Pasaulio lietuviai kūrėjai susirinko atgaivinti Lentvario dvaro ansamblį

Laikas.lt

Jau aštuntą kartą lietuviai kūrėjai iš viso pasaulio susiburia drauge – liepos 20-25 dienomis Lentvario parke vyksta kūrybinės dirbtuvės „Migruojantys paukščiai“.

Nuo 2007-ųjų organizuojamas projektas Lietuvai aktualiomis temomis - kūrėjų migracijos, tautiškumo, lietuvybės, kultūrinio turizmo, švietimo bei edukacijos – susilaukia vis daugiau dėmesio. Prie šių temų puoselėjimo prisijungia ne tik Lietuvoje gyvenantys kūrėjai, bet ir iš Tėvynės išvykę, tačiau noriai jos aplankyti grįžtantys kūrėjai, intelektualai, kultūrinio gyvenimo atstovai. „Migruojantys paukščiai” užsienio lietuvių kūrėjams jau tapo pilietiniu įvykiu.

Projektą „Migruojantys paukščiai“ organizuoja VšĮ „LT Identity“, o jo idėjos autorė yra dizainerė Jolanta Rimkutė. Kūrėja džiaugiasi, jog užsienyje gyvenantys lietuviai nelieka abejingi savo gimtajam kraštui ir noriai prisideda prie vykstančių iniciatyvų. Pasak J. Rimkutės, suburti po pasaulį išsibarsčiusius tautiečius bendrai veiklai nėra lengva užduotis - užsienio lietuviai savomis lėšomis turi padengti kelionės išlaidas, skirti ir derinti atostogų laiką, atsisakyti kitų pasiūlymų ir savo planų. Projektą remianti Užsienio reikalų ministerija stipriai prisideda prie informacijos sklaidos užsienio lietuviams.


Kristinos Čiūžaitės nuotr.

„Tokie renginiai tiek savo turiniu, tiek savo forma yra be galo naudingi ir reikalingi tiek Lietuvai, tiek svetur gyvenantiems tautiečiams, nes skatina dalintis patirtimi, kuri yra skirtinga – apjungę vietos ir tarptautinę patirtį drauge jie sukuria įvairiapusiškesnius ir originalesnius projektus“, – sako J. Rimkutė. Tokiu būdu suburiant kūrėjus, per septynerius metus projektas apkeliavo skirtingus Lietuvos miestus. Pirmosios kūrybinės dirbtuvės vyko Ventės Rage, vėliau – Birštone, Vilniuje, Kaune, Anykščiuose, Puvočiuose.

Šiais metais kūrybinės dirbtuvės pasirinko Lentvarį. Jų metu bus siekiama atgaivinti grafų Tiškevičių šeimos palikimą ir iškilaus XIX amžiaus Prancūzijos kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė indėlį į jo kūrybą. Ilgus metus praktiškai neprižiūrėtas parkas palaipsniui nyksta: irsta mūriniai fragmentai, apželia netvarkoma aplinka, dėl apsaugos trūkumo dvarą ne kartą nusiaubė vandalai. Galiausiai patys vietiniai gyventojai nesuvokdami parko vertės leidžia jam nykti.

Kultūrinio paveldo likimu susirūpinusios organizacijos siekia iš pelenų prikelti valstybės saugomą dvaro ansamblį. Šiemet prie renginio organizotorių „LT – Identity“ prisijungusi visuomeninė jaunimo organizacija „Lentvario parko renesansas” siekia ugdyti pilietišką ir atsakingą vietinę bendruomenę, kuriai parkas taptų kultūros centru mieste. Organizacijos vadovo Povilo Plūko teigimu, tradiciniai sprendimai iki šiol nepadėjo prikelti parko naujam gyvenimui, todėl norint atgaivinti šį istorinį paveldą tenka ieškoti originalių ir netikėtų būdų tai padaryti. „Kūrybingi žmonės iššūkius geba priimti nestandartiškai, pažvelgti į juos plačiau ir giliau, todėl, tikiu, kad būtent jie gali atkurti tai, kas kadaise turėjo didelę vertę“, – įsitikinęs jis.

Šiemet būrys skirtingų sričių specialistų susiburs išvien tam, kad Lentvario dvaras su parku vėl taptų kultūriniu traukos centru. Idėjas kurs ne vienas dailininkas, muzikantas, fotografas, dizaineris, režisierius ar net iliuzionistas. Dirbtuvių metu pasaulio lietuviai dovanos dešimt inovatyvių idėjų, kaip Lentvario dvaro sodybą ir parką prikelti naujam gyvenimui.

Šių metų projekto programa suskirstyta į kelias dalis. Pirma jų skirta kūrėjų tarpusavio susipažinimui, antra – Lentvario bendruomenės ir jos kultūros tyrinėjimui, trečia – kūrybinių sumanymų vystymui. Liepos 24 dieną bus pristatytos netradicinės, su Lentvario parko atgaivinimu susijusios idėjos, kurias išgirsti bus kviečiami politikai, verslininkai, paveldosaugininkai, miesto bendruomenė bei žiniasklaidos atstovai.

Visi norintys susipažinti su šių metų kūrėjų idėjomis bei pasiūlymais Lentvario dvarui ir parkui liepos 24 dieną (ketvirtadienį), 16 valandą, kviečiami atvykti į idėjų pristatymo renginį Lentvario dvaro parke.

kūrybinės dirbtuvės, Lentvario dvaras, menas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai