Globotinio pusryčiai. Paremkime gandrus ir gandriukus (foto)

Laikas.lt

Tęsiame naują „Laikas.lt“ rubriką „Globotinio pusryčiai“. Joje kiekvieną trečiadienį bendradarbiaudami su socialinės iniciatyvos grupe „Padėk man surasti tave“ pristatome namų bei mylinčių šeimininkų ieškančius gyvūnus. Visgi šiandien ne tik patys globotiniai, bet publikacija nestandartinė: viešiname Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugijos mums ir jums skirtą laišką laišką.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet vasara – gandrų gandriukų rinkimo ir surinkimo metas. Dalis randamų gandrų būna suaugę, sužalotais sparnais, dalis – jauniklių, rastų po lizdais – iškritusių? Išmestų? Tikriausiai visaip kaip. Bet jie būna nesusižaloję, sveiki.

Šiemet jau trys suaugę ir du jaunikliai atkeliavo. Visi suaugėliai – su sulaužytais sparnais. Belieka tik amputuoti. Tada jie iki savo dienų galo lieka žmonių globoje. Globojami gandrai iki šiol buvo pas rūpestingą ir be galo gandrus mylinčią Stasę sodybėlėje. Gandrams įrengtas lauko aptvaras: ryte išleidžiami iš tvarto į lauką, vakare suleidžiami atgalios. Kaip vištos. Tik kad kiaušinių nededa, naudos kaip ir neduoda, bet sielai džiaugsmo – į valias. Materialia nauda tesirūpinančių žmonių nuomone, tokia nauda – ne nauda, bet gyvūnų mylėtojams, kitų vadinamiems keistuoliais, gandrai kaip ir visa mus supanti gamta yra džiaugsmas.

Šią vasarą nedidelį gandrų aptvarą turėjome susimeistrauti ir prie savo gyvūnų globos namų (šią savaitę turėsime dar vieną tokį įsirengti – gandrai „krenta“, mes plečiamės...). Šiuo metu jame gyvena du jaunikliai ir iš Kupiškio rajono ką tik atgabentas, daug diskusijų spaudoje sukėlęs
suaugėlis.

Mažiai patys valgo, tik reikia žiūrėti, kad jiems prieš akis padėtas dubuo būtų visuomet pilnas maisto ir... žvyro. Gal kam ir naujiena, gandrai valgo vištų galvas – ir maistas, ir vaistas (gauna visas medžiagas kaulų vystymuisi). Kupiškėnas neblogai jaučiasi – pusiau pats valgantis, t.y. maistą jam užtenka įdėti į snapą ir pats nuryja, o kiti būna keletą savaičių maitinami per prievartą – maistą ne tik įdedame, bet dar ir visu kaklu „nuvarom į vietą“, nustumiam link skrandžio.

Nuotraukose – naujo mūsų aptvarėlio gyventojai jaunikliai ir tie, kuriems po sparno amputacijos  reikia leisti vaistus, per prievartą ar pusiau per prievartą maitinti, sustiprėti, o tada jie perkeliami į vasaros stovyklą pas kitus, mūsų jau po keletą metų globojamus gandrus.

Beje, užaugę jaunikliai žieduojami ir paleidžiami išskristi, o sužaloti (dažniausiai pravažiuojančių didelių mašinų („fūrų“) ar į elektros laidus atsitrenkę) ir sparnų netekę didieji paukščiai, lieka mums. Taigi, turim tarti didelį ačiū Utenos rajono savivaldybės administracijos vadovams, kad jie neabejingi gandrams bei gamtai, kad skiriamos lėšos ir šių paukščių globai. Šiuo metu iš viso  turime dešimt gandrų, tris gandrus pas save, gyvūnų globos namuose Utenoje.

Žinoma, Jūs dabar norėsit paklausti, ar galite mums kuo nors padėti, kad mes galėtume padėti jiems? Iš tikrųjų galite paremti mūsų savanorišką veiklą – tai visuomet labai svarbu. Palaikymas žodžiu, ir parama – finansiškai.

Susisiekti: Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugija, +370 612 32962, [email protected].
 

gandrai, gandriukai, globa, globotinio pusryčiai, gyvūnai, Padėk man surasti tave, parama, Paukščiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai