad jubiliejinėje Dainų šventėje dalyvaus apie 37 tūkst. dalyvių, į ją atvyks užsienio lietuviai iš daugiau kaip 10 pasaulio šalių. Renginiais bei pasirodymais tikimasi pritraukti šimtus tūkstančių žiūrovų. Šis unikalus tradicinės kultūros reginys 2014-aisiais Lietuvoje bus surengtas devynioliktą kartą.

Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė, lietuvių dizaineriai, mada

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai