Now Reading
Grim City žengia nestandartiškai

Grim City žengia nestandartiškai

Grim City žengia nestandartiškai
5 minutės 48 sekundės – tokia debiutinio Grim City singlo „Something That Is Strange“ trukmė. Tikrai „kažkas keisto“ – niekas juk tokių ilgų singlų šiais laikais nedaro. Tačiau standartiškumo muzikoje jau ir taip per daug.

Klausytojo blaivinamas

„Taip darėme tyčia, kad klausytojas prablaivėtų nuo paprastumo masės ir įniktų į sudėtingą klausymą“, – „Laikui“ teigia Markas Palubenka, Grim City gitaristas ir vokalistas, taip pat singlo žodžių autorius. „Daina kupina visko – solo, pragrojimų, lyrinių sulėtėjimų, „space“ skambesio, bet svarbiausia, ji turi pagrindinę temą ir priedainį – tai, kas singlui reikalingiausia“, – priduria jis.
 
Grim City klausytojų „blaivinimu“ užsiima maždaug nuo 2008-ųjų pabaigos, kai psychedelic ir progressive roką kuriančių vilniečių ketvertas surengė pirmuosius savo koncertus. Energija ir pavydėtinu atsidavimu muzikai pasižyminčių grupės šou tvarkaraštyje nusimato vos pora (artimiausias – šeštadienį, rugsėjo 25-ąją, „Baltuose drambliuose“), tačiau tai nereiškia, kad komanda sustojo. Šiuo metu Markas, Gintarė (klavišiniai, back vokalas), Arnas (bosinė gitara) ir Janis (būgnai), kartu su draugų pagalba rūpinasi muzikos „užkulisiais“ – kuria koncertų koncepciją ir skelbia apie Grim City internetinių namų „grimerine.lt“ startą.
 
Čia vėl reikia sugrįžti prie „Something That is Strange“. Jei ne ši daina, nebūtų ir „Grimerinės“ – keisto puslapio, kuriame šiuo metu – mistiškas piešinys su veidrodžiais, pats singlas, bei trumpas jo vaizdo klipo tyzeris (žiūrėti video šio teksto apačioje). Grim City komanda žada ant grimerinės stalo padėti daugiau įrankių – galima laukti judančių ir statiškų vaizdų ir, žinoma, garsų.

Daina, po kurios norisi dar

Grįžtant dar toliau, reikia prisiminti šių metų gegužės 5-ąją, kai sostinės klube „Tamsta“ vyko jaunimo muzikos grupių konkurso „Blogiukai“ finalas. Grim City buvo viena iš keturių konkurso finalininkių, tačiau galiausiai nusileido grupėms The Dominoes ir Spooky Campfire Stories. Prizas už trečią vietą – galimybė įsirašyti dainą „Muzikos laboratorijoje“. To darbo rezultatas ir buvo „Something That Is Strange“.
 
Kuo ypatingas šis kūrinys? Jis priverčia nuo muzikos kiekio išlepusį ir ilgiau nei pora minučių dėmesio nesugebantį sukoncentruoti šiuolaikinį melomaną suklusti. Grim City nepataikauja klausytojui ir daro tai, kas jiems patinka. Kilo idėja 45 sekundes trunkančiai įžangai? – prašom, yra. Reikia kardinalaus kūrinio pasikeitimo dainos viduryje? – padaryta. To rezultatas – visiškai individuali, prodiuserių už virvučių netampomos grupės daina. Perklausius ją, norisi vieno: kad po jos, eitų kita, po to dar ir dar viena. Ir taip iki pilno albumo, ar bent jau EP.
 
Daugiau konkursų Grim City nėra laimėję, o žinant įrašų kainas ir simbolinius Lietuvos muzikantų honorarus, „Something That Is Strange“ tęsinių gali tekti luktelti. Tačiau Markas ambicijų nestokoja ir tikina, kad Grim City iš eterio niekur nedings: „Artima (iki vienerių metų) grupės perspektyva – reti, bet kokybiški koncertai, pristatomasis mini turas po Lietuvą, akustinė/pusiau simfoninė kūrinių programa ir, be abejo, albumas arba EP!“
 

Singlo teaser (aut. Edvinas Greičius)

Karolis Vyšniauskas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top