Now Reading
Energetiniai gėrimai vaikams: už ar prieš?

Energetiniai gėrimai vaikams: už ar prieš?

Energetiniai gėrimai vaikams: už ar prieš?

Nacionalinė sveikatos taryba susipažinusi su įstatymų projektais, kurie reguliuotų energinių gėrimų pardavimo vaikams tvarką pritaria, kad ši iniciatyva verta svarstymo ir platesnių diskusijų.

Lietuvos sveikatos taryba pritaria, jog energetinių gėrimų pardavimą vaikams reikia kontroliuoti.

Yra žinoma, kad energinių gėrimų sudėtyje esančios tokios tonizuojančios medžiagos kaip kofeinas, taurinas, d-gliukuronolaktonas dažnai pasitaiko įprastuose maisto produktuose ar yra natūralūs žmogaus maistui skirtų augalų ir gyvūnų organizmo metabolitai.

Vartoti yra saugu

Įvairiose šalyse kilus diskusijoms dėl energinių gėrimų galimo neigiamo poveikio sveikatai, 2009 metais Europos Maisto Saugos Tarnyba (EFSA-Q-2007-113) pateikė išvadą, kurioje teigiama, kad šiuo metu energiniuose gėrimuose esantį šių medžiagų kiekį vartoti saugu.

Tiesa, yra pasiūlymų nustatyti šių medžiagų kiekio leistinas ribas, jas žymėti gėrimų etiketėse ir taikyti ribojimus tik į jas atsižvelgiant. Tačiau ką reiškia saugus kiekis? Todėl, kad šie gėrimai yra legalūs, lengvai prieinami ir socialiai patrauklūs, o jų prekybos reklama labai agresyvi jų vartojimas tarp jaunimo grėsmingai plinta.

Yra užfiksuoti akivaizdūs neigiami poveikiai

Mokslinėje literatūroje aprašomi net mirties atvejai perdozavus šias medžiagas ir pabrėžiama, kad ypač pavojinga sveikatai šių gėrimų, į kurių sudėtį įeina taurino, kofeino ir kitų tonizuojančių medžiagų, maišymas su alkoholiu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Mokslininkai teigia, kad šių gėrimų vartojimas didina vaikams ne tik toleranciją kofeinui, skatina priklausomybę nuo jo, bet ir paruošia kelią kitų psichoaktyvių medžiagų priklausomybei. Tikriausiai ne be reikalo diskusijos dėl šių gėrimų vaikams apribojimų vyksta daugelyje šalių, o kai kuriose taikomi pardavimo apribojimai, šie gėrimai pardavinėjami tik vaistinėse ir t.t.

Siūlo keisti įstatymą

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija, vadovaudamasi mokslinių tyrimų išvadomis apie šių gėrimų, vartojamų didesniais kiekiais, neigiamą įtaką vaikų sveikatai ir elgesiui, jų vartojimą vertina kaip pavojingą sveikatai elgesį ir nerekomenduojame. Žadama kelti tolimesnes diskusijas dėl poreikio keisti įstatymus, kurių pagrindu būtų galima reguliuoti šių gėrimų pardavimo vaikams kontrolę.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top