Now Reading
Pagalba įgėlus vabzdžiui

Pagalba įgėlus vabzdžiui

Pagalba įgėlus vabzdžiui

Daugeliui žmonių vabzdžių įgėlimai ir įkandimai asocijuojasi tik su nemaloniu jausmu. Vis dėlto jie gali sukelti ne tik vietinę ar toksinę, bet ir sisteminę alerginę reakciją. Laiku nesuteikus pagalbos, nukentėjusįjį gali ištikti mirtis.

Kaip tinkamai saugotis nuo vabzdžių ir ką daryti jiems įgėlus ar įkandus, pataria Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Asta Ivoškienė:

Buvimą gamtoj apkartina įvairiausi vabzdžiai: uodai, akliai, bitės ir vapsvos. Vabzdžių įgėlimas dažniausiai būna skausmingas, o dauginiai įgėlimai gali sukelti stiprią organizmo reakciją. Reakcija į įgėlimą gali būti dvejopa: normali ir alerginė. Įgėlimais vadinamos žaizdelės, pažeidžiančios minkštuosius audinius.

Alerginė reakcija

Priklausomai nuo žmogaus individualios reakcijos, įgėlimai gali būti pavojingi gyvybei ir baigtis net mirtimi, jei laiku nesuteikiama pagalba, ypač jei žmogus patiria sunkią alerginę reakciją. Įgėlus vabzdžiui, visada reikia stebėti, ar nekyla alerginė reakcija, kuri gali progresuoti į anafilaksinį šoką. Jei vabzdys įgėlė į burną ar ryklę, gali staiga sutinti vieta aplink kvėpavimo takus ir žmogus gali uždusti. Sunkėjant alerginei reakcijai, gali atsirasti dusulys, veido tinimas, pasunkėti kvėpavimas, pasireikšti dilgėlinis viso kūno bėrimas, sumažėti kraujospūdis. Pasireiškus alerginei reakcijai reikia stengtis numalšinti skausmą ir patinimą bei pasirūpinti, kad nukentėjęs žmogus patektų į gydymo įstaigą.

Įgėlus – pašalinkite geluonį

Įgėlus bitei, svarbu skubiai pašalinti geluonį jo nespaudžiant pirštais ar pincetu, bet nubraukiant elektronine kortele ar bukąja peilio geležtės dalimi, nes suspaudus geluonį į įgelto žmogaus organizmą gali patekti dar daugiau nuodų. Numaukite nuo įgeltos galūnės žiedus, laikrodžius, apyrankes, nusekite papuošalus. Skausmą ir tinimą sumažinkite uždėję ant įkandimo vietos šaltą kompresą ar ledo ir laikykite mažiausiai 10 minučių. Jei patinimas plinta, kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

Įvertinkite gyvybinius požymius

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jeigu pasireiškia labai stipri organizmo reakcija, ryškėja anafilaksinio šoko požymiai, brangi kiekviena sekundė. Kol atskubės medikai, nuraminkite nukentėjusįjį. Jei žmogus sąmoningas, padėkite jam patogiai atsigulti ar atsisėsti. Jeigu žmogus dūsta, pasodinkite, kad būtų lengviau kvėpuoti. Jeigu jaučia silpnumą, svaigsta galva, paguldykite ir kojas pakelkite aukščiau už galvą. Stebėkite ir įvertinkite gyvybinius požymius: sąmonę, kvėpavimą, pulsą, odos pokyčius. Jei nukentėjusysis netenka sąmonės ir nustoja kvėpuoti, atlikite dirbtinį kvėpavimą (kas 30 krūtinės ląstos paspaudimų 2 įpūtimai).

Kad apsisaugotumėte nuo geliančių vabzdžių:

  • Nesirinkite ryškių spalvų drabužių. Geriau vilkėti didesnį odos plotą dengiančius, šviesius medvilninius drabužius;
  • Tepkite atviras kūno vietas repelentais. Svarbu pasirinkti tinkamas priemones, ypač vaikams, skaityti preparato aprašymą;
  • Būkite toliau nuo vandens telkinių, griovių ir vandens kanalų. Jei poilsiaujate prie vandens, naudoti vabzdžiams baidyti skirtas smilkstančias spirales, žvakes, panašias priemones;
  • Nepalikite atvirų indų su gėrimais, kad į juos nepakliūtų bičių, vapsvų ar kitų geliančių vabzdžių. Būdami gamtoje, atsargiai gerkite ir valgykite (vabzdys gali įgelti į veidą ar burną, o tada pasekmės būna kur kas skaudesnės);
  • Namuose gali padėti apsauginiai tinkleliai ant langų, durų. Juos patartina uždėti ir ant vaiko vežimėlio;
  • Atsargiai elkitės arti avilių ir tų vietų, kur skraido širšės, vapsvos ar bitės, neleiskite ten žaisti vaikams;
  • Vykdami į gamtą nenaudokite kvepalų, kitokių kvapnių kūno priežiūros priemonių, nes jos traukia vabzdžius.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top