Now Reading
Neįtikėtinas vaizdelis: beždžionė užsikuria ugnį ir pasičirškina zefyrų (video)

Neįtikėtinas vaizdelis: beždžionė užsikuria ugnį ir pasičirškina zefyrų (video)

Neįtikėtinas vaizdelis: beždžionė užsikuria ugnį ir pasičirškina zefyrų (video)

Grynas.lt

Tiesiai prieš mūsų akis šie gyvūnai griauna paskutinius žmogų nuo jų skiriančius barjerus. Tai bonobai arba mažosios šimpanzės. Vienas jų – Kanzi ne tik lydo zefyrus panaudodamas laužo liepsną, bet ir pats ją įkuria, praneša huffingtonpost.com.

Šios mažosios šimpanzės (lot. Pan paniscus) įspūdingi sugebėjimai buvo pirmą kartą pristatyti šį mėnesį vienoje iš BBC dokumentinio serialo apie primatus „Beždžionių planeta“ (angl. Monkey planet) serijų. Kanzi laužo įkūrimo scena buvo vienas iš įsimintiniausių ir labiausiai žmonių elgesį primenančių serijos epizodų.

Trumpame filmuke matyti, kaip šimpanzė renka šakas, laužo jas į mažesnes, pakuroms tinkamas šakeles bei krauna jas į krūvą. Tuomet mikliai atidaro degtukų dėžutę, paima vieną degtuką ir perbraukusi per dėžutės šoną, jį uždega. Užkūręs laužą Kanzi ant šakelės atsargiai suveria minkštus zefyrinius saldainius, palaiko juos arti liepsnos, kad jie šiek tiek išsilydytų, o vėliau karštus atsargiai valgo.

Tiesa, Kanzi yra nepaprastas ir tarp bonobų. Jo sugebėjimus mokslininkai tiria jau senokai, o BBC filmuoti vaizdai tik atnaujino susidomėjimą. Kanzi pirmą kartą išgarsėjo, išmokęs bendrauti su žmonėmis specialiais simboliais ir klaviatūra. Bonobas Kanzi, globojamas rezervato „Great Ape Trust“, itin gerai sutaria su savo prižiūrėtojais.

Mažosios šimpanzės yra vienos iš artimiausių žmonių giminaičių. Laisvėje jos gyvena tik drėgnuose Kongo Demokratinės Respublikos miškuose ir laikomos nykstančia rūšimi. Šiems gyvūnams didžiausią grėsmę kelia didelio masto brakonieriavimas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top