Now Reading
Teatro jubiliejų minintis O. Koršunovas: „Tai – penkiolika metų kovos ir aukojimosi dėl idealo“

Teatro jubiliejų minintis O. Koršunovas: „Tai – penkiolika metų kovos ir aukojimosi dėl idealo“

Teatro jubiliejų minintis O. Koršunovas: „Tai – penkiolika metų kovos ir aukojimosi dėl idealo“

Eglė Kirliauskaitė
D. Matvejevo ir V. Buivydės nuotr.

„Norisi daug visko papasakoti, bet jaučiu, kad neįmanoma“, – vakar spaudos konferenciją, kurios metu pristatytas OKT/Vilniaus miesto teatras penkiolikos metų veiklos jubiliejui skirtas festivalis, pradėjo režisierius ir teatro siela Oskaras Koršunovas.

Šį savaitgalį startavęs renginys ištikimus teatro gerbėjus kviečia keliauti per netrumpą savo istoriją ir pamatyti įsabiausius darbus – tiek spektaklių įrašų peržiūrose, tiek teatro scenoje.

„Teatrui penkiolika metų yra daug. Nepriklausomam teatrui – ypač. Tai buvo intensyvūs kūrybiniai metai, negana to, džiaugiamės, jog sugebėjome būti repertuariniu teatru“, – pasakoja režisierius, išvardinęs ir įspūdingą statistiką: 32 premjeros, 20 auksinių scenos kryžių, virš tūkstančio vien Lietuvoje parodytų spektaklių, daugiau nei pusė milijono teatre apsilankiusių mūsų šalies žiūrovų.

O. Koršunovas teigia, jog pirmoji jų užduotis – kalbėti apie dabartį, o  ne, kaip įprasta teatro scenoje, nuo jos bėgti. Didžiausiu gautu įvertinimu įvardijęs dar 2006-aisiais gautą „Naujosios teatro realybės“ prizą už indėlį į pasaulinę teatro raidą, režisierius pasidžiaugė ir turtingu, tiek klasiką, tiek šiuolaikinę dramaturgiją apimančiu repertuaru.

„Mūsų repertuaras niekada nesiformavo spontaniškai, netapome komerciniu teatru, siekėme kurti tikrą teatrą – tokį, kokį mes jį įsivaizduojame – ir nedarėme jokių kompromisų. OKT teatras tapo pasaulinio garso teatru ir, nors galėjome, daug gastroliuodami nepalikome Lietuvos. Kai kurie brangūs spektaklių pastatymai (kaip „Oidipas Karalius“ – aut. past.), net ir surinkdami pilnas sales žiūrovų Lietuvoje, tiesiog neatsiperka, todėl užsienio veikla  mums leidžia būti ir čia“, – aiškino teatro vadovas, užsienio šalyse pristatęs maždaug pusę savo darbų.

O. Koršunovas nesutinka su dažnai metamu „kaltinimu“, jog jo vardu pavadintas teatras yra vieno režisieriaus teatras: čia karjerą kaip režisierė pradėjo Andželika Cholina, taip pat Rokas Ramanauskas, Saulius Mykolaitis, spektaklius statė Yana Ross, Artūras Areima, Paulius Ignatavičius ir kiti.

„Visų pirma OKT – kūrybiškų žmonių sanbūris ir susivienijimas. Būtina paminėti šviesaus atminimo scenografę Jūratę Paulikaitę, kompozitorių Gintarą Sodeiką, su kuriais ir kūrėme OKT teatrą. Be abejo, teatre pagrindinis dalykas – aktoriai, kurie „gimdė“ OKT fenomeną: Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis, Darius Gumauskas, Airida Gintautaitė, Darius Meškauskas, Nelė Savičenko… Jie turi savo aktorystės stilių, tai, ką jie padarė, yra tiesiog nepakartojima“, – gražių žodžių savo komandai negailėjo režisierius.

O. Koršunovas neslėpė, jog visus šiuos penkiolika metų niekada nebuvo tikri dėl rytojaus, visuomet reikėjo kautis, aukotis dėl idealo, o šioje kovoje svarbų vaidmenį vaidino ir ištikimi žiūrovai: „Mes turime savo žiūrovą, kuriame savitą ryšį su juo. Mūsų publika pati įvairiausia: ir jaunimas su dredais, ir žurnalų žmonės, ir kunigai, ir politikai, ir visi kiti – juose atsispindi demokratiška OKT dvasia“.

„Laikas.lt“ taip pat kviečia prisijungti prie jų gretų ir pasidžiaugti tuo, jog jau penkiolika metų turime galimybę Lietuvoje stebėti pasaulinio lygio spektaklius.

OKT/Vilniaus miesto teatro 15 metų festivalio programa:

Williamas Shakespeare`as VASARVIDŽIO NAKTIES SAPNAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 13 d., 19 val., Teatro arenoje

Williamas Shakespeare`as ĮSTABIOJI IR GRAUDŽIOJI ROMEO IR DŽULJETOS ISTORIJA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 14 d., 19 val., Teatro arenoje

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Williamas Shakespeare`as HAMLETAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 15 d., 19 val., Teatro arenoje

Marius von Mayenburgas UGNIES VEIDAS
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 16 d., 19 val., Menų spaustuvėje

Williamas Shakespeare`as MIRANDA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 17 d., 19 val., Menų spaustuvėje

Maksimas Gorkis DUGNE
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 18 d., 17 ir 19 val., OKT Studijoje

Samuelis Beckettas PASKUTINĖ KREPO JUOSTA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 19 d., 19 val., OKT Studijoje

Antonas Čechovas ŽUVĖDRA
Rež. Oskaras Koršunovas
Gegužės 20 d., 19 val., OKT Studijoje

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top