Now Reading
Makalius: atostogos su kelionių organizatoriumi: privalumai ir trūkumai

Makalius: atostogos su kelionių organizatoriumi: privalumai ir trūkumai

Makalius: atostogos su kelionių organizatoriumi: privalumai ir trūkumai

Dažnai sulaukiu klausimo: „gal man labiau verta keliauti su kelionių agentūra – juk jie pasirūpins viskuo?“ ir iš karto – pasipriešinimą – „kodėl turiu mokėti už kelionių agentūros 10 minučių darbą?“ ir t.t.

Vienareikšmio objektyvaus atsakymo į šį klausimą nei aš, nei bet kuris kitas kelionių profesionalas Jums nepateiks. Šiame straipsnyje panagrinėsiu labiausiai paplitusius teiginius apie kelionių agentūras.

„Pasirinkę kelionių agentūrą, Jūs daugiau niekuo nebesirūpinsite“

Taip, iš esmės kreipęsi į kelionių agentūrą, Jūs tikrai sutaupysite nemažai laiko ir nervų: Jums nereikės rūpintis lėktuvo bilietais ar kur apsistoti, vargintis ir mąstyti, kaip nukakti iš oro uosto į jūsų pasirinktą viešbutį.

Kartais Jums net bus pasiūlytos ekskursijos ir pramogos, už kurias papildomai mokėti nereikės. Viskas skamba tiesiog pasakiškai, kol neišvykstate: Jūs sužinote, kad kelionių gidas nebus su Jumis kasdien – jis tik pristatys Jums siūlomas keliones, už kurias gauna komisinius, o už ekskursijas ir pramogas reikės mokėti papildomai.

Negalima kaltinti vien kelionių agentūros, kad pastaroji nepasirūpino Jūsų reikmėmis – jų siūlomi paketai yra pritaikyti neįnoringam klientui, kurio poreikiai yra minimalūs. Tad norėdami ko nors daugiau – pasiryžkite už tai mokėti. Sakau kelionių agentūrai „taip“, jeigu Jūs esate kelionių naujokas (viskam savo laikas), ar tiesiog norite vykti į itin egzotišką kraštą. Prisipažinsiu – pirmus trejus kelionių metus keliavau tik su kelionių organizatoriais, o kelionių agentūrų paslaugomis naudojausi net perkant lėktuvo bilietus. 

„Nuostabiai pailsėjau, pasirinkęs paskutinės minutės pasiūlymą iš kelionių agentūros. Kam vargintis ir pačiam ieškoti kelionės?“

Aš visiškai sutinku, kad tik kelionių agentūra Jums gali pasiūlyti paskutinės minutės kelionę į šiltus, kartais net egzotiškus kraštus, į kurios kainą įskaičiuoti pusryčiai (ar net vakarienė, o gal netgi įskaičiuota viskas), geras viešbutis, skrydis pirmyn ir atgal už tokią kainą už kurią paprastai galėtumėte sau leisti nebent išvykti į Lietuvos pajūrio perlus: Neringą, Šventają ar Palangą.

Tokie pasiūlymai atsiranda tik todėl, kad kelionių organizatoriams kelionių paketą už mažesnę kainą parduoti yra daug geriau, nei patirti nuostolių viliantis, kad kitąkart visi pasiūlymai bus išpirkti.

„Man reikės pačiam ieškoti bilietų, viešbučio? Tegul tai padaro agentūra“

Taip, jums teks patiems užsiimti šiuo darbu (tai tikrai darbas, reikalaujantis nemažai laiko ir atkaklumo), tačiau tai yra kaina, kurią turite sumokėti, jeigu norite būti savo atostogų šeimininku: Jūs patys nuspręsite kada norite vykti, kokiomis avialinijomis, išsirinksite viešbutį, o svarbiausia iki paskutinės minutės žinosite, ką galėsite nuveikti. Žinoma visa tai gali padaryti ir kelionių agentūros atstovas, tačiau neburbėkite dėl įvairių papildomų mokesčių, parinktos oro linijų bendrovės, ar pasiūlytų kainų.

Dažnai žmonės įsivaizduoja, kad pasirinkę pigių kelionių modelį jie išleis vos keliasdešimt litų (prisiminkime legendinę airių pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ bilietų akciją, kai bilieto kaina buvo vos keli lietuviški centai). Tai yra loterija, kurioje jūs laimėsite aukso puodą, t.y. bilietus gausite itin pigiai, arba teks tenkintis „įstrižainėmis bei kampais“. O kur dar išlaidos viešbučiui, maitinimui. Tačiau kaip ir minėjau, visa tai KONTROLIUOJATE JŪS, o ne kelionių agentūra.

Kretoje dvi savaites išleidau tiek, kiek Lietuvoje atostogauti būčiau galėjęs tik savaitę. Tuo pačiu lėktuvu skridusi pora mano grupės soc. tinkle „Facebook“ vėliau paklausė, kodėl jie išleido kone triskart daugiau, nors patys viską užsakinėjo ir galvojo, kad atostogos buvo itin taupios. Pinigų užteko ir pakeliauti po salą, apsistoti skirtinguose miestuose ir valgyti ko širdis geidžia. Tiesiog kontroliavau išlaidas nuo pat pirmos akimirkos ir žinojau visas kelionės smulkmenas, o iškilus nesklandumams man nereikėjo ieškoti savo kelionių gido ar skambinti į Lietuvos biurą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pabaigai

Jau supratote, kad esu gana kritiškas kelionių agentūrų atžvilgiu, tačiau aš gerbiu šiuos žmones, nes įtikti klientui, ypač kai kalbame apie keliones, yra išties didelis menas (kalbu apie tikrai patenkintus poilsiautojus). Interneto technologijų laimėjimai per pastaruosius kelerius metus (galimybė pačiam lengvai rezervuoti lėktuvo bilietą, užsisakyti viešbutį ar išsinuomoti automobilį vos atskridus) išties sudrebino turizmo sektorių, tačiau neišnaikino kaip dinozaurų įprastų užsakymo būdų per savo kelionių agentą.

Ir toliau gyvuos dalis žmonių, kuriems patinka eiti į kelionių agentūrą dėl to vidinio jausmo, tyliai kuždančio, kad greitai tikrai bus tos išsvajotos atostogos. Na, ir žinoma trečioji grupė žmonių, kurie dar nežino, kuris kelionių organizavimo būdas yra jiems geresnis, todėl jie blaškosi it meška, nežinanti iš kurio avilio kopti medų pirmiausia.

Tačiau džiaugiuosi, kad yra galimybė pasirinkti pačiam ir tikiu, kad ateityje vis daugiau žmonių patys kontroliuos savo atostogas, kurios pastarąjį dešimtmetį buvo išties aukso verta prabanga.
 


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top